Erişilebilirlik

İsrail genel grevle sarsılırken ABD Başkanı Biden’dan Netanyahu’ya “yeterli çaba göstermiyor” eleştirisi


ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin kurtarılmasına yönelik anlaşma konusunda yeterli çaba sarf etmediğini söyledi, 2 Eylül 2024.
ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin kurtarılmasına yönelik anlaşma konusunda yeterli çaba sarf etmediğini söyledi, 2 Eylül 2024.

ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin kurtarılmasına yönelik anlaşma konusunda yeterli çaba sarf etmediğini söyledi. Açıklama Biden yönetiminin taraflara nihai bir anlaşma teklifi sunacağının belirtildiği bir zamana rastladı.

Delaware’deki tatilinin ardından bugün Beyaz Saray’a dönen Başkan Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze’de Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik nihai bir teklif sunmaya çok yakın olduklarını belirtti. Politico’nun internet sitesinde ve Washington Post’ta bu yönde haberler yer almıştı.

Biden: “Umut hiçbir zaman tükenmez”

Başkan Biden nihai anlaşma teklifi sunup sunmayacaklarına ilişkin soruları yanıtlarken buna çok yakın olduklarını belirtti; bu anlaşmanın önceki tekliflerle kıyaslandığında başarı şansının ne olduğu yönündeki soruyu da “Umut hiçbir zaman tükenmez” sözleriyle yanıtladı.

Başkan Biden gazetecilerin İsrail Başbakanı Netanyahu’nun rehineleri geri getirmeye yönelik anlaşmanın sağlanması için yeterli çaba gösterip göstermediğine ilişkin soruya da “Hayır” yanıtını verdi.

Beyaz Saray’da müzakere ekibiyle toplantı

Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris daha sonra Beyaz Saray Durum Odası’nda rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma için çabaları ele almak üzere ABD’nin müzakere ekibiyle bir araya geldi.

Beyaz Saray’dan toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Amerikan vatandaşı rehinenin öldürülmesine yönelik öfkesini dile getirdi; Hamas’ın liderlerinin hesap vermesinin öneminin altını çizdi.

Açıklamaya göre Biden ve Harris ABD, Katar ve Mısır tarafından oluşturulan teklifin durumuna ilişkin müzakere ekibinden güncel bilgi aldı ve Mısır ve Katar’la devam eden istişareler dahil rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanmasına yönelik sonraki adımları görüştü.

Haftasonunda Gazze’de İsrailli askerler aralarında 23 yaşındaki ABD ve İsrail vatandaşı Hersh Goldberg-Polin’in de olduğu altı rehinenin cansız bedenlerini bir tünelde bulmuştu. İsrail ordusu bu rehinelerin son günlerde Hamas militanları tarafından öldürüldüğünü belirtmişti.

Gazze’de altı rehinenin ölümü ABD’de başkanlık seçimleri kampanyasının ortasında Biden yönetiminin Ortadoğu stratejisine yönelik eleştirilerin dozunun artmasına yol açtı.

Gazze’de altı rehinenin ölü bulunmasının ardından yüzbinlerce İsrailli, 11 aydır devam eden savaşta rehinelerin kurtarılması ve ateşkesin sağlanmasına yönelik anlaşmaya varılamamasını protesto etmek amacıyla genel greve gitmişti.

Bazı İsrailliler, anlaşmaya varılmış olsaydı ölü bulunan rehinelerin canlı olarak kurtarılma olasılığına dikkat çekerek İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun politikasını eleştiriyor.

Netanyahu meydan okudu

İsrail Başbakanı Netanyahu ise ateşkes ve rehine anlaşması için Gazze’nin güney sınırından çekilme konusundaki duruşunu yumuşatması çağrısını reddetti.

Kudüs’te basın toplantısı düzenleyen Netanyahu İsrail’in Hamas için önemli bir ikmal koridoru olan ve Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia koridorunu kontrol etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Hamas bu bölgede İsrail’in varlık göstermesini reddederken Netanyahu İsrail ordusunun Gazze’ye silah ve mühimmat kaçakçılığında kullanıldığını söylediği çok sayıda tünelin ortaya çıkarıldığı koridoru terk etmeyeceğini söylüyor.

İsrail Başbakanı bu koridor üzerinden Hamas'ın yeniden silahlanmasının engellenmesi bakımından hayati önem taşıdığını ve bu koridorun Hamas'a oksijen sağladığını söyledi.

Netanyahu’dan Biden’ın sözlerine yanıt

ABD Başkanı Biden’ın yorumlarına ilişkin de konuşan Netanyahu özellikle rehinelerin ölümünün ardından baskının İsrail’e değil Hamas’a uygulanması gerektiğini belirtti.

İbranice düzenlediği basın toplantısında Netanyahu, "Rehinelerin serbest bırakılması hedefine kimse benim kadar bağlı olamaz. Ama kimse bana ders veremez" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı, “Şimdi bunun ardından bizden mi ciddiyet göstermemiz isteniyor? Bizden mi taviz vermemiz isteniyor? Bu Hamas’a nasıl bir mesaj verir? Daha fazla rehine öldürün mesajını verir” ifadelerini kullandı.

Biden ya da barış konusunda ciddi olan kimsenin İsrail’den daha fazla taviz vermesini istediğini inanmadğını söyleyen Netanyahu, “Biz zaten (taviz) verdik. Hamas taviz vermek zorunda” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG