Erişilebilirlik

Harris rakibi Trump’ı "siyasi gösteri uğruna kutsal topraklara saygısızlıkla" suçladı


Demokrat Parti'nin başkan adayı Harris, Savannah'ta seçim kampanyasını sürdürürken- 29 Ağustos 2024.
Demokrat Parti'nin başkan adayı Harris, Savannah'ta seçim kampanyasını sürdürürken- 29 Ağustos 2024.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, eski Başkan Donald Trump'ın Arlington Ulusal Mezarlığı'na yaptığı son ziyarette “kutsal topraklara saygısızlık ettiğini” ve Cumhuriyetçi başkan adayının mezarlıkta kampanya faaliyetlerine ilişkin federal yasağa rağmen görüntü çekip dağıttığını söyledi.

Harris, dün sosyal medya platformu X'te yayınladığı açıklamada, Trump'ın kampanya yardımcılarının bir mezarlık görevlisiyle tartışmaya girdiği ve alandaki kurallar konusunda uyarıldıktan sonra Afganistan savaşı gazilerinin mezarları da dahil olmak üzere eski başkanın fotoğraflarını çekmeye ve video çekmeye devam ettiği haberlerine atıfta bulundu.

Arlington'ı “Amerikan kahramanlarını onurlandırmak için bir araya geldiğimiz ciddi bir yer, siyaset yeri değil” olarak nitelendiren Harris, “Açık konuşayım; eski başkan siyasi bir gösteri uğruna kutsal topraklara saygısızlık etti” dedi.

Harris dün yaptığı açıklamada Trump'ın gazilerle kavga etme geçmişine atıfta bulunarak, “şehit olan hizmet üyelerimize ‘enayi’ ve ‘ezik’ dediği ve onur madalyası sahiplerini aşağıladığı” iddialarını tekrarladı.

Kamala Harris, “Bu adam kendine hizmet etmekten başka bir şeyi anlayamayan bir adam. Amerika'nın tüm şehit kahramanlarının hizmet ve fedakarlıklarını her zaman onurlandıracağım ve onları asla politize etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Afganistan politikasıyla ilgili karşılıklı suçlamalar

Cumhuriyetçiler’in 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerindeki adayı Trump, Arlington Ulusal Mezarlığı’nı bu haftaki ziyareti sırasında ABD'nin 2021'de Afganistan'dan çekilmesi sırasında öldürülen 13 askerin anısına düzenlenen çelenk koyma törenine katıldı.

Trump, askerlerin defnedildiği ve orduda “kutsal toprak” olarak kabul edilen mezarlığın 60. Bölümü’nü de ziyaret etti.

Federal yasalar ve Pentagon kuralları mezarlığın bu bölümünde siyasi faaliyetlere izin vermiyor. Ancak ziyaret sırasında Trump'ın kampanyası tarafından video ve fotoğraflar çekilmişti. Trump kampanyasından bir yetkilinin, çekim yapmaması konusunda uyaran mezarlık görevlisine hakaret ettiği ve iteklediği basına yansımıştı.

Trump kampanyası ise video çekimi için izin aldıklarını dile getirmişti.

Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinden bu yana, Trump yeni rakibi Harris’in dış politika kararlarına dikkat çekiyor. Trump, ABD Afganistan’dan çekilme kararı vermeden önce Harris’in odadaki son kişi olduğunu söylüyor.

Biden yönetimi, Trump yönetiminin 2020'de Taliban ile müzakere ettiği çekilme taahhüdünü ve zaman çizelgesini devralmış ve uygulamıştı.

2022 yılında hükümet tarafından atanan özel bir müfettiş tarafından yapılan incelemede, hem Trump hem de Biden tarafından alınan kararların Afganistan ordusunun hızla çökmesine ve Taliban'ın yönetimi ele geçirmesine yol açan kilit faktörler olduğu sonucuna varılmıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG