İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktör Vekili Tirana Hassan, konuk olduğu İsveç Radyosu'ndan İsveç hükümetini, "NATO'ya katılım müzakereleri bağlamında Türkiye'yle yakınlaşması" nedeniyle eleştirdi.
Hassan, "İsveç, Türkiye'nin kendi siyasi çıkarları için işlediği insan hakları ihlallerine göz yummaya hazırsa, bu son yıllarda tanık olduğumuz en endişe verici eğilimlerden birini oluşturuyor" dedi.
İsveç Radyosu Radio Ekot'a konuk olan HRW Direktörü Hassan, 2022 yılının Mayıs ayında NATO üyeliği için başvuran İsveç'in, ittifaka üyeliğini veto eden Türk hükümetinin, PKK ile IŞİD'e karşı mücadelesinde Kürt YPG milislerini aynı kefeye koymasını eleştirdi.
Kasım ayında, İsveç'in yeni merkez sağ hükümetinin kendisini YPG grubundan ayırma niyetini açıkladığına vurgu yapan Hassan, "Eğer İsveç hükümeti, kendi siyasi çıkarları için Türkiye'nin işlediği insan hakları ihlallerine göz yummaya hazırsa, bu son yıllarda tanık olduğumuz en endişe verici eğilimlerden birini oluşturuyor demektir" yorumunu yaptı.
HRW direktörü Hassan, şunları söyledi:
"İsveç gibi demokratik bir ülkenin, Türkiye gibi ülkelerle işbirliği yapmayı seçmesi sorunludur. Nitekim örgütümüzün yıllık raporu, diğer konuların yanı sıra, Türkiye'nin ifade ve basın özgürlüğünden yoksun olduğunu gösteriyor. Rapor ayrıca, Türkiye'deki hukukun üstünlüğünü ve protesto ve gösteri yasaklarına ilişkin şüphelerini de belirtiyor. İsveç uluslararası düzeyde itibarını korumak istiyorsa, kendi ülkesinde insan haklarına nasıl saygı duyulduğuna karar vermek yeterli değil, aynı zamanda İsveç'in müzakere etmeyi seçtiği ülkeleri de hesaba katmalıyız."
"Türkiye yapamayacağımız şeyler istiyor"
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson geçtiğimiz günlerde İsveç'in, Türkiye'nin "terörist" olarak gördüğü çok sayıda siyasi muhalifi sınırdışı etmek de dahil olmak üzere Türkiye'nin tüm taleplerine yanıt veremeyeceğini, Türkiye'nin kendilerinden "yapamayacakları" şeyler istediğini dile getirdi.
Kristersson, 8 Ocak Pazar günü, "Türkiye zaman zaman İsveç'ten iade edilmesini istediği kişileri gündeme getiriyor. Bunun İsveç hukukunun meselesi olduğunu, hukukun sorumluluk alanında olduğunu belirttim. İsveç asla vatandaşlarını başka bir ülkeye iade etmeyecek... Nokta !" diye konuştu.
Ankara'dan bu açıklamaya, "İsveç ve Finlandiya ile yapılan çok taraflı anlaşmaya uygun olarak önlemlerin alınmasını" talep ettikleri yanıtı geldi.
İsveç'te geçen hafta DN/Ipsos tarafından yapılan bir anket, İsveç halkının yüzde 79'unun, "İsveç'in NATO üyeliğini geciktirse bile, hükümetin, hukukun üstünlüğüne saygı duyarak, yasalarını ve ilkelerini savunması gerektiğini" söyledi. Buna karşılık, ankete katılanların yüzde 10'luk bir kesimi de İsveç yasalarından taviz vermek anlamına gelse bile, İsveç'in mümkün olan en kısa sürede NATO'ya katılmaya çalışması gerektiğini dile getirdi.