Erişilebilirlik

Harris ve Trump, tartışma programında "söz verilmeyen adayın mikrofonunun kapatılması" konusunda anlaşamıyor


Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump'ın kampanyaları, 10 Eylül'de yapılması planlanan tartışma öncesinde, konuşma sırası gelen aday dışında mikrofonların sesinin kapatılıp kapatılmaması gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Kampanyaların tartışma programlarının formatı üzerinde önceden bazı itirazlarda bulunması olağan karşılanıyor. Hem Harris hem de Trump, önümüzdeki ay Philadelphia'da güçlü bir performans sergileme baskısı altında. 2024 seçim kampanyası sürecindeki ilk programı, Baaşkan Joe Biden'ın yarıştan ayrılmasına yol açmıştı.

Trump, Pazar akşamı kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, ABD televizyonunda yayınlanması planlanan tartışma programına katılmayabileceği olasılığını gündeme taşıdı.

ABC televizyonunun Pazar günleri yayınlanan programını izlediğini söyleyen Trump, programın “sözde Trump’tan Nefret Edenler Paneli” tarafından yapıldığını kaydetti ve “Neden Kamala Harris'e karşı bu kanalda tartışma yapayım ki?” dedi. Trump, takipçilerine “Bizi izlemeye devam edin!!!” çağrısında bulundu.

Mevcut anlaşmazlık, adaylardan birinin sahnede konuşmadığı zaman mikrofonunun sesinin kapatılması üzerine odaklanıyor. Bu durum hem Biden hem de Trump'ın Haziran ayında CNN tarafından düzenlenen tartışma programında kabul ettikleri bir koşuldu. Her iki taraf da diğerini kendi adayını korumak için sistemi çıkarına göre kullanmakla suçluyor.

Biden'ın kampanya ekibi, söz sırasına sahip olmayan adayın mikrofonunun sesinin kapatılmasını bu yılki tartışma programlarını kabul etme kararının bir koşulu haline getirdi. Seçmenlerin tartışma sırasında Trump'ın öfke patlamalarını ve söz kesmesini duyamayacağını söyleyen bazı kampanya yetkilileriyse şimdi bu karardan pişmanlık duyuyor.

Harris'in sözcüsü Brian Fallon'a göre Trump'ı iğneleyen bir açıklama yayınlayan Harris kampanyası, artık mikrofonların her zaman açık olmasını istiyor.

Fallon, “Trump cephesi sessiz mikrofonu tercih ediyor çünkü Trump’ın 90 dakika boyunca tek başına başkan gibi davranmayı başarabileceğini düşünmüyorlar” dedi. Fallon ayrıca Harris’in “Trump'ın sürekli yalanları ve söz kesmeleriyle gerçek zamanlı olarak başa çıkmaya hazır olduğunu, Trump’ın sessize alma düğmesinin arkasına saklanmayı bırakması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Trump'ın sözcüsü Jason Miller ise Cumhuriyetçi adayın ABC televizyonundaki tartışma programını “CNN’deki programla aynı koşullar altında kabul ettiğini” söyledi. Miller, Harris'in temsilcilerinin “notlar ve açış konuşmalarıyla birlikte oturarak yapılan bir tartışma” istediğini iddia etti.

Miller daha sonra Harris'in Biden'ın yeniden seçilmeyi bırakıp kendisini desteklemesinden bu yana bir röportaj ya da basın toplantısı düzenlememesini eleştirdi ve kampanyasının şimdi Harris'e “tartışma programı için bir kopya kağıdı vermek istediğini” savundu.

Harris'in kampanyası Miller'ın not almak ya da tartışma sırasında oturmak istediği iddiasını yalanladı.

Pazartesi günü Washington'da bir mola veren Trump, mikrofonların sesinin kapatılmasını isteyip istemediği sorulduğunda “Muhtemelen açık olmasını tercih ederim” dedi. Biden ile yaptığı tartışma sırasındaki politikaya ilişkin olarak da “Geçen sefer hoşuma gitmemişti ama iyi sonuçlandı” diye ekledi.

Trump, Harris ile 10 Eylül'de karşı karşıya geleceği program için “Aynı kurallar üzerinde anlaştık - aynı kurallar, aynı özellikler” dedi. Bence muhtemelen olması gereken de bu” şeklinde konuştu.

Programa nasıl hazırlandığı sorusuna Trump, “Hazırlanmıyorum. Sanırım hayatım boyunca hep bir tartışmaya hazırlandım” dedi.

Tartışma kurallarının partilerüstü Başkanlık Tartışmaları Komisyonu aracılığıyla kapalı kapılar ardında müzakere edilmesinin aksine bu yıl kuralların evsahibi televizyon kanalları tarafından gereğine göre düzenlenmesi, müzakereleri daha karmaşık hale getiriyor.

Geçmişteki tartışma programlarının büyük bölümünde her iki adayın da mikrofonlarının sesi kapatılmamıştı. Tartışma programı komisyonu, ilk Biden-Trump karşılaşmasının sözlü atışmaya dönüşmesinin ardından Ekim 2020'deki programda adaylara söz verilmediğinde mikrofonların sesinin kapatılacağını duyurmuştu.

Mikrofon kapatma kurallarının uygulandığı ikinci 2020 tartışması, bir önceki karşılaşmaya kıyasla daha nitelikli içeriğe sahip olduğu için olumlu karşılanmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG