Erişilebilirlik

Nasrallah çağrı cihazı ve telsiz saldırılarına karşılık verileceğini söyledi; İsrail uçaklarının sonik patlamaları Beyrut’u sarstı


Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Perşembe günü yaptığı konuşmada, “Hizbullah telsizlerini ve çağrı cihazlarını havaya uçuran kanlı İsrail saldırılarının” tüm kırmızı çizgileri aştığını söyledi; “Benzeri görülmemiş büyük bir güvenlik ve askeri darbeye maruz kaldık” dedi.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Perşembe günü yaptığı konuşmada, “Hizbullah telsizlerini ve çağrı cihazlarını havaya uçuran kanlı İsrail saldırılarının” tüm kırmızı çizgileri aştığını söyledi; “Benzeri görülmemiş büyük bir güvenlik ve askeri darbeye maruz kaldık” dedi.

İran destekli Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah Perşembe günü yaptığı konuşmada, örgüt telsizlerini ve çağrı cihazlarını havaya uçuran “kanlı İsrail saldırılarının tüm kırmızı çizgileri aştığını” söyledi.

Lübnan ve Hizbullah, örgütün iletişim teçhizatına düzenlenen ve 37 kişinin ölümüne, yaklaşık 3000 kişinin yaralanmasına, Lübnan hastanelerinin ağır hasar görmesine neden olan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu.

Nasrallah: "İsrail'e yanıt verilecek, zamanı Hizbullah belirleyecek"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

İsrail, yabancı topraklarda sofistike saldırılar konusunda uzun bir geçmişe sahip olan istihbarat teşkilatı Mossad tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırılar hakkında, doğrudan bir açıklama yapmadı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, neresi olduğu açıklanmayan bir yerde çekilen televizyon konuşmasında, “Hiç şüphe yok ki direniş tarihinde ve Lübnan tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir güvenlik ve askeri darbeye maruz kaldık” dedi.

Kırmızı bir fonun önünde geleneksel siyah türbanı ile ekran karşısına çıkan Nasrallah, “Bu tür bir öldürme, hedef alma ve suçun dünyada eşi benzeri görülmemiş olabilir” diye konuştu.

Saldırıların “tüm kırmızı çizgileri aştığını” söyleyen Nasrallah, “Düşman tüm kontrollerin, yasaların ve ahlaki değerlerin ötesine geçti” dedi.

Hizbullah lideri, saldırıların “savaş suçu ya da savaş ilanı olarak değerlendirilebileceğini” savundu.

Yayın sırasında da duyulan İsrail savaş uçaklarından gelen sonik patlama sesleri, Beyrut'u sarstı. Topyekün savaş tehdidinin giderek arttığı son dönemde bu sesler daha büyük önem kazandı.İsrail, savaş uçaklarının gece boyunca güney Lübnan'ı vurduğunu açıklarken Hizbullah, öğleden sonra sınır bölgesinde hava saldırılarının yeniden başladığını bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada İsrail'in Hizbullah'a karşı askeri harekatı sürdüreceğini söyledi.

Gallant yaptığı açıklamada, “Hizbullah kendisine zulmedildiğini hissediyor ve askeri eylemler dizisi devam edecek” dedi.

İsrailli Bakan, “Amacımız İsrail'in kuzeyindeki toplulukların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamak. Zaman geçtikçe Hizbullah artan bir bedel ödeyecek” şeklinde konuştu.

Nasrallah, Hizbullah'ın İsrail birliklerinin Güney Lübnan'a girmesini umduğunu çünkü bunun İran destekli grup için “tarihi bir fırsat” yaratacağını söyledi.

Hizbullah lideri, hiçbir askeri tırmanış, öldürme, suikast ya da topyekün savaşın İsrailliler’i sınır bölgesine geri getirmeyeceğini de kaydetti.

İsrail'i 5 bin kişiyi öldürmeye çalışmakla suçlayan Nasrallah, saldırıların Hizbullah üzerindeki etkisini küçümseyerek grubun yapısının sarsılmadığını söyledi.

Nasrallah “Evet, büyük ve sert bir darbe aldık ama bu da savaşın doğasında var. Düşmanımızın teknolojik düzeyde üstünlüğe sahip olduğunu biliyoruz ve bunun aksini hiçbir zaman söylemedik” şeklinde konuştu.

Devlet medyasına göre İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami Perşembe günü Nasrallah'a İsrail'in “direniş ekseninden ezici bir yanıtla” karşılaşacağını söyledi.

İsrail ordusu Perşembe günü İsrail'in kuzeyindeki çatışmalarda iki İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail N12 News, askerlerden birinin bir insansız hava aracı tarafından, diğerinin ise Lübnan'dan Hizbullah tarafından ateşlenen bir tanksavar füzesi tarafından öldürüldüğünü aktardı.

Hizbullah'ın iletişim ekipmanlarına yönelik saldırılar Lübnan genelinde korku yaratırken kimileri ceplerinde bomba taşıma korkusuyla elektronik cihazları kullanmayı bıraktı.

Hizbullah, Filistinli militan grup Hamas'ın Gazze savaşını tetikleyen 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırısının ertesi günü İsrail'e füze fırlatmış ve o tarihten bu yana sürekli olarak karşılıklı ateş açılmıştı.

Taraflar bunun tam ölçekli bir savaşa dönüşmesine izin vermemiş olsa da karşılıklı ateş, binlerce insanın sınır bölgesinden tahliye edilmesine yol açtı.

İsrail ordusu, “Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyini savaş alanına çevirdiğini, onlarca yıldır sivillerin evlerini silahlandırdığını, evlerin altına tüneller kazdığını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını” kaydediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG