Erişilebilirlik

Erdoğan’dan İsrail’e sert sözler: “Karabağ'a, Libya'ya nasıl girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşma sonrası hem İsrail’e hem de ABD’ye yönelik eleştirilerini sertleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandan sonra İsrail’e yönelik askeri mesaj verdi.

Erdoğan Netanyahu’nun Kongre’deki konuşması için “O alkışlayanlar, Netanyahu kadar büyük bir insanlık suçu işlemişlerdir” yorumunda bulundu.

Ayrıca Erdoğan “Biz güçlü olmalıyız ki İsrail, Filistin’e bu akara makarayı yapamasın. Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl biz Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok. Sadece biz güçlü olmalıyız ki bu adımları da ne yapalım? Atalım” dedi.

Erdoğan daha önce İsrail’e “sabrımızı zorlamasın” mesajı göndermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de iki kez İsrail’e yönelik askeri nitelik taşıyan açıklamalarda bulunmuştu.

10 Kasım’da İsrail’e “Bizim sabrımızı zorlamasın” mesajını veren Erdoğan, 6 Aralık’ta ise Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası düzenlediği basında toplantısında, “İsrail gerçek bir ordu ile karşılaşırsa akıbeti berbat olur. Çok geçmeden bu akıbet ile karşılaşmak istemiyor ise aklını başına alması gerekiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Erdoğan, Yeniden Refah Partili milletvekiline tepki gösterdi: “Mahmud Abbas'ı davet etmediğimizi sana kim söylüyor? Biz davet ettik ama olumlu cevap veremedi”

Erdoğan konuşmasında isim vermeden Yeniden Refah Partisi (YRP) İstanbul milletvekili Doğan Bekin’e tepki gösterdi.

Bekin, Perşembe günü TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, "TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş'un hiç vakit geçirmeden Filistin Devlet Başkanı ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib'i, onur konukları olarak TBMM'ye davet edip Genel Kurul salonunda milletvekillerine hitap etmelerini sağlamasını acilen beklediğimizi ifade etmek isteriz" demişti.

Bekin’in açıklamasına benzer bir ifade de Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan’dan gelmişti.

Arıkan önceki gün TBMM Genel Kurulu’na yaptığı hitabında “Netanyahu, ABD Kongresi'nde ‘ABD ve İsrail birlikte durmalıdır. Çünkü bir arada durduğumuzda biz kazanıyoruz, onlar kaybediyor’ dedi. Ben de şu teklifte bulunuyorum. Gelin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı TBMM'ye davet edelim, diyelim ki ‘Türkiye ve Filistin birlikte durmalıdır’” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Çıktı bir tanesi affedersiniz, terbiyesizin teki, parlamentomuzda Mahmud Abbas konuşturulmalı. Kim bu? Yeniden Refah'ın bir tane adamı var, kafadan da galiba sıkıntısı var onun. Mahmud Abbas'ı davet etmediğimizi sana kim söylüyor? Biz davet ettik ama Mahmud Abbas maalesef bize olumlu cevap veremedi. Biz de bundan sonraki süreci ona göre işleteceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, “Bütün bu adımları biz atarken, kendi içimizden ne yazık ki vuruluyoruz. Biz bu parlamentoyu kimlere açmadık ki? Parlamentomuzu biz evelallah hak yolunda olan herkese açarız. Ama bunların bu işlerden haberi yok. Eğer bugün partinden birkaç kişi parlamentoya girdiyse sayemizde girdi, bunu gör. Ama bunu göremeyecek kadar gözü var, görmüyor” diye ekledi.

X hesabında yaptığı paylaşımında YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YRP’li Bekin hakkındaki ifadelerini yakıştıramadığını söyledi.

Erbakan, “İstanbul Milletvekilimiz Sn. Doğan Bekin için kullandığı talihsiz ifadeyi Sn. Cumhurbaşkanı’nın temsil ettiği makama yakıştıramadığımızı ifade ediyor ve kendisini nezakete davet ediyoruz” dedi.

YRP, 2023’teki Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’ne AK Parti’nin liderliğindeki Cumhur İttifakı’nın bir parçası olarak girmişti.

Erbakan, Erdoğan’a yanıt olarak, “Ayrıca Yeniden Refah Partimiz’in kendileri sayesinde TBMM’de temsil hakkı kazandığına yönelik ifadeleri ile ilgili olarak, Sn. Cumhurbaşkanı’nın da Yeniden Refah seçmeninin oyları sayesinde yüzde 50 barajını aşarak Cumhurbaşkanı seçildiğini kendisine hatırlatıyoruz” dedi.

Özgür Özel de ABD Kongresi’nde Netanyahu’yu alkışlayanları eleştirmişti: “O alkışlayanlar, Netanyahu kadar büyük bir insanlık suçu işlemişlerdir”

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde konuşma yapmasını Cumhuriyet Halk Partisi de eleştirmişti.

Cuma namazını Bursa’da kıldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP lideri, “Yüzde 70-80'i kadın ve çocuk olan, 40 binden fazla kişi katledilmiş. Ambulansları, hastaneleri, revirleri, sığınmacı kamplarını vuruyorlar. 'Burada toplanın, insani yardım alacaksınız.' diyorlar. O toplanılan yeri vuruyorlar ve bunu yapan Netanyahu, Amerika'da alkışlanıyor. Protesto eden ve kahramanca orada duruşunu gösterenleri tebrik ediyorum. O alkışlayanlar, Netanyahu kadar büyük bir insanlık suçu işlemişlerdir. Bir katliamcıya cesaret verme, katliama ortak olmaktır. Bunu kimse unutmasın. Biz, Filistin davasının arkasında olmaya devam ediyoruz” demişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG