Rusya'nın Ukrayna'nın Dnipro kentine düzenlediği füze saldırısında ölü sayısının bugün 40'a yükseldiği, çok sayıda kişinin kayıp olduğu açıklandı. Moskova'nın savaş cephesinden uzak bölgelerdeki Ukrayna kentlerine üç aydır süren füze saldırılarının en kanlısı, Dnipro'da yaşandı.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in görevinden istifa etmesi ise Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği destek açısından en önemli haftalardan birine girildiği bugünün en kritik gelişmelerinden biri oldu.
Cuma günü Almanya'daki Amerikan hava üssü Ramstein'da biraraya gelecek müttefikler, Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımları ele alacak. Bu ortamda Leopard muharebe tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi konusunda Berlin üzerindeki baskılar giderek artıyor. Ukrayna, Leopard tanklarının yeni zırhlı gücünün bel kemiğini oluşturmasını umuyor.
Ukraynalı yetkililer, Cumartesi günü Dnipro'ya düzenlenen füze saldırısının enkazında sağ kalanları bulma umudunun çok az olduğunu kabul etse de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Dnipro'daki kurtarma çalışmalarının "hayat kurtarmak için en ufak bir şans olduğu sürece devam edeceğini" kaydetti.
Zelenski, gece yaptığı konuşmada, "Altısı çocuk onlarca kişi enkaz altından kurtarıldı. Her bir can için mücadele ediyoruz" dedi.
Ekim ayından bu yana yürüttüğü hava saldırılarının kasten sivilleri hedef aldığı iddialarını reddeden Moskova, Dnipro'daki olayın sorumlusunun Ukrayna hava savunması olduğunu kaydetti.
Kiev ise Cumartesi günü Dnipro'da bir apartman binasına isabet eden füzeyi vurmasının imkansız olduğunu bildirdi.
Dnipro kent idaresi yetkililerinden Gennadi Korban, saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 30 kişinin kayıp olduğunu söyledi. Korban'a göre 14'ü çocuk 75 kişi de saldırıda yaralandı.
BM: "Ukrayna'daki sivil ölümlerin sayısı 7 bini aştı"
Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), geçen Şubat ayında Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgalinden bu yana Ukrayna'da 7 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
OHCHR, açıklamasında, "Kayda geçen sivil ölümlerin çoğunun nedeni, geniş çaplı etkiye sahip patlayıcı silahlardı. Bunların arasında ağır topçu silahlarının açtığı ateş, çoklu roket sistemleri, füzeler ve hava saldırıları bulunuyordu" ifadesi yer aldı.
7 bin 31 sivil ölümün doğrulandığını bildiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, gerçek ölüm rakamlarınınsa birçok raporun doğrulanmasına ilişkin incelemelerin sürmesi ve yoğun çatışmaların olduğu bölgelere erişim olmaması nedeniyle "çok daha yüksek" olabileceğine inandığını bildirdi.
Sivil ölümlerin çoğunun Ukrayna'da hükümetin kontrolundaki bölgelerde kayda geçtiği bildirildi. Buna göre Ukrayna hükümetinin kontrolundaki bölgelerde 6 bin 536, Rusya kontrolundaki bölgelerde 495 sivil yaşamını yitirdi. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ölüm vakalarından kimin sorumlu olduğuna ilişkin bilgi vermedi.
Ukrayna, sivil ölümlerinin sayısının on binleri bulabileceğini kaydediyor. Her iki ülke de sivilleri hedef aldığını reddediyor.
Tank meselesi bu haftanın gündeminde
Bu hafta içinde Ukrayna'ya ilave silah tedarik edilmesinin garanti altına alınması için yoğun diplomatik temasların yürütülmesi bekleniyor.
Bu ay Fransa, Amerika ve Almanya, Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları tedarik etme taahhüdünde bulundu. Ancak Batılı ülkeler şimdiye kadar büyük muharebe tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi konusunda tereddüt içindeydi. İngiltere, bu tereddüdü aşarak hafta sonunda Challenger muharebe tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesini gündeme getirdi.
Moskova, Batılı ülkeleri Ukrayna'daki çatışmaları tırmandırmakla suçlasa da tank tedariklerinin savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini kaydediyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bugün yaptığı açıklamada, İngiliz Challenger tanklarının da "geri kalanı gibi yanacağını" söyledi.
NATO'nun Doğu ve Orta Avrupalı üyeleri, Ukrayna'nın yeni zırhlı gücünün çekirdeğini oluşturması için en uygun araçlar olarak görülen Alman yapımı Lepoard muharebe tanklarına sahip. Polonya ve Finlandiya, geçen hafta, Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermek istediklerini kaydetmişti. Ancak bunun için Berlin'in izni gerekiyor.
"Ukrayna'ya Leopard tankları tedarik edip etmememiz Almanya'ya bağlı"
Finlandiya Savunma Bakanı Mikko Savola, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya Leopard tankları tedariki meselesinin Almanya'ya bağlı olduğunu, Alman yapımı tankların ihracının Almanya'nın iznini gerektirdiğini söyledi.
Savola, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Leopard tanklarıyla ne yapacağımız, Almanya'nın nasıl bir öncülük yapacağına bağlı. Bunun için Almanya'nın ihracat izni gerekiyor. Buna ek olarak Alman savunma sanayinin yedek ekipmanların nasıl elde edileceğinde oynadığı çok güçlü bir rol var" dedi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, geçen Perşembe günü, ülkesinin Ukrayna'ya az sayıda Leopard 2 tankları bağışlayabileceğini, bunun, başka Avrupa ülkelerinin de aynı adımı atmaya karar vermesi durumunda gerçekleşeceğini söylemişti.
Finlandiya Savunma Bakanı Savola, bu konunun haftanın ilerleyen günlerinde, büyük olasılıkla önce Estonya'nın başkenti Tallinn'de "aynı fikirdeki ülkelerin" davet edildiği toplantıda, daha sonraysa Amerika'nın Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Alman ve diğer AB ülkeleri liderleriyle biraraya geleceği Cuma günü ele alınabileceğini kaydetti.
Ukrayna kuvvetleri, 2022'nin ikinci yarısında geniş alanları yeniden ele geçirdi. Ancak ön cephede durum son iki aydır her iki tarafın da ağır kayıplar verdiğine inanılan yoğun çatışmalara rağmen durağanlığını koruyor. Kiev, Batı'nın tedarik edeceği yeni zırhlı araçların bu durağanlığı sona erdireceğini ve Ukrayna kuvvetlerine, Rus savunma hatlarını kırma becerisi sağlayacağını vurguluyor.
Moskova, geçen hafta tuz madenciliğiyle bilinen doğudaki Soledar kasabasını ele geçirdiğini iddia etmişti. Geçen Ağustos ayından bu yana Rusya'nın elde ettiği en büyük başarı olarak nitelenebilecek bu kazanıma rağmen Kiev, Soledar'da hala kuvvetlerinin bulunduğunu ve çatışmaların devam ettiğini kaydediyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Telegram üzerinden paylaştığı mesajda, "Basitçe söylemek gerekirse ÇATIŞMA DEVAM EDİYOR. Bunun dışında her şey doğrulanamamış bilgidir" dedi.
Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, savaştan önce yaklaşık 10 bin nüfusa sahip olan Soledar için verilen mücadelenin geniş çaplı etkisi olma olasılığını düşük görüyor. Her iki tarafın da Soledar'da verdiği ağır kayıpların savaşın gidişatını belirleyecek çatışmalar için gereken insan gücünü azalttığı yorumları yapılıyor.
Öte yandan Rusya ve Belarus bugün ortak askeri hava tatbikatlarına başladı. Minsk'ten yapılan açıklamada tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve savaşa katılımı olmayacağı kaydedildi.
Dün Belarus Savunma Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre Belarus Güvenlik Konseyi yetkilisi Pavel Muraveyko, "İtidalli davranıyoruz ve sabrımızı koruyoruz, teyakkuzda kalmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.