Erişilebilirlik

Erdoğan'ı kapağına taşıyan Charlie Hebdo’ya tepki


Kapağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan Fransız haftalık satirik dergi Charlie Hebdo’ya tepkiler artıyor.

Charlie Hebdo dergisi bu haftaki sayısında Erdoğan’ı bir küvet içinde ve eli ampulde elektrik çarparken çizdi. Kapakta çizimin yanında ise “Cloclo gibi ancak ölürse kurtulacağız” ifadeleri yer aldı.

“Cloclo” takma adıyla bilinen Fransızların ünlü şarkıcısı Claude François 1978 yılında küvetin içinde ampulü düzeltirken, elektrik çarpması sonucu 39 yaşında hayatını kaybetmişti.

François, Frank Sinatra’nın “My Way” şarkısının orijinal versiyonu olan “Comme d’habitude” şarkısının söz yazarıydı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın bu sabah Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Charlie Hebdo paçavrası bu kadar çıldırdığına göre doğru yoldayız. Kötülük bazen böyledir. İyilere yol gösterir. Merak etme Charlie Hebdo. Milletimiz sana da en güzel cevabı hem de daha gür bir sesle 28 Mayıs günü verecek” diye yazdı.


Kalın 14 Mayıs seçiminden sonra, seçim öncesi kapağına Erdoğan’ı taşıyan Economist, Der Spiegel gibi dergileri de eleştirmiş ve dergilerin kapaklarının resimlerini sosyal medya hesabından paylaşarak, “Bye bye” diye yazmıştı.

"Ne yaparsanız yapın Erdoğan’ı yıldıramazsınız"

Benzer bir tepki Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan da geldi. Altun sosyal medya hesabından, şunları yazdı:

"Provokasyon, hakaret ve küfrün dünya medyasındaki önemli merkezlerinden biri olan Charlie Hebdo adlı çirkin neşriyat, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yaptığı son ahlak ve insanlık dışı karikatürle bir kez daha ne denli iğrenç olduğunu dünyaya kanıtlamış oldu.

Anlaşılan o ki Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Mayıs seçimlerinde elde ettiği büyük başarı, bu şeref yoksunlarının da uykularını kaçırmış, hastalıklı ruh hallerini ortalığa saçıp kinlerini, nefretlerini kusmalarına vesile olmuş. Charlie Hebdo ve türevlerine sesleniyorum: Ne yaparsanız yapın, Recep Tayyip Erdoğan’ı yıldıramazsınız. Bizi de yolumuzdan döndüremezsiniz. Bu ahlaksızlığı şiddetle kınıyor, düşmüş oldukları bu çaresizlikte debelenirlerken onlara acıyan gözlerle bakıyoruz."

Fransız Charlie Hebdo dergisi tepki çeken kapakları ve karikatürleriyle biliniyor. Derginin son olarak Türkiye'deki 6 Şubat depremlerinin ardından yayınladığı bir karikatür yoğun tepkilere neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG