Erişilebilirlik

Fransa'da bir sinagoga saldırı düzenlendi


Fransa'da bir sinagog otoparkında bulunan araçta patlama meydana geldi.
Fransa'da bir sinagog otoparkında bulunan araçta patlama meydana geldi.

Cumartesi günü Fransa'nın güneyindeki La Grande-Motte kasabasında bir sinagogun otoparkında yanan bir aracın patlaması sonucu bir polisin yaralandığını belirten yetkililer, olayı bir terör saldırısı olarak nitelendirdi ve Yahudi kurumlarında güvenliğin arttırılacağını söyledi.

Başbakan Gabriel Attal, polisin bir şüpheliyi aradığını ve terörle mücadele savcılığının soruşturmadan sorumlu olduğunu söyledi.

“Bu antisemitik bir saldırıdır. Yahudi yurttaşlarımız bir kez daha hedef alındı,” diyen Attal, ”Pes etmeyeceğiz. Antisemitizm karşısında, şiddet karşısında, gözümüzün korkutulmasına asla izin vermeyeceğiz,” diye ekledi.

Avrupa'daki diğer ülkeler gibi Fransa'da da Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırısının ardından Yahudi karşıtı olaylarda bir artış yaşandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu terör eylemini gerçekleştiren kişiyi bulmak ve ibadet yerlerini korumak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Yerel medyanın bildirdiğine göre, biri en az bir gaz tüpü içeren iki araba sabah 8:30 sularında sinagogun park alanında ateşe verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Le Parisien, franceinfo ve diğer medya kuruluşları saldırıdan kısa bir süre önce bir şüphelinin belinde Filistin bayrağı ile güvenlik kameralarında görüldüğünü iddia ettiler.

Bazı yayın organları yaralı polis memurunun hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti. Fransız Yahudi gruplarının çatı örgütü CRIF'in lideri Yonathan Arfi X'te yaptığı açıklamada, “İnananların gelmesi beklenen saatte Grande Motte sinagogunun önünde bir arabada tüp patlatmak: bu sadece bir ibadet yerine saldırmak değil, Yahudileri öldürme girişimidir” dedi. Polis kundaklama girişimini doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Attal ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Cumartesi günü sinagogu ziyaret etti. Darmanin, Fransa genelinde sinagoglar, Yahudi okulları ve dükkanlarına yönelik polis korumasının güçlendirileceğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG