Erişilebilirlik

Eski Temsilciler Meclisi üyesi George Santos hakkındaki suçlamaları kabul etti


ABD Temsilciler Meclisi’nin eski üyesi George Santos
ABD Temsilciler Meclisi’nin eski üyesi George Santos

ABD Temsilciler Meclisi’nin eski üyesi George Santos, Pazartesi günü hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını kabul etti.

Hakkındaki skandallarla gündeme gelen Santos, kısa bir görev süresinden sonra geçen yıl Kongre’den ihraç edilmişti.

Cumhuriyetçi Santos, hakkındaki para transferi dolandırıcılığı ve ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı suçlarını kabul etti. Bu suçlardan yargılanan kişiler en az iki yıl hapis cezasına çarptırılıyor.

New York eyaletinin Central Islip kentinde ABD Bölge Yargıcı Joanna Seybert'in baktığı davanın duruşmasında 36 yaşındaki Santos, suçlu olduğunu kabul etti ve seçmenlerinden özür diledi.

Santos mahkemede, önceden hazırladığı bir açıklamayı okurken sesi titreyerek, "Davranışlarımdan ve bunun yol açtığı zarardan derin bir pişmanlık duyuyorum ve eylemlerimin tüm sorumluluğunu kabul ediyorum" dedi.

Santos'un 7 Şubat'ta cezası açıklanacak. Santos, 22 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Eski Temsilciler Meclisi üyesi, federal savcılarla yaptığı bir anlaşma kapsamında sekiz yılın biraz altında bir süreyi kapsayan herhangi bir hapis cezasına itiraz etme hakkından vazgeçti.

Mayıs 2023'te Santos, kişisel harcamalarını karşılamak için kampanya fonlarını kullanmak, bağışçıların kredi kartlarından izinsiz para çekmek ve çalışırken işsizlik yardımı almak gibi federal suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Mayıs 2023’te kısa bir süreliğine gözaltına alınan Santos, 500 bin dolarlık kefaletle serbest bırakıldı.

Santos başlangıçta hakkındaki suçlamaları reddetti. Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana ise Santos, savcılarla savunma görüşmeleri yapıyordu.

Hakkında hazırlanan iddianame sonrası Santos, geçen Aralık ayında Temsilciler Meclisi'nden ihraç edildi. İhracından kısa bir süre sonra ise Santos, "Buranın canı cehenneme" dedi.

Santos, görevdeki 11 ayının çoğunu skandallarla boğuşarak, Temsilciler Meclisi’ndeki diğer üyeler tarafından dışlanarak ve geçmişinin çoğu hakkında yalan söylediği ortaya çıktıktan sonra komedyenler tarafından alay konusu olarak geçirdi.

Kampanyası sırasında Santos, New York Üniversitesi'nden mezun olduğunu, Goldman Sachs ve Citigroup'ta çalıştığını ve büyükanne ve büyükbabasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçtığını iddia etti. Bu iddiaların hiçbiri doğru değildi.

Temsilciler Meclisi Etik Komitesi tarafından yapılan iki partili bir soruşturma, Santos’un 4 bin dolarlık botoks dahil güzellik uygulamalarının kampanya hesabına fatura ettiğini ortaya çıkardı. Soruşturmaya göre Santos ayrıca lüks mağaza Hermes'te 4 bin dolardan fazla kampanya parası harcamış ve cinsel içerikleriyle bilinen bir çevrimiçi platform olan OnlyFans'tan "küçük alışverişler" yapmış.

New York'un küçük bir bölümünü ve şehrin bazı doğu banliyölerini temsil eden Santos'un koltuğu, Şubat ayında Demokrat Tom Suozzi tarafından özel bir seçimle dolduruldu.

Demokratlar New York’ta kazandı: Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG