Nikaragua tarafından BM Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in Gazze’de “soykırım eylemlerine destek verdiği” iddiasıyla hakkında dava açılan Almanya, davanın aceleye getirildiğini, zayıf kanıtlara dayandığını ve yetkisizlik nedeniyle reddedilmesi gerektiğini savundu.
BM'nin en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan dava kapsamında bugün savunmasını yapan Almanya, İsrail'e silah satarak Gazze 'deki “soykırıma katkıda bulunduğu” yönündeki iddiaları reddetti.
Almanya, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırılarından ve İsrail’in başlattığı misilleme harekâtından bu yana İsrail'in en sadık müttefiklerinden.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Almanya, 2023 yılında 326,5 milyon Euro’luk (353,70 milyon dolar) askeri teçhizat ve silah göndererek İsrail’in en büyük silah tedarikçilerinden biri oldu.
Almanya ve diğer Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze Şeridi’nde altı aydır devam eden askeri harekatında çok sayıda Filistinli sivili öldürdüğünü söyleyen grupların protestolarıyla, çeşitli davalarla ve ikiyüzlülük suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.
Ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Tania von Uslar-Gleichen, Uluslararası Adalet Divanı yargıçlarına Nikaragua'nın davasının aceleye getirildiğini, zayıf kanıtlara dayandığını ve yetkisizlik nedeniyle reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Tania von Uslar-Gleichen, Alman silah ihracatının uluslararası hukuka uygunluğunun denetlendiğini belirtti.
"Almanya hem İsrail hem de Filistin halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmek için elinden geleni yapıyor" diyen Von Uslar-Gleichen, Almanya'nın Filistinliler’e insani yardım sağlayan en büyük bağışçı olduğunu kaydetti.
Von Uslar-Gleichen İsrail'in güvenliğinin, Naziler’in tarihte Holokost'ta Yahudiler’i soykırıma uğratması nedeniyle Almanya için bir öncelik olduğunu söyledi ve "Almanya, insanlık tarihinin en korkunç suçlarından biri olan Shoah'ın (Holokost) sorumluluğunu da içeren geçmişinden ders almıştır" dedi.
Almanya'nın avukatlarından Christian Tams, mahkemeye 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yapılan silah ihracatının yüzde 98'inin yelek, miğfer ve dürbün gibi genel ekipmanlardan oluştuğunu söyledi.
Tams, onaylanan dört savaş silahı ihracatının üçünün eğitim mühimmatı gibi savaşta kullanılmaya uygun olmayan silahlarla ilgili olduğunu söyledi.
Nikaragua ve Güney Afrika İsrail’e baskı yapıyor
Pazartesi günü Nikaragua'nın avukatları Uluslararası Adalet Divanı’ndan Almanya'nın İsrail'e silah satışını durdurmasını ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA'ya fon sağlamaya devam etmesini istemişti.
Nikaragua’yı temsil eden avukatlar, Berlin'in “soykırım riskinin farkında olduğu halde İsrail'e silah tedarik etmeye devam ederek 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ve uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini” iddia etmişti.
Filistinli sivillere değil Hamas militanlarına karşı savaştığını savunan İsrail ise bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söylüyor.
İsrailli yetkililere göre, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında 1200 kişi hayatını kaybetti. Hamas’ın yönetimindeki Gazze'deki sağlık yetkililerine göre altı aydır süren savaşta 33 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Nihai kararın çıkması yıllar alabilir
Uluslararası Adalet Divanı’nın Nikaragua'nın davasıyla ilgili geçici tedbir kararını haftalar içinde vermesi bekleniyor. Ancak nihai kararın çıkması yıllar alabilir. Mahkemenin bu kararı uygulama yetkisi de bulunmuyor.
Ocak ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi, Güney Afrika'dan gelen bir suçlamaya cevap olarak, İsrail'in soykırım sözleşmesi kapsamında güvence altına alınan bazı hakları ihlal ettiği iddialarının makul olduğuna hükmetmiş ve “olası soykırım eylemlerinin durdurulması” çağrısında bulunmuştu.
Forum