Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs’ın Yeni Lideri KKTC ile Görüşmeye Hazır


Nikos Hristodulidis
Nikos Hristodulidis

Güney Kıbrıs’ın eski dışişleri bakanı Nikos Hristodulidis, dün yapılan ikinci tur oylamada devlet başkanı seçildi. Hristodulidis, KKTC ile yürütülen barış görüşmelerindeki tıkanıklığı aşmakla görevli birlik hükümeti kurma sözü verdi.

Resmi sonuçlara göre 49 yaşındaki Hristodulidis oyların yüzde 51,9'unu alırken, ikinci turdaki rakibi 66 yaşındaki Andreas Mavroyannis yüzde 48,1 oy aldı.

Hristodulidis, adanın bölünmüşlüğünün çözümü konusunda genellikle sert bir tutum sergileyen merkezci ve merkez sağ partilerin desteğiyle, bağımsız olarak yarıştı.

Kendi partisi olan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile yollarını ayıran Hristodulidis, geçen hafta sonu ilk turda elenen parti lideri Averof Neofitu’yu destekleyen merkez sağ grupta çatlaklara neden oldu.

Hristodulidis, tezahürat yapan destekçileriyle dolu başkent Lefkoşa'daki kapalı stadyumda yaptığı konuşmada, "Tüm Kıbrıslılar’ın başkanı olacağım" dedi.

Nikos Hristodulidis son on yılda sık sık hükümet sözcüsü ya da 2022'nin başlarına kadar dışişleri bakanı olarak kamuoyunun karşısına çıktı ve genç, enerjik, yeni fikirler sunan bir siyasetçi imajı çizdi.

Hristodulidis'in gündeminde neler var?

Yeni devlet başkanı, etnik olarak bölünmüş adada Kıbrıslı Türkler’le yeniden birleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinden, enflasyonun yükseldiği bir ortamda yaşanan istihdam anlaşmazlıklarına, yolsuzluk skandallarının yarattığı sıkıntılardan, yetkilileri binlerce sığınma başvurusuyla baş etmek zorunda bırakan göç dalgasına kadar uzanan sorunlarla karşı karşıya.

Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimleri her beş yılda bir yapılıyor. İktidardaki DİSİ’nin muhafazakar üyesi Nikos Anastasiadis 2013'ten bu yana iktidarda. 2018'de yeniden seçilen Anastasiadis, yasa gereği üçüncü bir dönem için aday olamıyordu.

Anastasiadis'in Hristodulidis’i tercih ettiği ve bunun da DİSİ saflarında hoşnutsuzluğa yol açtığı yönünde haberler yaygındı.

Lefkoşa Üniversitesi'nde Tarih ve Siyaset Bilimi Profesörü olan Hubert Faustmann, "Bu seçim Nicos Anastasiadis hükümetinin devamlılığını simgeliyor" dedi.

Kıbrıs'ın yarım yüzyıldan uzun süredir devam eden bölünmüşlüğü seçim kampanyalarına da damgasını vurdu.

Barış görüşmelerinin son turu 2017 ortalarında çökmüştü. Hristodulidis görüşmeleri yeniden başlatmak istediğini söylüyor ancak 2017'de yayınlanan ve görüşmeleri düzenleyen Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinin yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunuyor.

Hristodulidis, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmeye hazır

Yeni devlet başkanının ofisinden bugün yapılan açıklamada da Hristodulidis’in ‘’Kıbrıs Türk toplumunun lideriyle’’ görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Rum liderin ofisinden bir sözcü, Ersin Tatar'ın Hristodulidis’i arayarak tebrik ettiğini söyledi.

Sözcü, devlet başkanlığının resmen başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, Hristodulidis’in 1 Mart'tan önce bile görüşmeye hazır olduğunu ve bunu BM aracılığıyla yineleyeceğini söylediğini kaydetti.

Nikos Hristodulidis ayrıca, Tatar'a 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'yi vuran büyük depremde hayatını kaybeden Kıbrıslı Türkler için en derin taziyelerini iletti.

Hristodulidis’i destekleyen partiler, adanın yeniden birleşmesi görüşmelerinde genellikle sert bir çizgi izlediler ve destekçilerinden ikisi, Kıbrıs'ı gevşek bir federal şemsiye altında birleştiren görüşmeler için Birleşmiş Milletler temelini reddediyor.

Kendisi de sertlik yanlısı olan Tatar, Kıbrıs için tek çözümün her iki tarafın da eşit egemenlik haklarına sahip olacağı iki devletli bir çözüm olduğunu söylüyor.


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter ‘da Hristodulidis’i tebrik etti.

Blinken, ‘’Seçilmesinden dolayı @Christodulides’i ve Kıbrıs Cumhuriyeti halkını kutlarım. Güçlü ikili ilişkilerimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG