Erişilebilirlik

Hatay’da Buruk Paskalya Ayini


Hristiyan dünyasının en önemli dini bayramlarından olan ve Hazreti İsa'nın yeniden dirildiğine inanılan günün kutlandığı Paskalya Bayramı Hatay’ın Samandağ ilçesinde deprem nedeniyle buruk geçti.

Hatay’da Buruk Paskalya Ayini
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Yaklaşık 2 bin kişilik Rum Ortodoks cemaatine ev sahipliği yapan Samandağ'da yaşayan Hristiyan depremzedeler Paskalya Bayramı için Azize Tekla Kilisesi'nde ayin düzenledi. Ayinde İncil'den bölümler okundu ve dua edildi.

VOA Türkçe’ye konuşan Hristiyan depremzedelerden İbrahim Küçükçay deprem nedeniyle bayramın buruk geçtiğine dikkat çekerken, Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş ise Paskalya Bayramı'nın bütün insanlara huzur, barış ve sevgi getirmesi dileğinde bulundu.

Her yıl Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece kutlamalara başladıklarını belirten İbrahim Küçükçay, deprem sonrası can kayıpları ve maddi kayıplar nedeniyle bu yıl kutlamalara katılan vatandaşların eksik ve hüzünlü olduklarını söyledi.

Küçükçay, “Bizim Paskalya hazırlığımız günler öncesinden başlar ve bayram gecesi sabaha kadar havai fişekler, paskalya çörekleri, içecekler, uzun uzun sofralar şeklinde kutlanırdı. Bu şekilde vatandaşlar hem bayramı eğlenerek geçirir hem de dini görevlerini yerine getirerek dua ederdi. Ama bu yıl deprem nedeniyle sabah 9’da ayin başladı ve 11 gibi de sona erdi. Önceki paskalya bayramlarından sadece yumurta tokuşturma ritüelini küçük çapta yaptık o da geleneğin kaybolmaması içindi’’ dedi.

Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş ise kentte bulunan 4 kiliseden 2’sinin depremde büyük hasar gördüğünü belirterek, “Bugün depremden az bir hasarla kurtularak ayakta kalan bu kilisemizde İsa Mesih’in göğe yükseliş, yani müjde bayramını kutluyoruz. Ama içimiz buruk’’ ifadelerini kullandı.

Törenin ardından bayramlaşan Samandağlı Rum Ortodoks Hristiyanlar, Hazreti İsa'nın yeniden dirilişini sembolize eden renkli yumurtaları tokuşturdu. Depremde Samandağ’ın Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki evleri yıkılan İbrahim Küçükçay ve ailesi ise Paskalya Bayramı yemeğini çadırda yiyerek, misafirlerini çadırda ağırladı.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG