Erişilebilirlik

BM Yüksek Komiseri’nden ülkelere “İsrail’in Filistin topraklarında hukuku hiçe saymasına karşı çıkın” çağrısı


BM İnsan Hakları Komiseri Volker Turk ülkelerden, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuku “açıkça hiçe sayması” konusunda harekete geçmelerini istedi.
BM İnsan Hakları Komiseri Volker Turk ülkelerden, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuku “açıkça hiçe sayması” konusunda harekete geçmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Volker Turk bugün yaptığı açıklamada, Gazze'de yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın sona erdirilmesinin öncelikli olduğunu söyledi. Turk, ülkelerden, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuku “açıkça hiçe sayması” konusunda harekete geçmelerini istedi.

Gazze sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim 2023'te Hamas militanlarının 1200 kişiyi öldürdüğü, 250 kişiyiyse rehin aldığı sınır ötesi saldırısı sonrasında başlattığı askeri harekatta Gazze'de bugüne kadar yaklaşık 41 bin Filistinli hayatını kaybetti. Çatışma İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da şiddet olaylarının artmasına da neden oldu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Cenevre'de beş hafta sürecek BM İnsan Hakları Konseyi oturumunun başında yaptığı konuşmada, “Bu savaşı sona erdirmek ve tam anlamıyla bölgesel bir çatışmayı önlemek mutlak ve acil bir önceliktir” dedi.

Turk sözlerine, “Devletler, ne bu ne de başka bir durumda, Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı kararları ve Uluslararası Adalet Divanı'nın emirleri dahil uluslararası hukukun açıkça göz ardı edilmesini kabul etmemelidir, edemez” ifadeleriyle devam etti.

BM'nin en üst mahkemesi tarafından Temmuz ayında yayınlanan ve İsrail'in işgalini yasadışı olarak niteleyen bir görüşe atıfta bulunan Volker Turk, bu durumun “kapsamlı bir şekilde ele alınması” gerektiğini söyledi. İsrail bu görüşü reddederek tek taraflı olduğunu kaydetti.

Turk bu yorumları, BM İnsan Hakları Yüksek Komisresi olarak dört yıllık görev süresinin yarısını tamamladığına işaret eden geniş kapsamlı konuşmasında yaptı. Turk, dünya çapında büyük zorluklar ve siyasi liderlik krizi olduğunu kaydetti. Oturumda ayrıca Sudan, Afganistan ve Ukrayna'daki krizler de tartışılacak.

“Bana öyle geliyor ki bir yol ayrımındayız. Ya mevcut yolumuzda, ki bu tehlikeli bir 'yeni normaldir,' devam edeceğiz ya da distopik bir geleceğe doğru uyurgezer gibi ilerleyeceğiz” diyen Turk, idam cezasının yaygınlaşmasını ve Afganistan'daki yeni ahlak yasalarına atıfta bulunarak cinsiyet eşitliği konusunda “endişe verici gerilemeleri” kınadı.

Turk, İngiltere, Almanya ve ABD gibi Batı ülkelerde politikacıların seçim dönemlerinde göçmenleri ve azınlıkları günah keçisi ilan ederek şiddeti körükleme riski taşıdıklarını söyledi.

Avusturyalı eski bir avukat olan Turk, konuşmasında ayrıca, bazı kesimler tarafından Çin'e yönelik suiistimal iddiaları karşısında izlediği politikanın çok yumuşak olduğu yönündeki eleştirilerin ardından sicilini savundu.

Turk bu konuda, “Ben karşılıklı iletişime, samimi görüş alışverişine ve diyaloğu açık tutmaya inanıyorum, hatta şiddetli anlaşmazlıklar karşısında bile” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG