Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, ülkesinin NATO üyeliğini onaylayan Türkiye ve diğer tüm üyelerini teşekkür ettiğini, şimdi de İsveç’in üyeliğinin Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmasını umduklarını söyledi.
Hamalainen, Finlandiya'nın bağımsızlığının 106'ncı yıldönümü dolayısıyla Ankara'da bu akşam düzenlenen resepsiyonda konuştu.
Konuşmasında, Türkiye ve Macaristan’ın henüz onaylamadığı İsveç’in NATO üyelik sürecini gündeme getiren Fin Büyükelçi, İsveç’in üyeliğiyle NATO’nun kuzey kanadının tamamlanmış olacağını belirtti.
Hamalainen, dünyada pek çok ülke ve halkı için bu yılın zor geçtiğine işaret ederek, "Türkiye yıkıcı bir deprem yaşadı. Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş devam ediyor. İsrail-Filistin krizi Gazze'deki sivil halkın ve Hamas saldırılarında sevdiklerini kaybeden veya rehin alınanların büyük acılar çekmesine neden oldu. Bu yıl Finlandiya adına özellikle önemli bir yıl oldu. NATO'ya üye olma dileğimiz gerçekleşti. NATO'ya üyeliğimizi onaylayan Türkiye ve tüm diğer üyelere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şimdi de İsveç'in NATO üyeliğinin de Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmasını diliyoruz. İsveç'in üyeliği ile NATO'nun kuzey kanadı tamamlanmış olacaktır" diye konuştu.
Gelecek yıl Türkiye ile Finlandiya arasındaki dostluğun 100'ncü yılının kutlanacağına dikkat çeken Hamalainen, ülkesiyle ilgili olarak, "Bağımsızlığımızı kazandığımızda Finlandiya'da kadınların milletvekili seçilme hakkı dahil tüm siyasi hakları 1906 yılında verilmişti. Toplumun temel taşlarından birisi de hem kadınların hem de erkeklerin ülkeye eşit olarak katkıda bulunmasıdır. Eğitim de iyi işleyen ve yetkin bir toplum olma yolunda esas temellerden bir diğeridir. Herkes için eşitliğin bir anlamı da okul yemekleri de dahil ücretsiz eğitimin herkese sağlanmasıdır. Toplumsal başarımızın sırlarından bir başkası ise insanların birbirine güvenmesidir. Dahası toplumumuz iyi işleyen devlet kurumları ve hukukun üstünlüğü kuralına dayanmaktadır. Tüm bunlar mutluluğun değişik boyutlar içerdiği ve küçük detaylara dahi önem verildiği ve dikkat edildiği sonucuna götürmektedir" ifadelerini kullandı.
Resepsiyonda Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay da bir konuşma yaptı ve Türkiye’nin aday ülke ilan edildiği 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik mesajlar verdi. Bozay, "Finlandiya'nın AB yolculuğumuzda da özel bir yeri bulunmaktadır. Hatırlayacağınız üzere, 1999 yılında gerçekleştirilen Helsinki Zirvesi'nde Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası geçilmiştir. Türkiye, Helsinki'de önkoşulsuz olarak, diğer adaylarla eşit temelde resmen aday ülke ilan edilmiştir. AB'nin adil ve kapsayıcı genişleme politikasına geri dönmesini bekliyoruz. 'Helsinki Ruhu'nun canlandırılmasını arzu ediyoruz. Dost ve müttefik Finlandiya'nın Türkiye'nin adaylık sürecine desteğini sürdürmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Bozay, iki ülke ilişkileri içinse "Nisan ayı itibariyle Finlandiya ile NATO müttefiki haline de geldik. Dost ve müttefikler olarak, işbirliğimizi kaydadeğer şekilde genişletme potansiyelimiz vardır. Dinamik ekonomik ve ticari ilişkilerimizi artırma imkanımız mevcuttur. İkili ticaretimiz 2022 yılında 2,1 milyar dolara ulaşmıştır" bilgilerini aktardı.
Forum