Erişilebilirlik

BM: “İsrail’in zorla tahliyeleri sonucu Gazze nüfusunun yüzde 90’ı yerinden edildi”


BM İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri zorla tahliye etmesinin bölge nüfusunun yüzde 90'ını yerinden ettiğini açıkladı.
BM İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri zorla tahliye etmesinin bölge nüfusunun yüzde 90'ını yerinden ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri zorla tahliye etmesinin bölge nüfusunun yüzde 90'ını yerinden ettiğini açıkladı.

BM Özel Koordinatör Yardımcısı Muhannad Hadi dün yaptığı açıklamada, “Aileleri, genellikle ateş altında ve yanlarında taşıyabildikleri az sayıda eşyayla, giderek daralan bir alana tekrar kaçmaya zorluyorlar” dedi.

Filistinli sivillerin barınaklarının ve insani yardım malzemelerinin ellerinden alındığını ve tıbbi yardımdan mahrum bırakıldıklarını kaydeden Hadi, “Önümüzdeki yol acil olduğu kadar nettir: Sivilleri koruyun, rehineleri serbest bırakın, insani erişimi kolaylaştırın, ateşkes üzerinde anlaşın” diye ekledi. Hadi, İsrail’in sadece bu ay 12 tahliye emri verdiğini dile getirdi. Gazze Şeridi'nde 2,1 milyon kişi yaşıyor.

ABD, Katar ve Mısır Kahire’de bir ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşmaya varmak için çabalarken, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar bugün de sürüyor.

Filistin Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Bassal, güneydeki Han Yunus kentinde İsrail'in erken saatlerde araçlarına düzenlediği saldırıda dört kişinin öldüğünü söyledi.

Bassal, İsrail ordusunun önceki gün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze Şehri ve güneyindeki Han Yunus da dahil olmak üzere Gazze Şeridi genelinde düzenlediği çok sayıda saldırıda 24 kişinin öldüğünü bildirdi.

Üyesi olduğu Demokrat Parti’nin Ulusal Kurultayı’nda dün akşam konuşan Kamala Harris, Başkan Joe Biden’la birlikte Gazze’deki savaşı sona erdirmek için gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’den bir heyetin ateşkes anlaşmasını görüşmek için Kahire’ye gittiğini bildirdi. Ateşkes görüşmelerine ABD, Mısır ve Katar arabuluculuk ediyor. İsrail’in, Gazze’deki stratejik koridorda kalıcı olarak asker bulundurma talebi müzakerelerde tıkanmaya neden oluyor.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş, geçen yıl 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırarak çoğu sivil 1200 kişi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasıyla başlamıştı. Yaklaşık 110 rehinenin hala Hamas’ın elinde Gazze’de olduğuna inanılıyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı ve hala devam eden misilleme saldırılarında ise şimdiye kadar 40 binden fazla Filistinli öldü.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG