Erişilebilirlik

Ateşkes görüşmeleri devam ederken Gazze’de bir dizi saldırıda, en az 36 kişi hayatını kaybetti


23 Ağustos 2024 - Yerlerinden edilen Filistinliler, Gazze Şeridi'ndeki Deyir el Belah'da gıda yardımı için sırada
23 Ağustos 2024 - Yerlerinden edilen Filistinliler, Gazze Şeridi'ndeki Deyir el Belah'da gıda yardımı için sırada

Gazze’deki savaşla ilgili olarak Mısır'da üst düzey ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde düzenlediği çok sayıda saldırıda, en az 36 Filistinli’nin öldüğü açıklandı.

Cesetlerin ve yaralıların kaldırıldığı Nasır Hastanesi'nden yetkililere göre, Cumartesi günü erken saatlerde Han Yunus kentindeki evlerine İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında ölenler arasında, aynı aileden ikisi çocuk 11 kişi de vardı.

Hastaneye, Han Yunus ve çevresindeki üç ayrı saldırıda hayatını kaybeden toplam 33 ölü getirildi. Kentteki El Aksa Şehitleri Hastanesi de Cumartesi günü erken saatlerde düzenlenen bir saldırı sonrası kendilerine üç kişinin cansız bedenlerinin getirildiğini açıkladı.

Nasır Hastanesi, Han Yunus'un güneyindeki bir yola düzenlenen saldırıda, aralarında bir tuktuk aracındaki yolcular ve yoldan geçenlerin de bulunduğu 17 kişinin öldüğünü belirtti. Han Yunus'un doğusunda bir başka tuktuğa isabet eden başka bir bomba nedeniyle de en az beş kişi hayatını kaybetti.


İsrail ordusu haberleri incelediğini açıkladı ancak hemen bir yorum yapmadı.

Acil müdahale ekipleri ayrıca Han Yunus'un batısındaki bir yerleşim biriminden 10 kişinin cesedini çıkardı. Hastaneden yapılan açıklamada, ölüm nedenlerinin hemen belli olmadığı ancak bu bölgenin geçtiğimiz hafta boyunca İsrail ordusu tarafından defalarca bombalanan bir bölge olduğu belirtildi.

Hastanede bulunan bir Associated Press (AP) muhabiri cansız bedenleri saydı ve hastanenin avlusundaki cenaze törenini kayda aldı.

Gazze'deki savaş 7 Ekim'de Hamas ve diğer militanların İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleyerek çoğu sivil bin 200 kişinin ölümüne yol açmasıyla patlak verdi.

Geçen yıl yapılan ateşkes sırasında 100'den fazla rehine serbest bırakıldı, ancak İsrailli yetkililerin tahminlerine göre Hamas'ın elinde hala yaklaşık üçte biri ölü olan 110 civarında rehine olduğuna inanılıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in misilleme saldırıları, 40 binden fazla Filistinli’nin ölümüne neden oldu. Savaş ayrıca geniş çaplı yıkıma yol açtı ve Gazze'nin 2,3 milyon sakininin büyük çoğunluğunu evlerini terk etmeye zorladı.


Ateşkes görüşmeleri: Hamas yetkilileri Mısır ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’de

Uzmanlar Cumartesi günü teknik konular üzerinde çalışmak ve Pazar günü ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yapılacak olası bir ateşkes için üst düzey görüşmelerin önünü açmak üzere bir araya geldi.

AP'ye konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Mahmud Merdavi, bir Hamas heyetinin Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Cumartesi günü Kahire'ye gittiğini söyledi. Merdavi, Hamas'ın Pazar günkü görüşmelere doğrudan katılmayacağını, bunun yerine Mısır ve Katar tarafından bilgilendirileceğini vurguladı.

Perşembe günü gelen İsrail heyetinde İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea, İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in başkanı ve üst düzey general Tümgeneral Eliezer Toledano yer aldı.

CIA Direktörü William Burns ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu kıdemli danışmanı Brett McGurk, İsrail'in Gazze'deki iki stratejik koridorda kuvvet bulundurma ısrarı nedeniyle İsrail ve Hamas arasındaki büyük anlaşmazlıkların ortasında müzakerelerin ABD tarafına liderlik ediyor.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmelerin yapıcı geçtiğini ve ilerleme kaydedildiğini belirtirken ayrıntı vermedi.


Her ikisi de İsrail'i suçlayan militan Hamas ve Hizbullah gruplarının liderlerinin son zamanlarda hedef alınarak öldürülmesinin ardından ateşkes için baskılar artarken ve daha geniş bir bölgesel savaştan korkuluyor. Bu noktada ABD, İsrail ve Hamas arasındaki uçurumları kapatmayı amaçlayan önerilerini zorluyor.

Biden, Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varılmasının aciliyetini vurguladı ve Cuma günü Katar ve Mısır liderleriyle gelişmeleri ele aldı.

Gazze'nin Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia koridoru ve bölgenin doğusundan batısına uzanan Netzarim koridoru en büyük çıkmazlardan biri.

Hamas, İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini talep ederken Netanyahu koridorların kontrolünün İsrail'de kalmasında ısrar ediyor.

Hamas'ın siyasi yetkilisi Bassem Naim geçen hafta yaptığı açıklamada, o anki çalışma önerisinin Netanyahu'nun taleplerini benimsediğini, buna İsrail güçlerinin Philadelphia ve Netzarim koridorlarının kontrolünü elinde tutmasının da dahil olduğunu söyledi.

Pazar günkü görüşmeler öncesinde Merdavi, Hamas'ın pozisyonunun İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini içeren daha önceki bir taslağı kabul etmekten farklı olmadığını belirtti.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG