Erişilebilirlik

Fidan, Türkiye’nin İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olacağını açıkladı


İsrail'in Gazze'deki saldırılarının yargıya taşınması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik" dedi.
İsrail'in Gazze'deki saldırılarının yargıya taşınması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına, Türkiye'nin müdahil olacağını açıkladı.

Fidan bu açıklamayı, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Gazze'deki gelişmeleri değerlendirirken yaptı.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarının yargıya taşınması gerektiğini belirten Fidan, "Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik" dedi.

Türkiye’nin başvurusuna yönelik çalışmaların çok uzun süredir devam ettiğini kaydeden Fidan, “Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaşkanımız tarafından alındıktan sonra ve şu anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bu esnada bütün dost ve müttefik ülkelerle bu konuda daha fazla ne yapılabilir, daha fazla hangi ülkeler başvuruda bulunabilir onun çalışması içerisinde olmaya devam edeceğiz. Çalışmamızın hukuki metni tamamlandığı zaman da alınmış olan bu siyasi kararı fiiliyata geçirmek için resmi müracaatımızı yapacağız. Türkiye olarak her durumda Filistin halkın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'nın Aralık ayında İsrail'i Gazze'de devlet öncülüğünde soykırım yapmakla suçlamasının ardından, Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) Ocak ayında İsrail'e Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebilecek her türlü eylemden kaçınması ve askerlerinin Filistinliler’e karşı soykırım eylemlerinde bulunmamasını sağlaması talimatı vermişti.

Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin Dünya Mahkemesi olarak bilinen ICJ’deki dava için belgeleri sağladığını söylemişti.

İsrail ve Batılı müttefikleri soykırım iddiasını temelsiz olarak nitelendiriyor. Güney Afrika'nın Lahey'de ICJ'de açtığı davada nihai kararın çıkması yıllar alabilir.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG