Erişilebilirlik

Batı Şeria-Ürdün sınırında bir silahlı saldırgan üç İsrailli sivili öldürdü; İsrail Ürdün’le kara sınırlarını kapattı


İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile Ürdün sınırındaki Allenby Köprüsü geçişinde silahlı saldırı oldu. Olayda üç İsrailli sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile Ürdün sınırındaki Allenby Köprüsü geçişinde silahlı saldırı oldu. Olayda üç İsrailli sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasındaki Allenby Köprüsü sınır geçişinde, sınırın Ürdün tarafından gelen bir silahlı saldırganın açtığı ateşte üç İsrailli sivil hayatını kaybetti. İsrailli yetkililer, saldırganın güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Olay, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde sınırı geçerek saldırı düzenlemesinden ve İsrail’in karşılık vermesiyle başlayan savaşın patlak vermesinden bu yana Ürdün sınırında yaşanan ilk saldırı oldu. Savaş bölgedeki gerilimlerin artmasına yol açtı.

Ürdün İçişleri Bakanlığı, saldırganın Ürdün vatandaşı olduğunu açıkladı.

Yetkililer, saldırının, Batı Şeria’ya giren Ürdün kamyonlarının yüklerini boşalttığı, İsrail’in kontrolü altındaki bir ticari kargo alanında meydana geldiği bilgisini verdi. Kral Hüseyin Köprüsü olarak da bilinen geçiş, Ölü Deniz’in hemen kuzeyinde Amman ve Kudüs’ün hemen hemen tam ortasında bulunuyor.

İsrail ordusu, “Bir terörist Ürdün'den Allenby Köprüsü bölgesine bir kamyonla yaklaştı, kamyondan indi ve köprüde görev yapan İsrail güvenlik güçlerine ateş açtı” dedi.

Ordu, “Terörist güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. Saldırının sonucunuda üç sivil hayatını kaybetti” diye ekledi.

İsrail Ürdün’le olan üç kara sınır geçişinin tamamını kapattı

İsrailli yetkililer, olaydan kısa bir süre sonra İsrail’in Ürdün’le olan üç kara sınır geçişinin tamamını kapattığını açıkladı.

Ürdünlü bir sınır yetkilisi, kargo boşaltma kesiminde en az iki düzine Ürdünlü kamyon şöförünün İsrail ordusu tarafından sorgu için gözaltına alındığını belirtti.

1994’te bir barış anlaşması imzalayan İsrail ve Ürdün arasında yakın güvenlik bağları bulunuyor. Her gün Ürdün’den onlarca kamyon geçerek, hem Batı Şeria hem de İsrail pazarlarına malzeme tedarik eden Ürdün ve Körfez’den mallar getiriyor.


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, saldırıyı kınayarak, “Bugün zor bir gün. İğrenç bir terörist soğukkanlılıkla üç sivilimizi katletti” ifadesini kullandı.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri ise saldırıyı överek, bunu İsrail’in Gazze’deki harekatına bir yanıt olarak niteledi. Zuhri, “Daha çok sayıda buna benzer eylemler bekliyoruz” dedi.

Öte yandan, Gazze'de Pazar günü İsrail'in düzenlediği hava saldırısında, Hamas yönetimi altında faaliyet gösteren Gazze Sivil Acil Durum Servisi'nin üst düzey bir yetkilisi, iki kadın ve iki çocuk olmak üzere beş kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sivil Acil Durum Servisi'nden yapılan açıklamada, kurumun direktör yardımcısı Muhammed Mursi'nin Cibaliye mülteci kampındaki evinin vurulduğunu belirtti.

İsrail ordusundan henüz bir açıklama yapılmadı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG