Gaziantep’te çalıştıkları fabrikanın teklif ettiği zam miktarını kabul etmeyen yüzlerce tekstil işçisi, topluca iş bırakarak grev başlattı. Organize sanayi bölgesinden kent merkezine yürümek isteyen işçilere, valilik talimatıyla polis engel oldu.
Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Şireci Tekstil bünyesinde çalışan yaklaşık 2 bin işçi, kendilerine teklif edilen yüzde 34 zam miktarını kabul etmeyerek 4 gün önce fabrika önünde grev başlattı. Gelen zamla birlikte 14 bin 500 lira olarak belirlenen maaşla geçinemediklerini ifade eden işçiler, maaşlarının 15 bin 500 liraya yükseltilmesini, her bayram için ayrı ikramiye ve Pazar mesailerinin asgari ücret üzerinden değil de gerçek ücret üzerinden verilmesini talep ediyor.
Grevin dördüncü gününde seslerini duyurmak için çalıştıkları fabrikanın önünden Gaziantep kent merkezine yürümek isteyen yüzlerce işçiye, valilikten 48 saat önceden izin almadıkları gerekçe gösterilerek polis tarafından izin verilmedi. Haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden işçilerin büyük çoğunluğu ise telefonlarına gelen mesajla işlerine son verildiğini öğrendi.
Sendika temsilcilerinin yanı sıra Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca’nın, işçiler ve fabrika yönetimi arasında uzlaşma sağlama talebi de çözüm olmadı. Karaca, fabrika önünde bekleyen işçilere seslenerek verdikleri haklı mücadelenin destekçisi olduğunu vurguladı.
“İşçilerin haklı mücadelesini sonuna kadar destekleyeceğiz”
VOA Türkçe’ye konuşan Birleşik Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Türkmen, birçok fabrikada işçilerin yapılan yüzde 34’lük zam miktarıyla geçinemeyeceklerini dile getirerek “Hakları için grev başlatan tüm işçiler, haklarını alana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.
Türkmen, “Enflasyon oranına bakacak olursak verilen zam miktarı, işçilerin son 6 aylık kayıplarının yarısını bile karşılamıyor. Son 4 gündür Şireci Tekstil bünyesinde çalışan 2 bine yakın işçi, patronun teklif ettiği yüzde 34 zammı kabul etmeyip greve çıktılar. Biz sendika olarak ilk günden itibaren bu işçilerle birlikteyiz. İşçiler teklif edilen 14 bin 50 TL yerine 15.500 lira maaş istiyor, Pazar mesailerinin asgari ücrete göre değil, gerçek ücrete göre verilmesini istiyor, yıl içerisindeki iki bayramda ikramiye ve erzak yardımı istiyor. İşçilerin talepleri bunlarken patron ise işçiler ve temsilcileriyle görüşmek ve taleplerini dinlemek yerine ilk günden itibaren işçileri işten atmakla tehdit ediyor. Son 2 gündür de tüm işçilere işten çıkış mesajları geliyor. Yani topluca işten atıyorlar. Biz bugün buradan Antep merkeze kadar bir yürüyüş yapma kararı almıştık ama valiliğin talimatıyla tüm emniyet güçleri buraya barikat kurdu ve işçilerin yürümesine engel oldu. Biz de sendika olarak işçilerinin direnişinin sonuna kadar yanında olacağız” diye konuştu.
Forum