Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, bu hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi Rusya’da temaslarda bulunuyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Salı günü kendisini ziyaret eden Abbas'a, Moskova'nın Filistinliler’in içinde bulunduğu sıkıntılardan acı duyduğunu ve tam teşekküllü bir devlet yaratma isteklerini desteklediğini söyledi.
Putin, Moskova'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşa rağmen Ortadoğu'daki olaylara dikkat ettiğini söyledi.
Putin, Ukrayna'nın Rusya'nın batısında bir haftadır süren operasyonuna doğrudan değinmedi. Bu operasyon Rusya ordusunu hazırlıksız yakaladı ve 130 binden fazla insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Putin, Kremlin’in açıklamasına göre, "Herkes Rusya'nın bugün ne yazık ki çıkarlarını ve halkını silahlanarak savunmak zorunda olduğunun farkında. Ancak Ortadoğu'da olup bitenler, Filistin'de olup bitenler elbette bizim tarafımızdan görülüyor" dedi.
Putin, "Elbette Filistin'de yaşanan insani felaketi büyük bir acı ve kaygıyla izliyoruz" diye ekledi.
Putin, İslamcı militan örgüt Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana Gazze savaşında yaklaşık 40 bin Filistinli’nin öldüğünü belirtti. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında yaklaşık 1200 kişi öldürüldü, 250'den fazla kişi de esir alınarak Gazze’ye götürüldü.
Rusya'nın hem İsrail hem de Filistinliler’le uzun yıllardır bağları var. Ancak savaş başladığından beri Moskova, Hamas heyetlerine evsahipliği yaparak İsrail'in tepkisini çekti ve Putin, bir noktada Filistinliler’in sıkıntısını vurgulayarak, çocuklarının çektiği acıların "göz yaşartıcı olduğunu" söyledi.
88 yaşındaki deneyimli lider Abbas, Rusya'nın Filistin halkının "en yakın dostlarından biri" olduğunu söyledi. Abbas, Putin'e "Size inanıyoruz, size güveniyoruz ve desteğinizi hissediyoruz" dedi.
Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, geçen ay BM'nin en üst mahkemesindeki yargıçların İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin ve oradaki İsrail yerleşimlerini sürdürmesinin yasadışı olduğunu söylemesinin ardından "İsrail'in attığı adımları durdurmak" için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip beş ülkeden biri.
Rusya, Ortadoğu'da kendisini bir barış elçisi olarak göstermeye ve bölgedeki sorunlar için ABD politikalarından kaynaklanan ve uzun süredir devam eden başarısızlıkları suçlamaya çalıştı. Ancak Putin, Kremlin’in paylaştığı açıklamalarda, Filistin devleti ve Rusya'nın insani yardım sağlama taahhüdüne verdiği desteğin ötesinde yeni bir girişim sunmadı.
Reuters'a geçen hafta bilgi veren İranlı kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna savaşının başlamasından bu yana İran'la daha yakın ilişkiler kurduğunu ve Putin'in Tahran'ı, geçen ay Tahran'da Hamas lideri Haniye’yi öldürülmesine yanıt olarak itidal göstermesi ve İsrail'in sivil kayıplarına yol açmaması konusunda uyardığını söyledi.
Abbas yarın Moskova’dan Türkiye’ye geçecek.
Hem İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney hem de Arap liderle yakın ilişkiler kuran Rusya, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesini kınayarak tüm tarafları Ortadoğu'yu daha fazla istikrarsızlaştırmaktan kaçınmaya çağırmıştı.
Mahmud Abbas yarın Ankara'da önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de görüşecek. Görüşmede İsrail-İran gerilimi başta olmak üzere, Gazze Şeridi’ndeki ve Ortadoğu’daki son durumun ele alınması bekleniyor. Filistin lideri Perşembe günü ise TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek.
Olağanüstü toplanacak TBMM'de, Abbas'ın konuşmasını Erdoğan'ın da dinlemesi bekleniyor. Genel kurula, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında yaralanan ve Türkiye’de tedavi görenler de davet edildi.
Forum