Salı günü yayınlanan bir rapora göre, dünya son 12 ay boyunca geçmişe kıyasla 26 gün daha fazla aşırı sıcaklarla karşı karşıya kaldı. Rapor, bu durumun iklim değişikliğinden kaynaklanmış olabileceğini kaydediyor.
Rapor, Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi, Dünya Hava Durumu İlişkilendirme bilimsel ağı ve kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu İklim Merkezi tarafından yayınlandı.
Sıcaklık, iklime bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri. Rapor, küresel ısınmanın dünya çapında aşırı hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu arttırmadaki rolüne işaret ediyor.
Bu çalışma için bilim insanları, 1991'den 2020'ye kadar olan dönemde ülkelerde yüzde 10'luk dilimde yer alan yüksek sıcaklıkları belirledi.
Sonrasında ise, bilim insanları 15 Mayıs 2024’e kadar olan son 12 aya baktı. Bilim insanları, bu dönemde kaç gün boyunca geçmişteki sıcaklık ortalamasının dışına çıkıldığını tespit etti.
Daha sonra raporu hazırlayan bilim insanları, hakemli bilimsel yöntemler kullanarak iklim değişikliğinin belirledikleri aşırı sıcak günler üzerindeki etkisini inceledi.
Bu incelemeler sonrası bilim insanları, “İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin, böylesi bir değişiklik yaşanmadığı döneme kıyasla, dünya geneli 26 gün daha fazla aşırı sıcaklığa neden olduğu” sonucuna vardı.
Avrupa Birliği'nin iklim gözlemcisi Copernicus'a göre 2023, kaydedilen en sıcak yıl oldu.
Bu yıl içerisinde şimdiden, aşırı sıcak hava dalgaları Meksika’dan Pakistan’a uzanan geniş bir coğrafyada dünyanın pek çok yerini etkiledi.
Raporda, son 12 ayda yaklaşık 6,3 milyar insanın en az 31 gün aşırı sıcak olarak sınıflandırılan sıcaklıkla karşılaştığı belirtildi. 6,3 milyar insan, küresel nüfusun kabaca yüzde 80'ine denk geliyor.
Antarktika dışındaki kıtalarda bulunan 90 farklı ülkede toplamda 76 aşırı sıcak hava dalgası kaydedildi.
Sıcak hava dalgalarından en çok etkilenen ülkelerden beşi Latin Amerika’da bulunuyor.
Rapora göre eğer iklim değişikliği olmasaydı, Surinam şimdiki gibi 182 aşırı sıcak gün geçirmek yerine yaklaşık 24 gün aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalacaktı.
Aynı durum Ekvador’da aşırı sıcak geçen 180 günün 10’a, Guyana’da 174 günün 33’e, El Salvador’da 163 günün 15’e ve Panama’da 149 günün 12’ye düşmesi şeklinde gözlemlendi.
Kızılhaç yaptığı açıklamada, "Aşırı sıcakların son 12 ayda on binlerce insanı öldürdüğü biliniyor, ancak gerçek sayı yüzbinler, hatta milyonlarca olabilir" dedi.
Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu Genel Sekreteri Jagan Chapagain, "Sel ve kasırgalar manşetlerde yer alıyor ancak aşırı sıcaklığın etkileri de aynı derecede ölümcül" dedi.
Forum