Erişilebilirlik

İsrail'de rehineler için yapılan genel grev ülkedeki siyasi bölünmeyi de ortaya koydu


2 Eylül 2024 - Tel Aviv'de İsrail hükümetini protesto edenler, rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanamamasını protesto etmek için yapılan genel grev çağrısına katıldı.
2 Eylül 2024 - Tel Aviv'de İsrail hükümetini protesto edenler, rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanamamasını protesto etmek için yapılan genel grev çağrısına katıldı.

Gazze'de tutulan rehinelerin geri alınamamasını protesto etmek için İsrail’de yapılan genel grev çağrısı, Pazartesi günü ülkenin ana uluslararası havaalanı Ben Gurion dahil ülke çapında kapanmalara ve aksaklıklara yol açtı. Ancak bu çağrının bazı bölgelerde görmezden gelinmesi, ülkedeki derin siyasi bölünmeleri yansıttı.

Gazze'de altı rehinenin ölü bulunmasının ardından 10 binlerce İsrailli Pazar günü geç saatlere kadar sokaklardaydı. Aileler ve halkın büyük bir kısmı Başbakan Benyamin Netanyahu'yu suçladı ve yaklaşık 11 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için Hamas'la bir anlaşma yapılarak, rehinelerin sağ olarak iade edilebilmesinin sağlanabileceğini söyledi.

1 Eylül 2024 - Tel Aviv'de gösteriler gece geç saate kadar sürdü.
1 Eylül 2024 - Tel Aviv'de gösteriler gece geç saate kadar sürdü.

Bazılarıysa Netanyahu'nun 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak savaşı tetikleyen Hamas'a yönelik askeri baskıyı aralıksız sürdürme stratejisini destekliyor ve stratejinin, militanları İsrail'in taleplerine boyun eğmeye zorlayacağını, kurtarma operasyonlarınınn daha başarılı olacağını ve nihayetinde örgütü yok edeceğini düşünüyor.

İsrail'in en büyük sendikası Histadrut, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bu hafta başı için genel grev çağrısında bulundu. Grevin amacı bankacılık, sağlık hizmetleri ve ülkenin ana havalimanı Ben Gurion’un işletimi dahil ekonominin önemli sektörlerini kapatmak veya aksatmak oldu.

Ben Gurion Havalimanı'nda Pazartesi sabahı uçaklar iki saat gecikmeli kalktı.
Ben Gurion Havalimanı'nda Pazartesi sabahı uçaklar iki saat gecikmeli kalktı.

Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı’ndaki havayolları sabah 08.00-10.00 arasında kalkış uçuşlarını durdurdu. Bu uçaklar ya erken kalktı ya da biraz gecikti. Sınırlı kesintiye rağmen yolcuların check-in kontuarlarında sıraya girdiği görüldü. İsrail Havaalanları İdaresi'ne göre bu süre zarfında havaalanına gelen uçuşlar her zamanki gibi aksamadan devam etti.

Grev nedeniyle bankalar, bazı büyük alışveriş merkezleri ve devlet daireleri kapalı ve toplu taşıma sınırlı sağlanıyor. Tel Aviv dahil İsrail'in yoğun nüfuslu merkezi bölgesindeki belediyeler greve katılıyor, bu da okul saatlerinin kısalmasına ve kamuya açık kreşlerle anaokullarının kapanmasın yol açtı.

Ancak Kudüs dahil birçok belediye, greve katılmıyor. İsrail medyası, devletin grevin siyasi amaçlı olduğunu öne sürerek iptal edilmesi için mahkemeye başvurduğunu bildirdi.

Pazar günkü gösteriler savaşın başlangıcından bu yana en büyük gösteri olarak nitelendi. Gösterileri düzenleyenler 500 bin kadar kişinin ülke çapındaki etkinliklere ve Tel Aviv'de düzenlenen ana mitinge katıldığını açıkladı.

Netanyahu'nun Gazze'de tutulan ve üçte birinin öldüğü düşünülen yaklaşık 100 rehineyi iade etmesi için bir anlaşmaya varmasını talep eden protestocular, bunu savaş süresince yıpranan Hamas'ı olduğu gibi bırakıp bölgeden çekilmek anlamına gelse bile istediklerini dile getiriyorlar. Birçok İsrailli bu görüşü desteklerken diğerleri, rehinelerin özgürlüğünden çok militan grubun yok edilmesine öncelik veriyor.

Hamas'a karşı "tam zafer" sözü veren Netanyahu, bu yılın büyük bölümünde süren müzakerelerin başarısızlığından Hamas'ı sorumlu tutuyor

İsrail, Hamas’ın, İsrail güçlerinin rehinelerin barındığı tünele varmasından kısa bir süre önce altı rehineyi de öldürdüğünü bildirmişti.

İsrail Sağlık Bakanlığı, rehinelerin yakın mesafeden vurularak Perşembe veya Cuma günü öldüklerini tespit eden otopsi sonuçlarını açıkladı.

Netanyahu, "Rehineleri öldürenler anlaşma istemiyor" diyerek Hamas'ı suçladı.

Hamas, rehinelerin ölümlerinden İsrail ve ABD'yi sorumlu tuttu ve iki ülkeyi, Gazze'deki iki stratejik koridor üzerinde İsrail'in kalıcı kontrolü dahil yeni talepler yayınlayarak görüşmeleri uzatmakla suçladı.

Hamas, savaşın sona ermesi, İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi ve aralarında yüksek profilli militanların da bulunduğu çok sayıda Filistinli tutsağın serbest bırakılması karşılığında rehineleri serbest bırakmayı teklif etti.

Altı rehineden biri, saldırıda sol kolunun bir kısmını bir el bombasıyla kaybeden, California doğumlu 23 yaşındaki İsrailli kökenli Amerikan vatandaşı Hersh Goldberg-Polin'di. Hamas, Nisan ayında Goldberg-Polin'in sağ olduğunu gösteren bir video yayınlamıştı. Video İsrail'de protestoları tetiklemişti.

Goldberg-Polin’in ailesi, rehinelerin serbest bırakılması için kampanya yürütmüş, Başkan Joe Biden ve Papa Francis ile görüşmüş ve geçen ay Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’na hitap etmişti.

Haberin ardından Biden, Pazar günü "yıkılmış ve öfkeli" olduğunu söyledi. Beyaz Saray, Biden'ın Goldberg-Polin'in ailesiyle konuştuğunu ve başsağlığı dilediğini bildirdi.

Yaklaşık 250 rehine 7 Ekim'de kaçırılmıştı. İsrail şu anda 35'inin öldüğü düşünülen yaklaşık 100 kişinin rehin tutulduğuna inanıyor. Kasım ayındaki ateşkes sırasında İsrail tarafından hapsedilen Filistinliler’in serbest bırakılması karşılığında rehinelerin 100'den fazlası serbest bırakılmıştı. Sekiz kişi İsrail güçleri tarafından kurtarıldı. İsrail askerleri Aralık ayında esaretten kaçan üç İsrailli’yi yanlışlıkla öldürmüştü.

Hamas liderliğindeki militanlar, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırdıklarında çoğunluğu sivillerden oluşan yaklaşık 1200 kişiyi öldürmüştü. Yerel sağlık yetkililerine göre, İsrail'in Gazze'deki misilleme saldırılarında 40 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Bunlardan kaçının militan olduğu açıklanmadı.

Savaş, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğunu, çoğu zaman birden fazla kez yerinden etti ve kuşatma altındaki bölgeyi insani bir felakete sürükledi.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG