Erişilebilirlik

Erdoğan:"Bu Millet 14 Mayıs’ta Gereğini Yapacaktır"


Türkiye’yi 6 Şubat’ta vuran depremlerin ardından AKP’nin düzenlediği ilk Meclis grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağının mesajını verdi ve “Bu millet inşallah, vakit geliyor, 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Deprem Sonrası Seçim Tarihi Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Ziyaretçi yasağının uygulandığı parti grup toplantısında Erdoğan, yaşanan deprem felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşması sırasında hem deprem hem de kentsel dönüşümle ilgili iki video gösterildi.

Deprem videosunda “devletin anında deprem bölgesine koştuğu” mesajı verilerek, yapılan yardımlar vurgulanırken, kentsel dönüşümle ilgili videoda ise muhalefet partilerinin kentsel dönüşümüne karşı olduğu iddia edildi.

"Helallik istemek zafiyet değil"

“Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdadır” diyen Erdoğan, depremin 500 kilometrelik bir alanda 14 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. Konuşmasında depremin ilk anından itibaren her türlü müdahalenin ve takibatın yapıldığını söylese de, “Eksikliklerimizi söylemek, helallik istemek zafiyet değil, milletle aramızdaki samimiyettir. Sorulması gereken hesapları sormak boynumuzun borcudur” dedi.

"468 bin 31 hane inşa edeceğiz"

Deprem bölgesinde 203 bin 958 binanın yıkık ve ağır hasarlı ya da acil yıkılacak durumda olduğunu belirten Erdoğan, “Deprem bölgesinde 392 bin 350 konut ve 75 bin 681 köy evinden oluşan 468 bin 31 hane inşa edeceğiz” dedi. Erdoğan ayrıca yıkık, ağır hasarlı, yıkılacak binaların 6 Şubat öncesi geçmişe dönük borçlarını sileceklerini ifade ederek, deprem sonrası şehirlerin hızlıca ayağa kaldırılması için afet yeniden imar fonu kurulacağını dile getirdi.

Deprem felaketinin ardından Türkiye’de yapılması planlanan seçimlerin ertelenebileceği tartışmaları olmuştu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen hafta partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Ne sandıktan kaçarız, ne de demokrasiyi yok sayarız” diyerek, bu iddiaları yalanlamıştı.

10 Mart'ta Erdoğan'ın seçim tarihi ve adaylığını açıklaması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerden önce yaptığı açıklamada, “seçimler için en uygun tarihin 14 Mayıs olduğunu” açıklamış, seçimin bu tarihte yapılması gerektiği yönündeki yetkisini kullanacağını ve kararı 10 Mart’ta açıklayacağını söylemişti.

Ancak Erdoğan'ın depremlerin ardından Şanlıurfa'da yaptığı, "Bazı şehirlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Sizlerden 1 yıl süre istiyorum” açıklaması, iktidarın seçimlerin normalde planlandığı tarih olan 18 Haziran’dan da sonraya ertelenmesi arayışında olduğu iddialarını gündeme getirmişti.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG