Erişilebilirlik

“Ukrayna’dan Gemiler Afrika'nın İmdadına Koştu”


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Önceki gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski ile Lviv’de görüştükten sonra dün, Dünya İnsani Yardım Günü’nde Odesa limanını ziyaret eden, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün İstanbul’daydı.

“Ukrayna’dan Gemiler Afrika'nın İmdadına Koştu”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Marmara Denizi kıyısında bulunan Zeyport limanında, Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na gidecek "Invincible Two" gemisinde incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, daha sonra Milli Savunma Üniversitesi’nde bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne gitti.

“Bu gemiler Afrika kıtasında açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ülkelerin imdadına koşmuştur”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Guterres, tahıl koridoru kurulmasında üstlendiği öncü rol için Türkiye’ye teşekkür etti.

Bm Genel Sekreteri Guterres ve Milli Savunma Bakanı Akar
Bm Genel Sekreteri Guterres ve Milli Savunma Bakanı Akar

BM Genel Sekreteri, “Bu Müşterek Koordinasyon Merkezi, ticari gemilerin hareketini kolaylaştırdı. Ukrayna, Rusya, BM ve Türkiye, bu müşterek koordinasyon yapısı içinde birlikte çalışıyoruz. Siyasi irade ile birlikte operasyonel uzmanlığın neleri ortaya çıkarabileceğini de görmüş olduk. BM ekipleri, birçok karmaşık insani operasyonda benzer sonuçlara ulaşmıştı. On binlerce tonluk tahıl, zaten gideceği yere doğru yola çıktı. Bu gemiler, Afrika kıtasının batısında açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ülkelerin imdadına koşmuştur. Aslında bu gemilerin yükü sadece tahıl değil. Bu gemilere umut da yüklenmiştir. İstanbul ve Odesa’da gördüğümüz çözümün somut halidir. Bu kritik anlaşmanın, tüm dünya için ne anlama geldiğini erken aşamada ortaya koyduk” dedi.

“Rus gıdası ve gübresinin müeyyideye maruz kalmaması için AB ve ABD ile çalışıyoruz”

Bu hayat kurtaran çalışmaların devam etmesini dileyen ve Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne katkısı olan herkese teşekkür eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Rusya’da üretilen gıda ve gübreye ambargo konmasının doğru olmadığını söyledi.

Guterres, “Rus gıdası ve gübresinin müeyyidelere maruz kalmaması için de çalışıyoruz. Eğer bu devam ederse, 2023’te yeteri kadar gıda sağlayamayız. Bu gübreye ihtiyacımız var. Bizler, çok uzun bir sürecin başındayız. Ben defalarca bunu dile getirdim. ‘Ambargo uyguluyorsunuz ama gıda ve gübreye uygulamayın’ dedim. Özel sektörün önünde bunların nakliye, finansman ve bu ürünlerin sigortalanması ile ilgili aşılması gereken meseleleri var. Bu engellemelerin ortadan kalkması için Avrupa Birliği ve ABD ile sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü gıda ve gübrenin sağlanması gelişmekte olan ülkeler için çok önemli” dedi.

Ukrayna ve Rusya arasında barış olması için istisnai bir çaba içinde bulunduğunu ifade eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, dünyanın bu bölgesine de barışın geleceğine inandığını söyledi.

“Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesin sağlanmasını bekliyoruz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bir gazetecinin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Rus ve Ukrayna liderlerini Türkiye’de biraraya getirmek için çaba içinde olduğunu dile getirdi.

Akar, “Çalışmalar yapılıyor, çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız savaşın çıkmasına kadar, 24 Şubat’a kadar bu savaşın çıkmaması için büyük çaba harcadırlar. Hatta savaş gecesi Sayın Putin’le görüşme yapmıştı. Bu gayretinden ödün vermedi. Biz de Karadeniz’den komşumuz olan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı üzüntüyle izlediğimizi ateşkesin sağlanmasını bekliyoruz. Tabii ki karşılıklı olarak görüşmelerde mutabakat sağlandığında böyle bir fırsat olduğu taktirde her iki lideri ağırlamaktan memnun olacağız” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

“Toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir”

14’ü Türk, 12’si Ukraynalı, 23’ü Rus, 22’si Birleşmiş Milletler’den toplam 71 kişinin görev yaptığı Koordinasyon Merkezi’nde konuşan Milli Savunma Bakanı, kalıcı barışın sağlanması için önemli bir rol üstleneceği düşünülen tahıl koridorunun açılması için Türkiye’nin büyük çaba harcadığının altını çizdi.

Hulusi Akar, “Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizinin artığını takip etmekteyiz. Ukrayna limanlarında bulunan 25 milyondan(ton) fazla tahılı, güvenli ve kısa zamanda sevki için denizde bir koridor oluşturması bir zaruret haline gelmişti. Cumhurbaşkanımızın inisiyatifi ile Müşterek Koordinasyon Merkezi oluşturulmuştur. Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çabasıyla, 1 Ağustos’tan bu yana 51 gemi seyre çıkmıştır. 27 gemi Ukrayna limanlarından çıktı, 24 gemi de Ukrayna limanlarına girmiştir. Toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarının, fiyatların aşağıya çekilmesine katkı sağladığını görüyoruz. Türkiye’nin samimi temennisi, kalıcı barış ortamına zemin hazırlanmasıdır. Bu ihtiyaçlar karşılanırken barışı hazırlamamız gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG