Erişilebilirlik

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Başkan Biden ve Trump’la görüşmesi bekleniyor


İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Perşembe günü Beyaz Saray’da Başkan Biden’la, Cuma günü de Florida’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’la görüşmesi bekleniyor. Fotoğraf Biden'ın geçen yılki İsrail ziyaretinden.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Perşembe günü Beyaz Saray’da Başkan Biden’la, Cuma günü de Florida’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’la görüşmesi bekleniyor. Fotoğraf Biden'ın geçen yılki İsrail ziyaretinden.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2024 seçimi yarışından çekildiğini açıklamasından sonra siyasette hareketli anların yaşandığı bir dönemde başkent Washington’da. Netanyahu’nun Perşembe günü Beyaz Saray’da Başkan Biden’la, Cuma günü de Florida’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’la görüşmesi bekleniyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Washington’ı ziyaretinin asıl sebebi Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson ve Senato’daki Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in daveti.

Haziran ayında iletilen bu davet kapsamında İsrail Başbakanı Netanyahu, Çarşamba günü ABD Kongresi’ne hitap edecek. Bu, Netanyahu’nun Kongre’ye dördüncü hitabı olacak.

Böylece İsrail Başbakanı, ABD Kongresi’ne hitap eden yabancı liderler kategorisinde Winston Churcill’in rekorunu da kırmış olacak.

Kamala Harris oturuma başkanlık etmeyecek

Normal koşullarda yabancı bir liderin hitap ettiği ortak oturuma ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkanlık ediyor. Ancak Kamala Harris’in bir danışmanı Başkan Yardımcısı’nın önceden planlanan program için Indianapolis’te olacağını söyledi.

Danışmanı bu durumun Kamala Harris’in İsrail’in güvenliğine yönelik taahhüdünde bir değişiklik olarak yorumlanmaması gerektiğini vurguladı.

Kamala Harris’in yerine Kongre’deki oturuma Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin’in başkanlık etmesi bekleniyor.

Ben Cardin AP’ye yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun konuşmasında hem İsrailliler hem de Filistinliler için bir gelecek vizyonu ortaya koymasını umduğunu söyledi.

Joe Biden’ın çekilmesinin ardından Demokrat Parti’nin başkan adaylığına doğru ilerleyen Kamala Harris’in, bu hafta içinde İsrail Başbakanı ile görüşmesi planlanıyor.

Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Netanyahu ile Cuma sabahı Florida’da görüşeceğini belirtti. (FOTO-ARŞİV)

Perşembe Biden’la Cuma Trump’la görüşme

Salı günü Beyaz Saray’a dönen Başkan Biden’ın da Amerikalı bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Netanyahu ile Perşembe günü görüşmesi bekleniyor.

İsrail basınında hafta başında yer alan haberlerde, Netanyahu’nun eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkan adayı Donald Trump’la görüşme talebinde bulunduğu belirtilmişti.

Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Cuma sabahı Florida’da görüşeceğini belirtti.

Protesto beklentisi

En son ABD Kongresi’ne 2015’te hitap eden Netanyahu, o konuşmasında eski Başkan Barack Obama döneminde İran’la varılan nükleer anlaşmayı hedef almış, anlaşmayı tehlikeli olarak nitelemesi Obama yönetimi yetkililerinin tepkisine neden olmuştu.

Benyamin Netanyahu’nun Kongre’ye hitabı öncesinde yaklaşık beş bin kişinin Kongre civarında toplanarak Netanyahu’yu ve Gazze’de Ekim ayından bu yana devam eden savaşı protesto etmesi bekleniyor.

Daha önce Netanyahu’nun hitap edeceği ortak oturumu boykot edeceğini söyleyen bazı Kongre üyelerinin, o sırada hala Hamas’ın elinde rehin bulunanların aileleriyle biraraya gelmesi öngörülüyor.

AP'nin haberinden yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG