Erişilebilirlik

Erdoğan yeni Anayasa önündeki ana engelin önyargılar olduğunu söylerken Yargıtay Başkanı “milli hukuk” çağrısı yaptı


Yeni Adli Yıl Açılış Töreni’ne yeni Anayasa damgasını vururken Yargıtay Başkanı’ndan “milli hukuk” çıkışı geldi.
Yeni Adli Yıl Açılış Töreni’ne yeni Anayasa damgasını vururken Yargıtay Başkanı’ndan “milli hukuk” çıkışı geldi.

2024-2025 Adli Yıl Açılışı’na yeni Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen Hatay milletvekili Can Atalay damgasını vurdu.

Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin “millet iradesinin yegâne rehberi” olacak yeni Anayasa konusunda samimi ve kararlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı, “Türkiye Yüzyılı'nı adaletin de yüzyılı yapma hedefimizi yeni sivil bir anayasayla taçlandırmak istiyoruz. Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin bunu yapabilecek imkân, olgunluk ve iradeye ziyadesiyle sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye yeni bir Anayasa’ya hazırdır. Yeni Anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise önyargılardır. Samimi ve kararlıyız. Diğer siyasi partilerin de aynı niyeti sergilemesini umuyoruz” dedi.

Erdoğan’dan Özel’e “Dilruba” tepkisi: “Millete hakaret edenleri kahramanlaştıranlarını millet asla affetmez”

Erdoğan, yerel seçimlerden sonra bir çeşit normalleşme süreci başlattığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Youtube’da yayınlanan sokak röportajında “Özgürlük haklarınızı tek bir kişiye teslim ettiğiniz için, Allah’tan da üstün tutup ona taptığınız için, sosyal medyanın kapatılmasını desteklediğiniz için, hayvanların katledilmesini desteklediğiniz için hepiniz beyni emcüklenmiş birer geri zekâlılarsınız” dediği için 13 gün tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu’yla görüşmesine üstü kapalı tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı, “Sorunlarımızı tartışarak değil konuşarak çözebiliriz. Son günlerde altı harlanan nefret ve kavga siyasetinin ne demokrasimize ne de milletimize fayda sağlamadığını herkesin görmesi gerekiyor. Millete hakaret edenleri kahramanlaştıranları millet asla affetmez. Türkiye ile ilgili karanlık senaryolara figüranlık yapanları millet affetmez” dedi.

“Sosyal medya organize kötülüğün merkezi haline geldi”

Erdoğan mahkemelerin verdiği kararlara yönelik eleştirilerin de husumet boyutuna geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Mahkeme kararları elbette herkes için bağlayıcıdır. Hukuk devleti olmak bunu gerektirir. Demokrasilerde hukukun çizdiği çerçevede, yargı kararları hakkında düşünceler söylenebilir, kararlar tartışılabilir. Geçtiğimiz dönem mahkemelerde 12 milyon dosyayla ilgili karar verildi. İnsanın olduğu her yerde hata olur yanlış olur. Önemli olan telafisi imkânsız hasarlar oluşmadan bunun giderilmesidir. Ancak adalete karşı olan husumet kabul edilemez bir durumdur. Çoğu zaman hukuk bilgisi olmayan, ya da sınırlı kişiler tarafından koskoca bir camia örseleniyor. Sosyal medya organize kötülüğün merkezi haline geldi. Hemen her gün bir kişi linç ediliyor ya da itibar suikastına uğruyor” dedi.

Yargıtay Başkanı’ndan “kapsayıcı Anayasa” ve “milli hukuk” vurgusu

14 Mayıs’ta 37. Tura Yargıtay Başkanlığı’na seçilen Ömer Kerkez de yeni Anayasa’nın “bu ülkeyi seven herkesi” kapsamasını talep ederken daha önce Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un gündeme getirdiği “milli hukuk” kavramına atıfta bulundu.

Yargıtay Başkanı, “Ülkemizin daha demokratik, daha çağdaş, daha kapsayıcı bir Anayasa’ya ihtiyacı vardır. Milletimizin ufkunu açan, çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmamızı sağlayacak, bir yandan kendi tarih ve kültürümüzü yansıtan, diğer yandan evrensel nitelikte olan güzel bir Anayasa ile gelişme sağlayacağımız kuşkusuzdur. Avrupa hukukuna uyum sağlamaya çalışan bir görüntü yerine, Avrupa ve dünya hukukuna yön veren milli hukuk sistemimizi bir an önce tamamlamak için yoğun çalışmalar yapmamız gerekir. Bizler tarihimizle, kültürümüzle, karakterimizle ve adaletimizle nam salmış bir milletiz. Bu nedenle hak kavramının tam olarak tecelli ettiği örnek bir Anayasa ve buna uygun bir yargı ve hukuk sistemimizle dünyaya örnek olmamızın önünde hiçbir engel yoktur” ifadelerini kullandı.

Erinç Sağkan: “Daha demokratik bir Anayasa beklentisi gerçekçi değil, Can Atalay kararı Anayasal devlet anlayışına zarar vermiştir”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ise aynı törende yaptığı konuşmada demokratik bir Anayasa beklentisinin gerçekçi olmadığını söylerken Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararının uygulanmadığının altını çizdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'den Can Atalay açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

TBB Başkanı “Mevcut anayasa hükümlerinin ihlal edildiği, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı bir ortamda, insan hak ve özgürlüklerini ve yargı bağımsızlığını tam bir güvenceye kavuşturacak daha demokratik bir Anayasa beklentisi gerçekçi olmayacaktır. Hatay Milletvekili seçilen Avukat Can Atalay hakkında yürüyen süreç bireysel olarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, seçilme hürriyetinin ve onu seçen halkın seçme hürriyetinin ihlali olmasının ötesinde ‘Anayasal demokrasi-Anayasal devlet’ anlayışına telafisi imkânsız zararlar vermiştir. Anayasa’nın bağlayıcılığını ve üstünlüğünü düzenleyen 11. Maddesi’nin Meclis Genel Kurulunda yok sayılması ise son derece kaygı vericidir” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı, daha iyi bir hukuk düzeni için Hakimler ve Savcılar Kurulu; Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak yürütme organının etkisinde kalmayacak şekilde yeniden yapılandırılmasını, tüm kararlarına karşı yargı yolu açılmasını, yargıç – savcı birlikteliğine son verilmesini de talep etti.

İstanbul Barosu Başkanı: “Yargıya güven kalmamıştır, Can Atalay serbest bırakılmalıdır”

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç da Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’de yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini vurguladıktan sonra, Can Atalay serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Saraç, “Ülkemizde bugün yargı bağımsızlığı ve yargıya güven kalmamıştır. Tutukluluğun gözdağı, cezalandırma ve baskı aracı olarak kullanıldığı dönemlerden geçiyoruz. İfade özgürlüğü büyük yara almıştır. Geçen adli yıl boyunca ülkemizde temel hak ihlalleri artarak devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, yargı sistemine ve hukuk devletine büyük zarar vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 'Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde' olduğuna ilişkin kararı derhal uygulanmalı, meslektaşımız Hatay Milletvekili Can Atalay serbest bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG