Erişilebilirlik

Hizbullah’ın saldırısının ardından İsrail savaş uçaklarından Lübnan’ın başkentinde “alçak uçuş” 


İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait iki tesisi vurduğu, Mayfadun'da bir eve düzenlenen saldırıda da dört Hizbullah savaşçısının öldürüldüğü kaydedildi.
İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait iki tesisi vurduğu, Mayfadun'da bir eve düzenlenen saldırıda da dört Hizbullah savaşçısının öldürüldüğü kaydedildi.

İsrail savaş uçakları Salı günü Lübnan'ın başkenti Beyrut üzerinde alçaktan uçarak, Hizbullah liderinin konuşma yapmasından dakikalar önce şehrin dört bir yanındaki camları sarsan bir dizi sonik patlamaya neden oldu.

Gürültülü patlamalar nedeniyle kent sakinleri, camların kırılmasını önlemek için pencerelerini açmaya ya da uçan uçakları görebilmek için balkonlarına koştu. İsrail ordusundan herhangi bir açıklama gelmedi.

Uçuş sırasında, İsrail'in üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şükr'ün öldürmesinin birinci haftasında, Seyyid Hasan Nasrallah konuşmasına başlamak üzereydi. Nasrallah, sonik patlamaların anma töreni için toplananları provoke etmeyi amaçladığını söyledi. Beyrut’un güney banliyöleri, Hizbullah’ın kalesi olarak biliniyor.

"Misillemeye karşı girişimler beyhude"

Hizbullah lideri bugün yaptığı açıklamalarda, Şükr'ün öldürülmesine "güçlü ve etkili" bir yanıt vereceklerini, tek başlarına ya da bölgesel müttefikleriyle birlikte hareket edeceğini söyledi.

Nasrallah, Hizbullah'ın yanıt vermek için doğru zamanı bekleyeceğini söyledi ancak bunun şekli ya da zamanlaması konusunda ipucu vermedi.

Hizbullah'ı misilleme yapmamaya ikna etmeye yönelik tüm uluslararası girişimlerin beyhude olduğunu da kaydeden Nasrallah, "Sonuçları ne olursa olsun, direniş İsrail'in bu saldırılarının geçip gitmesine izin vermeyecek. Cevabımız, Allah'ın izniyle, güçlü, etkili ve tesirli olacak" dedi.

Fuad Şükr, Hizbullah ve İsrail ordusu arasında Gazze savaşına paralel olarak 10 aydır süren çatışmalarda, İsrail'in güney banliyölerini ikinci kez vurduğu saldırıda ölmüştü.

Hizbullah Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in kuzeyindeki Akka yakınlarında bulunan iki askeri bölgeye insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve başka bir yerde de bir İsrail askeri aracına saldırdığını duyurdu.

İsrail ordusu, Lübnan'dan sınırı geçen bir dizi düşman insansız hava aracının tespit edildiğini ve birinin durdurulduğunu söyledi.

İsrailli sağlık yetkilileri, sahil kenti Nehariya'nın güneyindeki hastaneye yedi kişinin tahliye edildiğini ve birinin durumunun kritik olduğunu söyledi.

İsrail ordusu yaptığı ilk incelemede yaralanmaların "hedefi ıskalayan ve yere çarparak birkaç sivilin yaralanmasına neden olan" bir hava savunma uçağından kaynaklandığını belirtti. Olayın halen incelenmekte olduğu belirtildi.

Reuters muhabirleri de Nehariya'nın dışındaki bir ana yol üzerindeki otobüs durağının yakınında isabet alan alanı gördü.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada Akka civarında sirenlerin çaldığını ancak bunun yanlış alarm olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait iki tesisi vurduğu belirtildi.

Hizbullah'ın Şükr'ün intikamını alma ve İran'ın da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin geçen hafta Tahran'da öldürülmesine karşılık verme sözlerinin ardından, Ortadoğu'nun tam bir savaşa sürüklenebileceğine dair korkular artıyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir Hizbullah kaynağı da "Komutan Fuad Şükr'ün öldürülmesine yanıt henüz gelmedi" dedi.

Salı günü erken saatlerde, sağlık görevlileri ve bir güvenlik kaynağı, sınırın yaklaşık 30 kilometre kuzeyindeki Lübnan kasabası Mayfadun'da bir eve düzenlenen saldırıda dört Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da İran ya da bölgedeki vekilleri tarafından saldırıya uğraması halinde İsrail'in "ağır bir bedel" ödeteceği uyarısını yineledi.

Beyaz Saray’da Ortadoğu toplantısı

Gerilim Washington’da da yakından izleniyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Pazartesi günü ulusal güvenlik ekibiyle biraraya geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Brifingde İran ve vekillerinin İsrail ve bölgedeki ABD askerlerine yönelik tehditleri üzerinde duruldu. Başkan ve Başkan Yardımcısı Irak'taki El Esat Hava Üssü'ne yapılan saldırı hakkında bilgilendirildi. Güçlerimizi korumak ve personelimize yönelik herhangi bir saldırıya kendi seçtiğimiz şekilde ve yerde karşılık vermek üzere attığımız adımları görüştüler. Tekrar saldırıya uğraması halinde İsrail'in savunmasını desteklemeye yönelik ABD askeri çabaları konusunda bilgilendirildiler. Ayrıca bölgesel gerilimin azaltılması ve ateşkes ile rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir sonuca bağlanması amacıyla sürdürülen diplomatik çabalar hakkında da bilgilendirildiler” denildi.

Beyaz Saray haftasonu yaptığı açıklamada, şimdiye kadar bir türlü sağlanamayan rehine serbest bırakma ve ateşkes anlaşmasına bağlı olduğunu belirtirken, Washington'un karşılık vermeye hazır olduğunu ve bölgeye askeri kaynaklarını arttırdığını vurgulamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG