Erişilebilirlik

Esat Ailesinin Avrupa'daki Mal Varlıkları Güvencelerini Kaybediyor


Esat Ailesinin Avrupa'daki Mal Varlikları Güvencelerini Kaybediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın sürgündeki amcası Rıfat Esat, Avrupa’da kıskaç altında. İspanya ve Fransa, Rıfat Esat ve ailesine ait milyonlarca dolarlık mal varlığına el koydu. Gerekçe, Rıfat Esat’ın Suriye devletinden milyonlarca doları zimmetine geçirdiği iddiası. Rıfat Esat’ın İngiltere’deki varlıklarının geleceğiyse belirsizliğini koruyor.

2 Şubat 1982'de Suriye ordusu, Müslüman Kardeşler'in Hama kentinde başlattığı ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırdı. Binlerce kişinin öldüğü katliamı yönetmekle suçlanan dönemin lideri Hafız Esat’ın kardeşi Rıfat Esat, bu iddiaları reddetti.

Rıfat Esat, Hafız Esat’ın küçük kardeşiydi. Ağabeyine karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunduğu öne sürülünce, Rıfat Esat Avrupa’ya sürgün edildi.

onbinlerce kişinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor ve 30 yıldır Suriye’den elde ettiği haksız kazançla Avrupa’da yaşıyor.”

Ancak bu özgürlüğün sonu gelmiş olabilir. İspanya’da polis, Rıfat Esat ve ailesine ait evlere geçen hafta baskın yaptı. Mahkeme, aileye ait 740 milyon dolar değerindeki 500 mülke el konulması kararı aldı.

Müfettişler, Rıfat Esat’ın devlet fonlarından 300 milyon doları zimmetine geçirdiğine inanıyor.

Rıfat Esat’in ailesiyse bir açıklama yayınlayarak, Suriye halkına haksızlık edecek hiçbir mali yarar sağlamadıklarını savundu. 2013’te Fransa’da yürütülen soruşturmanın başında, Rıfat Esat’ın oğlu, babasının servetinin kaynağının Suudi destekçileri olduğunu söylemişti.

Rıfat Esat aynı zamanda Londra’nın Mayfair bölgesinde 12 milyon dolarlık bir evin de sahibi.

Ancak Londra, kara paranın merkezi olarak ünlenmeye başladı ve muhalifler İngiltere’nin Rıfat Esat için bir istisna yapmasını beklemiyor.

İngiliz yasalarına göre bir mülke el konması ancak bir mahkumiyetle mümkün.

İngiltere’de yeni bir yasa, mahkemelere, insan haklarını ihlal edenlerin malvarlığına el koyma yetkisi veriyor. Ancak hukukçular, Suriye rejiminin işbirliği olmadan Rıfat Esat’ın geçmişte sorumlu tutulduğu suçları ispatlamanın mümkün olmadığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG