Erişilebilirlik

"Gazze’de 8 aydır süren savaş ekonomiyi yıktı"


Gazze Şeridi'nin büyük bir kısmı İsrail'in saldırılarıyla büyük hasar aldı.
Gazze Şeridi'nin büyük bir kısmı İsrail'in saldırılarıyla büyük hasar aldı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Filistin Merkez İstatistik Bürosu'nun (PCBS) ortaklaşa hazırladığı rapora göre, savaş ekonomide benzeri görülmemiş bir yıkıma neden oldu.

Gazze Şeridi’nde işsizlik oranı yüzde 79,1’e yükseldi. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, 7 Ekim’den bugüne kadar yüzde 83,5 oranında azaldı.

Son verilere göre, işgal altındaki Filistin topraklarında ekonomi ve iş gücünde dünyada ender görülen bir yıkıma neden olduğu belirtildi. Raporda, Gazze Şeridi'nde sekiz aydır devam eden savaşın, çok büyük ölçekte iş kaybına neden olduğu kaydedildi.


"İşsizlik oranı şaşırtıcı seviyelere yükseldi"

Son sekiz ayda, Gazze Şeridi'ndeki işsizlik oranının yüzde 79,1 gibi şaşırtıcı bir seviyeye ulaştığı, krizden ciddi şekilde etkilenen Batı Şeria'da da işsizlik oranının yüzde 32'ye yükseldiği kaydedildi.

Son verilerin, savaşın Filistin’in iki bölgesinde ortalama işsizlik oranını yüzde 50,8'e yükselttiği ancak son oranların iş bulma ümidini yitirdikleri için iş aramaktan tamamen vazgeçenleri kapsamadığı kaydedildi. İşini kaybedenlerin gerçek sayısının, işsizlik rakamlarının gösterdiğinin çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın son sekiz ayda Gazze Şeridi'nde yüzde 83,5, Batı Şeria'da yüzde 22,7 gibi şaşırtıcı bir oranda daralma gösterdiği, reel ortalamanın ise yüzde 32,8 oranında gerçekleştiği tespit edildi.

İsrail bölgede saldırıları halen devam ediyor.
İsrail bölgede saldırıları halen devam ediyor.

Üretimi durma noktasına gelen özel sektör büyük kayıplar yaşıyor

Raporda, bölgede yaşanan ciddi ekonomik krizin özellikle özel sektörü etkilediği belirtiliyor. Gazze Şeridi'nde neredeyse tüm özel sektör kuruluşlarının üretimlerini ya tamamen durdurduğu ya da büyük ölçüde azalttığı kaydedildi.

Özel sektörün, savaşın ilk dört ayında üretiminin yüzde 85,8'ini kaybettiği, bunun 810 milyon dolara tekabül ettiği kaydedildi. Batı Şeria'da özel sektör, aynı dönemde üretimde 1,5 milyar dolara eşdeğer yüzde 27'lik bir düşüş yaşadı.

"Savaş ekonomide çok büyük ve yaygın bir yıkıma neden oldu"

ILO Arap Ülkeleri Bölge Direktörü Ruba Jaradat, Gazze Şeridi'nde 8 aydır süren savaşın insanların yaşamına verdiği korkunç zarar dışında, ekonomiyi ve bölge insanın geçim kaynaklarını da şiddetle vurup, çok büyük ve yaygın bir yıkıma yol açtığını ifade etti.

Jaradat, "Bu ekonomik yıkım, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin acılarını, güvenliklerini ve refahlarını daha da tehlikeli bir hale getiriyor. İnsanların geçim kaynaklarını yeniden tesis etmek ve insana yakışır işler yaratmak, Filistinlilerin savaşın kendilerine yaşattığı dehşetten kurtulmalarını sağlamak için hayati önem taşıyor" dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG