Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerinin merkez bankaları, enflasyonla mücadele için iki yıldır süren sıkı para politikalarına devam ederken faizleri yukarıda tutacaklarının sinyallerini veriyorlar.
Faizlerle ilgili olarak “daha uzun süre yüksek tut” fikri, ABD Merkez Bankası FED’ten Avrupa Merkez Bankası’na, İngiltere Merkez Bankası’ndan Uzakdoğu ülkelerinin merkez bankalarına kadar an itibariyle kabul görmüş durumda.
Salgın sonrası yükselen enflasyon karşısında faiz yükseltme yoluna gitmedikleri, ardından da fazla faiz artışları yaptıkları gerekçesiyle eleştirilen merkez bankaları yöneticileri için ekonomide resesyon yaratmadan bir geçiş sağlama dönemi artık daha yakın görünüyor.
Ancak resesyon olmadan ekonomilerin yönetilmesi konusunda hükümetlere yardımcı olmaya çalışan merkez bankaları için yükselen petrol fiyatları risk oluşturuyor.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, politika yapıcıların politika faizi oranını 5,25'te tutmaya karar vermesinin ardından dün yaptığı açıklamada, "İşimizi doğru şekilde yapmamızı sağlamak için faiz oranlarını yeterince uzun süre yüksek tutmamız gerekecek" dedi.
ABD Merkez Bankası üyeleri de Çarşamba günü benzer mesajlar verdiler. FED, politika faizini 5,25 ve 5,50 arasında tuttuğu toplantısında da 2026 yılına kadar süreceğini düşündükleri enflasyonla güçlü şekilde mücadeleye devam edeceklerine işaret etti.
Norveç ve İsveç merkez bankaları dün tekrar faiz arttırımına gidebileceklerinin sinyalini verirken, İsviçre Merkez Bankası’nın ülkedeki sadece yüzde 1,6'lık enflasyona rağmen daha fazla faiz arttırımına gidebileceğine dair beklentiler sürüyor.
Türkiye’de Merkez Bankası da faiz artışlarına geçti
Son dönemde politika değişikliğine giden Türkiye Merkez Bankası da bundan sonraki sürece dair de şahin politikalara devam edeceğini doğrulamış oldu. Merkez Bankası son toplantısında da faiz artışına gitti.
Tayvan Merkez Bankası sıkı politikanın devam edeceğinim işaretini verdi. Güney Afrika Merkez Bankası da temel faiz oranını sabit tuttu, ancak merkez bankası üyeleri enflasyona yönelik risklerin devam ettiğini belirtti.
Bu noktada Japonya ve Çin merkez bankaları son dönemde faiz kararları konusunda diğer merkez bankalarından ayrıştı.
Ekonomilerde yavaş yavaş soğuma olmasına rağmen büyük ekonomilerin çoğunda enflasyon oranı yüzde 2’lik hedefin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
Son olarak Ağustos ayında enflasyon ABD’de yüzde 3,2 Avrupa Birliği’nde de yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Ancak gerek Ukrayna savaşı gerekse Çin ekonomisine dair kaygılar nedeniyle merkez bankalarının mevcut politikalarını koruyacağı tahmin ediliyor.
Forum