Erişilebilirlik

Diyarbakır’da 11 gündür kayıp olan Narin’in amcasının arabasında şüpheli DNA bulundu


8 yaşındaki Narin özellikle köyün yanından geçen sulama kanalında günlerce arandı
8 yaşındaki Narin özellikle köyün yanından geçen sulama kanalında günlerce arandı

Diyarbakır’da 11 gün önce kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın amcasının arabasında şüpheli DNA izi bulundu. Bu gelişme üzerine amca S.G. gözaltına alırken, anne ve babadan da DNA örneği alındı.

21 Ağustos’ta Tavşantepe Köyü’nde Kuran kursundan çıktıktan sonra kaybolan ve tüm aramalara rağmen bulunamayan 8 yaşındaki Narin Güran’la ilgili arama çalışmaları devam ediyor.

Narin’in dün gece ifadeye çağrılan amcası ve aynı zamanda köy muhtarı olan S.G. bu sabah tekrar karakola çağrıldı. Ancak bu kez amca gözaltına alındı. Amcanın gözaltına alınma nedeninin arabasında bulunan yeni bir delil olduğu belirtiliyor.

VOA Türkçe’nin isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, arabada bulunan delil amcanın DNA’sından farklı. Yetkili, S.G.’nin bu şüpheli yeni delil nedeniyle gözaltına alındığını kaydetti.

Aynı yetkili Narin’in anne ve babasının da yeniden ifadeye çağrıldığını vurgulayarak arabada bulunan DNA’nın karşılaştırılması için anne ve babadan örnek alındığını ifade etti.

Anne ve baba Adli Tıp Kurumu’na götürülerek kan örneği alındı. Arabada bulunan DNA’nın Narin’e ait olduğu iddialarını yetkililer doğrulamadı.

Köyde arama çalışmaları önceki haftaya nazaran azalsa da devam ediyor.

Ne olmuştu?

Güran ailesinin tek kız çocuğu olan Narin Güran, 21 Ağustos’ta Kuran kursundan çıktıktan sonra kayboldu.

Olaydan sonra ailenin ihbarı üzerine jandarma birlikleri arama yapmaya başladı. Arama çalışmalarına daha sonra asker, polis, AFAD, belediye ekipleri ve gönüllülerden oluşan ekipler de katıldı. Köy ve civarında yapılan tüm aramalara rağmen Narin’den bir iz bulunamadı.

Sulak arazileri, kuyuları ve su kanallarını arayan ekipler Narin’i bulamadı.

Olaydan bir hafta sonra ağabey E.G. kolundaki diş izleri nedeniyle gözaltına alındı. E.G. sinirlenerek kendi kendini ısırdığını söylese de kesin teşhis için aynı gece İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. Ağabey incelemenin ardından Diyarbakır’a geri getirilirken, gözaltı süresi de uzatıldı.

Sosyal medyada bazı hesapların diş izlerinin Narin’e ait olduğunun belirlendiğini yazması köyde heyecana neden oldu. Ancak ATK, izlerin E.G.’ya ait olduğunu duyurdu. Bunun üzerine savcılık, gözaltındaki E.G.’nin serbest bırakılmasına karar verdi.

DEM Parti’den soru önergesi

Öte yandan, DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Narin ve kaybolan diğer çocuklar için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı. Güneş Altın ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Güneş Altın her iki bakana şu soruları yöneltti:

“Türkiye'de 2016 yılından bu yana kaybolan çocukların sayısına dair bakanlığınız tarafından tutulan herhangi bir veri mevcut mudur? Mevcutsa bu veriler kamuoyuyla neden paylaşılmamaktadır?

Kayıp çocukların bulunması için bakanlığınız tarafından yürütülen özel projeler veya programlar var mıdır? Varsa, bu projelerin etkinliği ve sonuçları hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıp çocukların bulunmasında ailelere sağlanan psikolojik ve hukuki destek hizmetleri nelerdir? Bu hizmetlerin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

Kayıp çocuklarla ilgili veri paylaşımının düzenli olarak yapılması adına bakanlığınız tarafından bir çalışma planlanmakta mıdır?

Yakın zamanda kaybolan Narin Güreli ve diğer kaybolan çocukların görünürlüğü için bakanlığınızın ne tür planları var?"

4 bin kişi Narin’i aradı

Narin’in kaybolması ve aranmasına ilişkin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım 28 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında Narin’in, kaybolduğu günden beri, asker, polis, AFAD, belediye ekipleri ve gönüllülerden oluşan 4 bini aşkın kişi tarafından arandığını söyledi.

Diyarbakır üç gün önce kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran için seferber oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

“Çemberin daraldığına” dikkat çeken Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre, ekiplere 9 kadavra köpeği, 115 araç, 2 helikopter, 38 drone eşlik ederken, 55 kilometrekarelik alanda 5 dere, 3 gölet, 18 su kuyusu, 24 km su kanalı arandı.

Jandarma ekipleri, Narin’in kaybolduğu haftada, 12 bin 560 araçta arama yaptıklarını ve 32 bin 952 kişiyi sorguladıklarını açıkladı. 78 kamera görüntüsünü inceleyen jandarma 8’i şüpheli, 58’i tanık olmak üzere 66 kişinin ifadesini aldı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG