Erişilebilirlik

Geleneksel Güzellik Algısının Sınırlarını Zorlayan Model


Geleneksel Güzellik Algısının Sınırlarını Zorlayan Model
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

27 yaşındaki New Yorklu Rain Dove, başarılı bir kadın, manken, aktris ve aktivist.

Son moda kadın ve erkek kıyafetlerini sergilediği fotoğraflarıyla dergi kapaklarını süsleyen Dove, bir taraftan da kadın ve erkek algısını değiştiriyor: ”Farklı olmaktan çok hoşlanıyordum. Kendime özgü özelliklerimi çok seviyorum. Ben, kendime göre kusursuzum. Benden sadece bir tane var. Geleneksel kızlara benzemeyebilirim ama bu benim güzel bir kız olmadığım anlamına gelmez. Her kız güzeldir. Güzel kızlar böyledir.”

Dove, fotoğraf çekimlerinde ve parlak dergi sayfalarında hem kadın hem de erkek olarak poz veriyor. 1 metre 86 santim boyundaki Dove, keskin yüz hatları, atletik vücudu, geniş omuzları ve kısacık kesilmiş saçlarıyla bazen trans birey ya da erkek zannediliyor. Ancak Dove, rahatsız olmak yerine bu yorumları çok ilginç bulduğunu söylüyor: ”Eğer bu sözler beni rencide etseydi bu, erkek ya da trans birey olmaktan da gocunmak anlamına gelirdi. Oysa erkek ya da trans birey olarak tanımlanmanın utanılacak hiçbir tarafı yok. Benim için tanınmak başlıbaşına bir onur. İnsanlar iyi niyetli oldukları sürece benimle ilgili görüşlerle ilgilenmiyorum.”

Vermont eyaletinde küçük bir kasabada büyüyen Dove, diğer çocuklara benzemediği için okul çağında alaylı sözlere maruz kaldığını söylüyor. Manken, itfaiyeci ve demirci ustası gibi, genellikler erkeklerin seçtiği işlerde çalışmış.

Dove’un modellik kariyeri, yanlışlıkla erkek iç çamaşırı modeli seçmelerine gitmesiyle başlamış.

Dove, kişiliğinin her iki tarafını da yansıtmaktan hoşlanıyor. Sosyal medya paylaşımlarında hem erkeksi hem de kadınsı tarafını ortaya koyuyor. Bir fotoğraf maço yanını, diğeri kadınsı güzelliği aktarıyor.

Kendisini ”cinsiyet kapitalisti” olarak tanımlayan Dove, aslında cinsiyet diye bir kavramın varolmadığını, insanların sadece insan olarak algılanması gerektiğini düşünüyor: ”Gençken anne babanız, öğretmenleriniz ve diğer otoriter kişiler nasıl yaşamanız, nasıl giyinmeniz, kimi sevmeniz, nereye gitmeniz gerektiğini dayatıyor. Belli saatlerde eve dönmek, ev ödevlerinizi yapmak zorundasınız. Kimliğiniz dahil herşey size zorla kabul ettiriliyor. Herkes ailesi içinde kimliğine serbestçe sahip olamaz. Bu süreç, geçici. Yetişkin olacağınız yaşa tahmin ettiğinizden de çabuk erişeceksiniz. Yetişkin olmak beraberinde seçme özgürlüğünü getiriyor. Sakın kendinize zarar vermeyin, dişinizi biraz daha sıkın.”

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG