İYİ Parti’deki istifa dalgasında son isimlerden Cem Karakeçili, partinin yeni bir MHP olma yoluna girdiğini söyledi ve 1 Nisan sonrasında merkez sağdaki boşluğu dolduracak hareketlenmeler olacağını iddia etti. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun da İYİ Parti’nin merkez sağa konumlanmak istemesine rağmen merkezden uzaklaştığını belirtti. İki isim İYİ Parti ve sağ siyasetin geleceğine ilişkin VOA Türkçe'ye konuştu
İYİ Parti yönetiminde, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı görevindeyken geçtiğimiz hafta istifa eden Cem Karakeçili, siyasette “emekleme safhasında” dediği gelişmelerle oluşabilecek alternatiflere dikkat çekti. “İYİ Parti merkez sağ olamadı. Ama siyasetteki boşluk doldurulacaktır” görüşünü paylaştı.
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ise, İYİ Parti’nin merkez sağa konumlanmak istemesine rağmen merkezden uzaklaştığını belirterek, “Merkez sağ bir partiye Türkiye’de ihtiyaç var. Ancak AK Parti halen merkez sağ seçmeni bünyesinde tutuyor” tespitini yaptı.
Karakeçili, partide genel başkan yardımcısı Burak Akburak’ın yardımcısı olarak görevdeydi. Geçmişte Demokrat Parti’de genel başkan yardımcılığı, 2009 yılında Anavatan Partisi (ANAP) ile birleşmesinde Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliğiyle merkez sağ siyasetteki aktörlerden olan Cem Karakeçili, Şanlıurfa – Siverek’teki Karakeçili aşiretinden olmasıyla tanınıyor.
İstifasıyla ilgili VOA Türkçe’ye değerlendirmelerini paylaşan Karakeçili, yerel seçimler sonucunda 1 Nisan sonrasında farklı gelişmeler olabileceğine işaret etti. Karakeçili, “İYİ Parti merkez sağ parti olması, merkez sağ siyaseti toparlaması açısından ucuna kadar geldi, bu tercih edilmedi. Bugün yeni bir MHP olma yoluna girdiği için artık yapacak bir şey yok” dedi.
“İYİ Parti 1 Nisan sonrasında kongreye gidecektir”
TBMM’deki siyasi partilerde nasıl bir kompozisyon çıkacağını görmek gerekeceğini kaydeden Karakeçili, merkez sağ siyasetteki boşluğu ise, Türkiye’nin kendi değerlerini koruyarak, Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği savunarak, yönünü batıya dönmüş zihin dünyasını temsil edecek bir siyasi parti eksikliği olarak anlattı. Buna İYİ Parti’nin aday iken artık merkez sağ olmadığını söyleyen Karakeçili, 1 Nisan sonrası her halükarda İYİ Parti’nin kongreye gideceği görüşünü aktardı.
İYİ Parti lideri Meral Akşener’in kongreyle yeni bir kadro düzenlemesine ihtiyaç duyacağı görüşünü paylaşan Karakeçili, artık merkez sağdaki ihtiyacı dile getirenler bulunduğunu ve bunun bir parçası olarak kendisinin de görev alacağını anlattı.
İYİ Parti nasıl bir parti ve Meral Akşener’e rakip çıkar mı?
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İYİ Parti’deki politika aktörlerinden çoğunun MHP kökenli olduğunu, hem parti yönetiminde hem de taşra teşkilatlarında bu isimlerin ağırlık oluşturduğunu söyledi.
İYİ Parti’nin aslında kendisini merkez sağda konumlandırmak istediğini ancak söylemleriyle merkezin uzağına düştüğünü anlatan Tosun, seçmen tabanındaysa MHP’den ayrılmışlar olsa da geçmişte merkez sağa oy vermiş seçmenler bulunduğunu ifade etti.
AK Parti’nin halen merkez sağ seçmeni bünyesinde tuttuğunu belirten Tosun, “AK Parti’nin, elinde tuttuğu devlet ve finansman gücüyle merkez sağ seçmen kendisinden uzaklaşmıyor. İYİ Parti ise kendisini ısrarla o geçmişten gelen ideolojik bağ nedeniyle koparamayan bir siyasal parti konumunda. Ama merkez sağ seçmeni çekmek olmazsa olmaz. Aksi takdirde sadece kendinizi merkez sağda konumlandırmanın hiçbir anlamı yok. Seçmeni çekerken de bir ideolojik tutarlılığınız olacak. Ortalama merkez sağ değerlerini içselleştirilmiş elitleriniz olacak. O noktada sıkıntı yaşıyor İYİ Parti” diye konuştu.
İYİ Parti’nin 1 Nisan sonrasında olası kurultayında genel başkanlık yarışı olup olamayacağı sorusuna Tosun, “Genel başkan adayı çıkması bile kolay değil. Bu sadece Meral Akşener’in ya da parti üst yönetiminin yerel teşkilatlardaki sayısal üstünlüğünden, yerel teşkilatları ve delege sayısını kontrol etmesinden değil, Akşener’in ölçüsünde karizmatik niteliklere sahip olan bir siyasal aktör yok” dedi.
“Yeni bir parti kurulsa da seçmen desteği alma şansını görmüyorum”
İYİ Parti’yi 31 Mart sonuçlarıyla nasıl değerlendirmek gerektiği sorusuna Tosun, “Türkiye genelinde belediye başkanlıkları sayısıyla değil İYİ Parti’nin 14 Mayıs performansıyla karşılaştırmak gerekecek. Eğer belediye meclis üyeliği oy ortalaması 14 Mayıs’a göre yükselirse büyük kentlerde ya da illerde belediye başkanlığı kazanamamasına rağmen İYİ Parti haklı olarak bunu bir başarı olarak değerlendirebilecektir. Bu anlamda parti içinde bir liderlik tartışması doğmaz. Doğsa bile ölü doğar” değerlendirmesinde bulundu.
Eğer 1 Nisan sonrasında İYİ Parti içinde bir tartışma yaşanırsa da Meral Akşener’in genel başkanlığı devam ettireceği görüşündeki Prof. Dr. Tosun, “Bu takdirde bazı isimler partiden ayrılmak isteyebilir. Ama Türkiye’de 1 Ocak 2024 itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine göre 135 tane parti var. Bunun 67’si hariç hepsi tabela partisi. Türkiye’de mevcut parti sisteminde kurulsa da başarılı olma ihtimali ve seçmen desteği alma şansı görmüyorum” dedi.
Forum