Erişilebilirlik

ABD'den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili açıklama: "Soruşturma ve bilgi talep ettik"


İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki bir protesto sırasında ABD ve Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi vurularak hayatını kaybetti. ABD olayla ilgili daha fazla bilgi almak ve soruşturma talep etmek için İsrail hükümetiyle irtibata geçtiklerini belirtti, 6 Eylül 2024.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki bir protesto sırasında ABD ve Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi vurularak hayatını kaybetti. ABD olayla ilgili daha fazla bilgi almak ve soruşturma talep etmek için İsrail hükümetiyle irtibata geçtiklerini belirtti, 6 Eylül 2024.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bir protesto sırasında ABD ve Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi vurularak hayatını kaybetti. Filistinli kaynaklarda, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından vurulduğu iddia edildi. ABD olayla ilgili daha fazla bilgi almak ve soruşturma talep etmek için İsrail hükümetiyle irtibata geçtiklerini belirtti.

Yerel medyada yer alan haberlere göre 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria’daki Nablus kenti yakınlarında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protestoya katılmıştı.

ABD'den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili açıklama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

AP ve Reuters'ın aktardığına göre, Amerikalı aktivist başına kurşunun isabet etmesinin ardından Nablus’ta bir hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti.

Yerel basına konuşan bazı görgü tanıkları, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu iddia etti.

İsrail ordusu ise olaydan haberdar olduklarını ve araştırdıklarını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü: "Soruşturma talep ettik"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de "Batı Şeria'da Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin trajik ölümünden derin üzüntü duyduklarını'' belirtti.

VOA Türkçe'nin sorusu üzerine yaptığı yazılı açıklamada sözcü, daha fazla bilgi istemek ve olayla ilgili soruşturma talep etmek amacıyla İsrail hükümetiyle irtibata geçtiklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Batı Şeria’da Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin trajik ölümünden haberdarız” dedi; Eygi’nin ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dilediklerini belirtti.

Miller, “Amerikan vatandaşlarının emniyeti ve güvenliğinden daha yüksek bir önceliğimiz yok” ifadelerini kullandı.

Türk Dışişleri’nden İsrail’e eleştiri: “Bu şiddet politikası sonuç vermeyecek”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir” denildi.

Açıklamada, “Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail insanlığa karşı suç işlemekle itham edildi, “Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli olayla ilgili Kudüs Başkolonsluğu'nun yerel makamlarla temasta olduğunu belirtti.

Keçeli cenazenin nerede defnedileceğine ailenin karar vereceğini kaydetti.

Demokrat Partili Senatör'den sert tepki

Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen, İsrail hükümetini Batı Şeria'da yerleşimci şiddetini körüklemekle suçladı.

Chris Van Hollen yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu hükümeti içinde "ırkçı ve aşırıcı" olarak tanımladığı unsurlara atıfta bulundu; "ABD Amerikan vatandaşlarının öldürülmesi dahil bu eylemlere gözünü kapayamaz" dedi.

Demokrat Partili Senatör, ABD'nin 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da öldürülen diğer iki ABD vatandaşıyla ilgili Netanyahu hükümetinden tatminkar yanıt almadıklarını belirtti; Biden yönetiminin bu kişiler adına adalet ve hesap verebilirliği sağlamak için yeterli çaba sarf etmediğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a yazdığı iki mektupta benzer çağrıları dile getirdğini belirten Senatör Van Hollen, "Biden yönetimi Netanyahu Hükümeti'nin hesap vermesini sağlamak ve Amerikan vatandaşlarına zarar verilmesinden sorumlu olanların dhesap vermesini sağlamak için daha fazlasını yapmalı. Netanyahu Hükümeti Amerikalılar için adaletin peşinden gitmezse, Adalet Bakanlığı gitmeli" ifadelerini kullandı.

Washington eyaleti Senatörü Patty Murray de yaptığı yazılı açıklamada, "Barışçı bir şekilde yasa dışı yerleşim faaliyetlerine karşı protestoya katılan Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesi konusunda üzgün ve kızgınım. İsrail hükümeti derhal cevap vermeli ve sorumluların hesap vermesini sağlamalı. İsrail hükümetine tam şeffaflık ve hesap verebilirlik için baskı uygulanması konusunda Biden yönetimiyle yakın temasta olacağım" dedi.

Ayşenur Eygi'nin mezun olduğu üniversitenin rektöründen ateşkes ve çözüm çağrısı

Ayşenur Ezgi Eygi'nin mezun olduğu belirtilen Washington Üniversitesi Rektörü Ana Mari Cauce da sosyal medya platformu X'ten bir açıklama yaptı.

Eygi'nin ailesine başsağlığı dileklerini ileten Rektör Cauce, "Ayşenur psikoloji alanında bölüme yeni öğrencilerin gelmesine yardımcı olan bir akıl hocasıydı ve onların hayatlarında olumlu bir etki sağladı" dedi.

Son bir yıl içinde bölgedeki şiddetin üniversite camiasından ikinci kez can aldığını belirten Rektör Cauce ateşkes ve krize çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Batı Şeria'da ne oluyor?

Batı Şeria’da protestolar son aylarda zaman zaman çatışmalarla tırmanmış durumda.

İsrail bir haftayı aşkın bir süredir işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan mülteci kamplarında yüzlerce askerin katıldığı bir operasyon yürütüyordu.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin de Batı Şeria'nın kuzeyindeki Beyta kasabası dışında bir protesto sırasında yakınlaedaki bir yerleşimi yukarıdan gören bir tepede öldürüldüğü aktarılıyor.

AP'ye konuşan İsrailli protestocu Johnathan Pollak, İsrail askerlerinin tai atan Filistinli göstericilere gözyaşartıcı gaz ve gerçek mühimmatla müdahale ettiğini iddia etti.

Göstericilerin tepeden çekilmesinin ardından çatıdaki askerlerin ateş açtığını ve Ayşenur Eygi'nin yere düştüğünü anlattı.

İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistin köylerine yönelik saldırılarındaki artış da İsrail’in ABD dahil Batılı müttefiklerinin tepkisini çekiyor. ABD bu sebeple bazı yerleşimci ve kişilere yaptırım açıklamıştı.

1967'deki savaştan bu yana İsrail Filistinliler'in gelecekte kurulacak bağımsız bir Filistin devletinin parçası olarak talep ettiği Batı Şeria'yı işgal ediyor.

İsrail bu bölgede çok sayıda ülkenin yasa dışı olarak gördüğü Yahudi yerleşimleri inşa etti.

AP ve Reuters'ın haberinden yararlanılmıştır.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

XS
SM
MD
LG