Erişilebilirlik

Trump kampanyası, Arlington Askeri Mezarlığı’nda fotoğraf çekilmemesi konusunda uyarılmış


Trump bu hafta Pazartesi günü Arlington Askeri Mezarlığı'nı ziyaret ederek, çelenk bırakmıştı- 26 Ağustos 2024.
Trump bu hafta Pazartesi günü Arlington Askeri Mezarlığı'nı ziyaret ederek, çelenk bırakmıştı- 26 Ağustos 2024.

ABD Başkan adayı Donald Trump’ın bu hafta başında Arlington Askeri Mezarlığı ziyareti sırasında fotoğraf çekilmemesi konusunda uyarıldığı ortaya çıktı.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD savunma yetkilisi, Trump'ın kampanyasının bu hafta başında Arlington Askeri Mezarlığı'nda Afganistan Savaşı'ndan çekilirken ölen askerleri anmak için düzenlenen çelenk koyma töreni sırasında fotoğraf çekmemeleri konusunda uyarıldığını söyledi.

NPR radyosunun olay hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Trump'ın kampanya ekibinden iki kişi, Afganistan ve Irak'ta savaşırken öldürülen askeri personelin defnedildiği bölümde görüntü ve fotoğraf çekimi yapmalarını engellemeye çalışan bir mezarlık görevlisini sözlü olarak taciz etti ve itekledi.

Savunma yetkilisi AP'ye yaptığı açıklamada, Trump kampanyasının önceden belirtilen bölümde fotoğraf çekilmemesi konusunda uyarıldığını söyledi.

Cumhuriyetçi Başkan adayı Trump, Pazartesi günü üç yıl önce Kabil havaalanında meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 13 asker ve askeri personelin ailelerinden bazılarının daveti üzerine Arlington'daydı. Arlington Askeri Mezarlığı’ndan 400 binden asker ve askeri personel ile aileleri yatıyor.

Mezarlık yetkilileri ise yaptıkları açıklamada bir olayın yaşandığını ve olayla ilgili rapor tutulduğunu bildirdi, ancak olayın ne olduğuna dair ayrıntı vermedi.

Mezarlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Federal yasa, ordu ulusal askeri mezarlıklarında siyasi kampanya veya seçimle ilgili faaliyetleri, fotoğrafçıları, içerik oluşturucuları veya partizan bir siyasi adayın kampanyasını amaçlayan veya doğrudan destekleyen diğer kişileri de içerecek şekilde yasaklamaktadır” denildi.

Trump'ın kampanyası, bir kampanya yetkilisinin mezarlık görevlisini ittiği iddialarını yalanladı.
Trump'ın kampanyası, bir kampanya yetkilisinin mezarlık görevlisini ittiği iddialarını yalanladı.

Trump'ın sözcüsü Steven Cheung ise, Cumhuriyetçi başkan adayının ekibine bir fotoğrafçı bulundurmaları için izni verildiğini söyledi ancak bir kampanya çalışanının mezarlık görevlisini ittiği iddiasını yalanladı.

Cheung, “Gerçek şu ki, özel bir fotoğrafçının girişine izin verildi ve akıl sağlığından mustarip olduğu belli olan isimsiz bir kişi, çok ciddi bir tören sırasında Başkan Trump'ın ekibinin üyelerini fiziksel olarak engellemeye karar verdi” dedi.

Trump'ın üst düzey kampanya danışmanlarından Chris LaCivita, Trump'ın havaalanındaki bombalı saldırıda hayatını kaybeden hizmet mensuplarının ailelerinin daveti üzerine orada bulunduğunu kaydetti.

Trump kampanyası, bombalamada ölen iki servis üyesinin yakınları tarafından imzalanan ve “Başkan ve ekibi, başta sevgili çocuklarımız olmak üzere tüm servis üyelerimize en üst düzeyde saygı ve haysiyet göstermekten başka bir şey yapmadılar” ifadelerinin yer aldığı bir mesaj yayınladı.

Harris'in sözcüsü: "Trump ve ekibinden beklenen bir şey"

Trump'ın Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in sözcüsü Michael Tyler ise, haberleri “oldukça üzücü” olarak nitelendirdi.

Tyler CNN'de yaptığı açıklamada, “Donald Trump ve ekibinden beklediğimiz şey bu. Trump, her şeyi Donald Trump'la ilgili hale getirmek isteyen bir kişi. Aynı zamanda, en büyük fedakârlığı yapmış olan askeri hizmet üyelerini aşağılamak ve küçük düşürmek konusunda geçmişi olan biri” dedi.

Virginia Demokrat Milletvekili Gerry Connolly ise, mezarlık yetkililerini Pazartesi günü yaşananlarla ilgili daha fazla bilgi vermeye çağırdı.

Connolly, “Donald Trump'ın bu kutsal yere saygısızlık etmesi ve kampanya siyasetini kahramanlarımızı onurlandırmanın önüne koyması üzücü ama beklenen bir şey. Trump'ın ve kampanyasının davranışı iğrenç ve utanç vericidir” ifadelerini kullandı.

Trump'ın başkan yardımcısı adayı JD Vance'e Pennsylvania'daki bir kampanya etkinliğinde olay soruldu ve Vance “Görünüşe göre Arlington Mezarlığı'nda birileri, bir personel, birileriyle küçük bir anlaşmazlık yaşamış ve medya bunu ulusal bir haber hikâyesine dönüştürmüş” yanıtını verdi.

Utah Cumhuriyetçi Valisi Spencer Cox, yeniden seçilmesi için bağış talep eden bir kampanya e-postasında Trump ile Arlington'daki törende çekilmiş bir fotoğrafına yer verdiği için eleştirilere maruz kaldı. İntihar saldırısında hayatını kaybedenlerden biri de Utah'ta yaşayan Çavuş Darin Taylor Hoover'dı.

Cox'un kampanyası, fotoğrafı kullandığı ve mezar başındaki töreni siyasileştirdiği için özür diledi. “Bu bir kampanya etkinliği değildi ve kampanya tarafından kullanılması amaçlanmamıştı” diye yazan vali, X'te yayınladığı mesajında “Uygun kanallardan geçmedi ve gönderilmemeliydi” ifadelerini kullandı.

26 Ağustos 2021'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen intihar saldırısında 100'den fazla Afgan ile 13 ABD askeri hayatını kaybetmişti. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Forum

XS
SM
MD
LG