Erişilebilirlik

Gazze'de ateşkes müzakereleri yeniden başlarken İsrail yeni tahliyeler için emir verdi


Doha'da Gazze'de ateşkes görüşmeleri bugün de devam ediyor. İsrail'in Gazze Şeridine yönelik saldırıları ise sürüyor.
Doha'da Gazze'de ateşkes görüşmeleri bugün de devam ediyor. İsrail'in Gazze Şeridine yönelik saldırıları ise sürüyor.

İsrail, Filistin bölgesindeki hedefleri vurmaya devam ederken arabulucular, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da bugün de görüşmeleri sürdürüyor.

Katarlı ve Amerikalı yetkililer, müzakerelerin bu turuna Perşembe günü başladı ve görüşmeler ikinci gününde.

Arabulucular, görüşmelere doğrudan katılmayan Hamas'ı gelişmeler hakkında bilgilendirdiklerini söylediler.

Perşembe günü geç saatlerde bir açıklama yapan Hamas mensubu Hüssam Badran, İsrail'in devam eden operasyonlarının ateşkes konusunda ilerleme kaydedilmesine engel olduğunu söyledi.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani'nin evsahipliğinde gerçekleşen görüşmelerde ABD’yi CIA Başkanı Bill Burns ve ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk temsil ediyor.

İsrail heyetinde, ulusal istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanı David Barnea, iç güvenlik teşkilatı Şin Bet’in başkanı Ronen Bar ve ordunun rehinelerden sorumlu Nitzan Alon'un yer aldığı belirtiliyor.

Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil de Doha'da.

Aylardır süren görüşmeler, İsrail'in barışın ancak Hamas'ın yok edilmesiyle mümkün olacağını söylemesi ve Hamas'ın da geçici değil kalıcı bir ateşkesi kabul edeceğini belirtmesiyle şimdiye kadar temel bölünmelerin üstesinden gelmeyi başaramadı.

İsrail güçleri Perşembe gecesi boyunca da Gazze'deki hedefleri vurdu ve insanların daha önce sivil güvenli bölge olarak belirlediği alanları terk etmeleri için yeni emirler yayınladı. İsrail bu yerlerin, Hamas'ın havan topu ve roket atmak için kullandığını iddia ediyor.

7 Ekim'de Hamas’ın İsrail'e saldırması ve İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250 civarında kişiyi rehin almasıyla patlak veren savaşta Filistinli sağlık yetkililerine göre çoğunluğu sivil olmak üzere 40 binden fazla kişi öldü. İsrail 17 bin Hamas savaşçısını öldüğünü söylüyor.

Üç aşamalı plan

Doha'da görüşülen plan, 31 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ateşkese yönelik üç aşamalı “yol haritası” olarak başladı.

Söz konusu öneri altı haftalık bir ateşkes, İsrail askerlerinin Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesi ve Filistinli tutuklular karşılığında kadın, yaşlı ve yaralı rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyor.

Önerilen anlaşmada uzlaşma sağlanması durumunda ayrıca insani yardım artacak ve Filistinliler evlerine dönebilecek.

Altı haftalık ateşkesin, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içeren ikinci aşamanın önünü açması hedefleniyor. Planın uygulanması halinde ateşkes kalıcı hale gelecek.

Gazze'nin yeniden inşası ise üçüncü aşama olacak.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG