Erişilebilirlik

Gershkovich'in Gözaltı Temyiz Başvurusu Reddedildi


Rusya'nın kendisine yönelttiği casusluk suçlamasını reddeden Amerikalı gazeteci Evan Gershkovich, duruşma öncesinde 29 Mayıs'a kadar eski bir KGB hapishanesinde gözaltında kalması kararına itiraz etmek üzere bugün Moskova'da temyiz mahkemesine çıkarıldı. Ancak Rus mahkemesi, Gershkovich'in itirazını reddederek en az 29 Mayıs'a kadar tutuklu kalmasına hükmetti.

Rus haber ajansı RIA, avukat Tatiana Nojkina'nın, Gershkovich'in 50 milyon ruble (614 bin dolar) kefalet karşılığı serbest bırakılmasının ya da ev hapsinde tutulmasının önerildiğini söylediğini aktardı. Ancak mahkeme, Gershkovich'in hukuk ekibinin her iki önerisini de reddetti.

Avukatı Nojkina, Gershkovich'in hapishanede Rus edebiyatından eserler okuduğunu söylediği, "Mücadeleci bir ruh hali içinde, suçlu olduğunu reddediyor ve bunu kanıtlamaya hazır" dedi.

Wall Street Journal gazetesi yazarı Gershkovich'in metal ve cam kafeste bulunduğu, sakin olduğu ve gülümsediği görüldü.

Gershkovich, yargıcın tercümana ihtiyacı olup olmadığı sorusuna "hayır" yanıtı verdi ve her şeyi anladığını söyledi.

Gershkovich'in konuşmadığı, ancak duruşma salonundaki Rus gazetecilerden birinin kendisine "Dayan!" şeklinde hitap etmesi ve herkesin "selam gönderdiğini" söylemesi üzerine arkasına dönüp baktığı dikkat çekti. Amerikan Büyükelçisi Lynne Tracy de duruşma salonundaydı.

Rus istihbarat ve güvenlik dairesi FSB, Gershkovich'i 29 Mart'ta Ural Dağları bölgesindeki Yekaterinburg kentinde casusluk gerekçesiyle tutuklamıştı. Rus askeri sanayi hakkındaki devlet sırlarını ele geçirmekle suçlanan Gershkovich'in 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması söz konusu. Gershkovich ise hakkındaki suçlamaları ve iddiaları reddediyor.

Kremlin, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Rusya'da tutuklanan ilk Amerikalı gazeteci olan Gershkovich'in "suçüstü" yakalandığını kaydediyor.

Amerika ise Gershkovich'in "haksız yere gözaltında olduğunu" kaydederken Wall Street Journal gazetesi ve meslektaşları, Gershkovich'in masum olduğunu belirtiyor. Başkan Joe Biden da Gershkovich'in tutuklanmasının yasadığı olduğunu kaydediyor.

Usulen yapılan bugünkü duruşma, yargılanmayı bekleyen Gershkovich hakkındaki suçlamalara değil, gazetecinin nasıl tutuklu bulunmasına odaklandı. Yetkililer hala davanın ayrıntıları üzerinde çalışıyor.

Mahkeme belgeleride davaya ilişkin temel ayrıntılar dışında başka herhangi bir ayrıntı yer almadı. Mahkeme, bazı belgelerin yayınlanmasının yasak olduğunu kaydetti. Gershkovich'i savunan bir Rus avukat, konuya ilişkin açıklama yapması talebine yanıt vermedi.

Sovyet göçmeni bir ailenin oğlu olarak Amerika'da dünyaya gelen Gershkovich, Lefortovo hapishanesinde tutuluyor. Sovyetler Birliği döneminde KBG'nin sorumluluğunda olan hapishane, günümüzde Federal Cezaevi Hizmetleri tarafından işletiliyor.

Lefortovo, FSB'nin casusluk ve diğer ağır suçların zanlılarını hapiste tuttuğu cezaevi olarak biliniyor.

ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy, dün, Gershkovich'e ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Tracy, açıklamasında, Gershkovich için "Kendisini iyi hissediyor ve direniyor. Evan'ın derhal serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz" dedi.

Beyaz Saray ise Gershkovich'e rutin konsolosluk erişimi sağlamayı umduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG