Erişilebilirlik

Erdoğan'ın çıkışı sonrası Türkiye ve İsrail'den karşılıklı sert açıklamalar sürüyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Ekim 2023'te Gazze'ye destek için İstanbul'da düzenlenen bir mitingde konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Ekim 2023'te Gazze'ye destek için İstanbul'da düzenlenen bir mitingde konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haftasonu İsrail’i hedef alan ve "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl biz Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız" ifadesini kullandığı açıklamalarının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz sosyal medyadan tehdit niteliğinde bir mesaj yayınladı.

İsrail Dışişleri Bakanı X hesabından, “Erdoğan, Saddam Hüseyin'in izinden gidiyor ve İsrail'e saldırı tehdidinde bulunuyor. Orada ne olduğunu ve nasıl bittiğini hatırlamalı” yazdı.

Katz’ın açıklamasına ve Saddam Hüseyin’in yakalanma anındaki fotoğrafını Erdoğan’ın fotoğrafı ile yanyana paylaşmasına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Dışişleri Bakanlığı Katz'ın benzetmesine başka bir benzetme ile yanıt verdi:

“Soykırımcı Hitler’in sonu nasıl olduysa, soykırımcı Netanyahu’nun sonu da öyle olacak. Soykırımcı Naziler nasıl hesap verdiyse, Filistinlileri yok etmeye çalışanlar da öyle hesap verecek. İnsanlık, Filistinlilerin yanında duracak. Filistinlileri yok edemeyeceksiniz.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Bakanlığın ardından şu açıklamayı yayınladı: “Cumhurbaşkanımız insanlık vicdanının sesi olmuştur. Bu haklı sesi bastırmak isteyen, başta İsrail olmak üzere uluslararası siyonist çevreler büyük bir telaş içindeler. Tarih bütün soykırımcılar ve destekçileri için aynı şekilde sonuçlanmıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazar günü yaptığı bir konuşmada, “Biz güçlü olmalıyız ki İsrail, Filistin’e bu akara makarayı yapamasın. Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl biz Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok. Sadece biz güçlü olmalıyız ki bu adımları da ne yapalım? Atalım” demişti.

Yurtiçinden tepkiler sürüyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Katz’ın ifadelerine karşı bir açıklama yayınlayarak, “Uluslararası Adalet Divanı önünde soykırım ve savaş suçlarıyla yargılanan, Gazze’de kalıcı ateşkes ve barış yerine çatışmaları bölgeye yaymaya çalışan, insani değerlerin içini boşaltan Netanyahu yönetiminden Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hadsiz ifadeler yok hükmündedir” dedi.

Bölgesel istikrar vurgusu yapan Yılmaz, “Küresel barışı avunmaya devam edeceğiz” diyerek, “İnsanlık er geç kazanacak. Günümüzün Hitlerleri ve Nazi zihniyetlilerinin sonu ise tarihte yaşanandan farklı olmayacak” diye ekledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da sosyal medya hesaplarından kınama yayınladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Hastaneleri, sivil kampları, camileri, evleri ve okulları bombalayıp binlerce Filistinli kardeşimizi Şehit eden soykırımcı İsrail devletinin, hadsiz dışişleri bakanını şiddetle kınıyorum” dedi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Filistinli kardeşlerimizin kolu kanadı, haykıran sesi olmuştur” diyen İçişleri Bakanı “Tüm dünyanın gözleri önünde, annesine, babasına korkuyla sarılan o masum çocuklara bomba yağdıranlar, tarihe kara bir leke olarak geçeceklerdir” açıklaması yaptı.

“İsrail, Lübnan’da ölü ve yaralılar var”

Türkiye ile İsrail arasında karşılıklı açıklamalar devam ederken bölgesel tansiyon da saldırılarla yükseliyor.

Batılı diplomatlar Ortadoğu'daki savaşı genişletebilecek yeni çatışmaları engellemeye çalışırken İsrail, Lübnan'dan atılan ve Golan Tepeleri'ndeki bir futbol sahasında 12 kişinin ölümüne neden olan roket saldırısının hemen ardından Pazar günü Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu.

Pazar günkü saldırılar İsrail ordusunun Hizbullah'a ait olduğunu söylediği silah depolarını ve altyapıyı hedef aldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazar günü güvenlik kabinesiyle biraraya gelmek ve durumu değerlendirmek üzere ABD'ye yaptığı ziyaretten erken döndü.

Lübnan, Pazartesi günü Lübnan'ın güneyindeki Şakra kasabasının dışında bir İsrail insansız hava aracı saldırısında iki kişinin öldüğünü ve biri çocuk olmak üzere üç kişinin yaralandığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, ölenlerin savaşçı mı yoksa sivil mi olduğunu açıklamadı.

Bu, Cumartesi günü İsrail işgalindeki Golan Tepeleri’nde 12 kişinin ölümüne yol açan ve İsrail’in Hizbullah’ın roket atması sonucu gerçekleştiğini söylediği saldırı sonrası Lübnan’a yönelik ilk ölümcül İsrail saldırısıydı.

Hizbullah Golan Tepeleri’ndeki saldırıyla bağlantısını reddediyor.

Pazar günü açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Bu saldırı Lübnan Hizbullahı tarafından gerçekleştirildi. Bu onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı" dedi.

Watson, Beyaz Saray'ın saldırıdan sonra, İsrailli ve Lübnanlı yetkililerle sürekli görüşmelerde bulunduğunu ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG