Erişilebilirlik

Dünya liderleri New York’ta buluşacak; Erdoğan’ın 21 Eylül’de New York’a gelmesi bekleniyor


BM 79’uncu Genel Kurulu üst düzey toplantıları önümüzdeki hafta yapılacak “Geleceğin Zirvesi’nde’’ liderlerin katılımıyla başlayacak.
BM 79’uncu Genel Kurulu üst düzey toplantıları önümüzdeki hafta yapılacak “Geleceğin Zirvesi’nde’’ liderlerin katılımıyla başlayacak.

Birleşmiş Milletler 79’uncu Genel Kurulu çalışmaları Salı günü başladı. Bu yıl Genel Kurul Başkanlığı’nı Kamerunlu politikacı Philemon Yang yapyor. 193 ülkenin lider ve hükümet temsilcileri, gelecek hafta Pazar günü başlayacak üst düzey toplantılarda biraraya gelecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu'nun 79. oturumunu “Başı dertte olan bir dünyayla karşı karşıyayız" ifadesiyle açmıştı. Guterres, küresel sorunların çözümü için bir şeyler yapılabileceğini belirterek, dünya liderlerinin New York’ta buluşacağı üst düzey toplantıların kritik önemine dikkat çekti.

Guterres, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda da, “başı dertte olan dünyada her alanda çözümlere ihtiyaç duyulduğunu” belirterek, “Bu konuda bir şeyler yapabiliriz. Burası çözümlerin üretildiği yer. Gelin bunu birlikte başaralım’’ dedi.

“Geleceğin Zirvesi” ile başlıyor

BM 79’uncu Genel Kurulu üst düzey toplantıları önümüzdeki hafta yapılacak “Geleceğin Zirvesi’nde’’ liderlerin katılımıyla başlayacak.

İki gün sürecek zirvede, uluslararası sistemin mevcut ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılaması konusunda yeni bir küresel fikir birliği üzerinde uzlaşılması hedefleniyor. Liderler, 24 Eylül Salı gününden itibaren BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Liderlerin Genel Kurul’a hitapları 28 Eylül’e kadar sürecek.

Öncelikli gündem Gazze’de 11 aydır süren savaş

BM Genel Kurulu’na katılan liderlerin gündeminin ilk sırasında Gazze’de 11 aydır devam eden savaş olacak. Liderlerin Gazze konusunda çözüm arayışı için çok sayıda ikili ve çoklu toplantılara katılması bekleniyor.

New York’taki BM binasında toplantılar devam ederken dışarıda da Filistin ve İsrail’e destek veren çok sayıda gösterinin düzenlenmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan Genel Kurul toplantılarına oranla bu yıl güvenlik tedbirlerinin daha da arttırılacağı belirtiliyor.

Erdoğan New York’a geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 79’uncu BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak için 21 Eylül’de New York’a gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz kesinleşmediği belirtilen programına göre New York’ta 26 Eylül’e kadar temaslarını sürdüreceği belirtiliyor.

Erdoğan, New York’taki resmi temasları çerçevesinde çok sayıda ikili ve çoklu görüşmeler yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki temaslarına çok sayıda kabine üyesinin de katılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta ayrıca ABD’de yaşayan Türk toplumunun katılacağı çeşitli program ve etkinliklere katılması, Amerikalı iş çevreleriyle biraraya gelmesi bekleniyor.

Erdoğan Biden’dan sonra konuşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM 79’uncu Genel Kurulu çalışmaları kapsamında, 24 Eylül Salı günü ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından üçüncü sırada Genel Kurul’a hitap etmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın Genel Kurul’a hitabında, İsrail’in Gazze’deki operasyonları karşısında dünyanın sessiz kaldığı mesajını vurgulayacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile hem yapacağı konuşma öncesinde kuliste hem de BM Genel Sekreteri Guterres’in 24 Eylül’de liderler onuruna vereceği öğle yemeğinde kısa da olsa biraraya gelmesinin beklendiği de ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Joe Biden’ın BM Genel Kurulu’na gelen liderlere evsahibi ülke olarak vereceği akşam yemeğine de katılacağı kaydediliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG