Erişilebilirlik

Erdoğan: Elimizde Kaşıkçı Cinayetiyle İlgili ‘Belge ve Bilgi Var’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra öldürülen Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı soruşturması kapsamında Riyad’da gözaltına alınan kişilerin Türkiye’ye gönderilmesi yönündeki talebini yineledi.

Bugün Ankara’da partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, Kaşıkçı’nın cesedinin de ortaya çıkarılmasını istedi.

Erdoğan, “2 Ekim’de İstanbul'da bizi dehşete düşüren vahşi bir cinayet işlendi.

"Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığı açıklamaları çok komikti. Emniyet, istihbarat ve yargı birimlerimizin çalışmasıyla büyük ölçüde aydınlandık. Öldürüldüğü ayan beyan ortada. Ceset göstermeniz lazım. ‘Buradan çıktı’ diyorsunuz. Çıktıysa biz de diyoruz ki, ‘ispat et’. 18 kişinin tutuklandığı kabul edildi. Tabii burada şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Bu 18 kişi Kaşıkçı'nın kimler tarafından öldürüldüğünü biliyor. Bunun başka izahı yok. Çünkü fail bunların içinde. Bunların içinde değilse yerli işbirlikçi kim onu açıklayacaksınız” dedi.

Suudi Arabistan Başsavcısı’nın Pazar günü Türkiye’ye gelerek soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile görüşeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin elinde resmi olarak açıkladığı bilgiden daha fazlasının olduğunu da dile getirdiği halde bunların ne olduğu konusunda hiçbir ipucu vermedi.

Erdoğan: “Cinayet talimatını kim verdi?”

Cumhurbaşkanı’nın hedefinde faiilerden çok bu cinayetinin “talimatını veren” vardı:

“Aslında fail belli. Bu talimatı veren kim? 15 kişinin Türkiye'ye gelme talimatını veren kim? Cuma günü buraya gelip yerleşenler, Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan kişiler kimin talimatıyla geldi? Yetkililerin bunu açıklaması lazım. Elimizde başka bilgi, belge yok değil, var. Gün ola harman ola. Aceleci olmanın anlamı yok. İlk etapta Kaşıkçı'yı öldürenleri Suudi yetkililer açıklayacak. Yerli işbirlikçi kim? Bunu sıradan biri açıklamıyor. Dışişleri Bakanı açıklıyor. Onu bildiğine göre onu da bileceksin. Sonra ‘böyle bir açıklama yapmadım’ demiyor. E her yere düştü bu. Ama ben kendilerine söyledim. Dedim ki bir defa ‘Siz konuşturmasını bilirsiniz. Konuşturamıyorsanız bunları bize teslim edin, biz yargılayalım’ ”.

Kılıçdaroğlu’nun “para karşılığı katiller serbest kaldı” suçlamasına Erdoğan’dan “trollük yapıyor” yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü TBMM Grup Toplantısı’nda “Bugün diyor ki, ‘Cinayet Türkiye'de işlendi İstanbul'da yargılansınlar.’ Beyefendi onlar senin gözünün önünde ve senin himayende yurt dışına çıktılar. İşin ucunda para olunca bütün bunlar oluyor mu acaba? Para yüzünden serbest bıraktılar. ‘Para gelirse biz idare edeceğiz’ diye. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin onuruyla, şerefiyle, haysiyetiyle oynamaktır. Beyefendi, sen para karşılığında katilleri serbest bıraktın” sözleriyle kendisini eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu “trollük” yapmakla suçladı.

Erdoğan, “Bu ülkenin ana muhalefet partisinin başındaki zat, Türkiye'nin resmi bilgilerine itibar etmiyor. Olayın bir kısmını olayın zanlısı olan çevrelerin manipülasyonların üzerinden değerlendiriyor. CHP Genel Başkanı’nın vahşi bir cinayet meselesine dahi böylesine çarpık şekilde yaklaşmasını beklemiyordu, bu da oldu. Lafı para meselesine getiriyor. Her şeye rant çerçevesinden para gözüyle baktığı anlaşılıyor. Ana muhalefetin başındaki zatın yaptığı iş trollükten başka bir şey değildir” dedi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG