Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Narin Güran cinayeti aydınlatılmaya çalışılırken, Van’da kayıp Rojin aranıyor


Kayıp Rojin Kabaiş’in bulunması için sürdürülen çalışmalar Van Gölü kenarında yoğunlaştı.
Kayıp Rojin Kabaiş’in bulunması için sürdürülen çalışmalar Van Gölü kenarında yoğunlaştı.

Kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan Diyarbakırlı Narin Güran’ın ardından bu kez Van’da 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'ten 18 gündür haber alınamıyor.

Van Gölü sahilinde telefonu ve kulaklığı bulunan Kabaiş’in bulunması için gölde ve çevresinde arama yapılıyor. Diyarbakır’da kaybolduktan sonra cesedi bulunan Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada ise sona yaklaşıyor.

Aslen Diyarbakırlı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylül'den beri kayıp.

En son telefonla konuştuğu annesine marketten kahve, su ve kek almaya çıktığını söyleyen Kabaiş için arama ekipleri seferber oldu. Van Valiliği özel bir ekip kurdu.

Kabaiş’in bulunması için birçok kurumdan ekip seferber oldu.
Kabaiş’in bulunması için birçok kurumdan ekip seferber oldu.

Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Gemi Adamları ve Seyir Hizmetleri Büro Amirliği ile Su Altı Grup Amirliği ve AFAD'dan 20 dalgıç ve gemi adamı, beş gemi, dört bot ve sonar cihazlarıyla gölün her yeri taranıyor.

Kabaiş, özel eğitimli arama kurtarma köpekleri, 2 polis helikopteri ve insansız hava aracıyla da kıyıdan ve havadan aranıyor.

Kabaiş’in kaybolduğu günden sonra olayın meydana geldiği Bardakçı Mahallesi'ne giriş-çıkış yapan 400’e yakın araç tek tek incelendi. Aramalar sürerken genç kıza ait başörtüsünün sahilde bulunduğu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından açıklandı.

Yerlikaya, üniversiteye ait tüm kamera görüntülerinin, geliş-gidiş olmak üzere toplam 350 saatlik kayıdın incelendiğini belirterek, elde edilen delillerin Van Jandarma Kriminal Başkanlığı’na gönderildiğini duyurdu.

Kabaiş'i arama çalışmalara helikopterler de katılıyor.
Kabaiş'i arama çalışmalara helikopterler de katılıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen sekiz dalgıç su altını tararken, göl üzerinde tekne ve botlarla arama sürüyor. Karada da arama ve kurtarma ekipleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Bardakçı Mahallesi arası sazlık alanlar ile metruk yapılarda arama yapıyor.

Aradan geçen 18 günde Kabaiş’in bulunmasını sağlayacak bir ize henüz rastlanmadı. Genç kızın ailesi de göl kenarında arama çalışmalarını yakından takip ediyor.

Narin Güran cinayeti aydınlatılmaya çalışıyor

Bu arada Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'ne bağlı Tavşantepe Köyü’nde 21 Ağustos’ta kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin soruşturmada sona yaklaşıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmayla ilgili iddianamenin yazılmaya başlandığını açıklayarak, “Özellikle daraltılmış baz çakışmalarında, kimin, hangi dakikada nerede olduğu, hangi evin içerisinde kimlerle kimin beraber olduğu tek tek belirlenmiş durumda. Kimsenin şüphesi olmasın, teknolojinin son imkanları kullanılarak bu soruşturma yapıldı" dedi.

Geriye dönük HTS kayıtlarının incelendiğini ve daraltılmış baz çakışmalarıyla önemli verilere ulaşıldığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “Özellikle daraltılmış baz çakışmalarında, kimin, hangi dakikada nerede olduğu, hangi evin içerisinde kimlerle kimin beraber olduğu tek tek belirlenmiş durumda."


TÜBİTAK’a gönderilen Narin’in iki amcasına ait kamera kayıt cihazı ile köyü gören askeri birliğe ait kamera görüntüleri ile ses kayıtları üzerindeki inceleme tamamlandı. Cinayetin çözülmesinde önemli katkısı bulunacağı belirtilen görüntülere ilişkin rapor Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Cesedi gömdüğünü itiraf eden N.B.’ye ait ortaya çıkan yeni görüntülerde ise şüphelinin Narin Güran’ın cansız bedenini kırmızı renkteki araca koyduktan sonra Eğertutmaz Deresi'ne doğru yola çıktığı görülüyor. Eğertutmaz Deresi’ne giden yola girdikten sonra kamera açısından çıkan N.B.’nin kucağında çuval içerisindeki cesetle yaklaşık 100 metre yürüdüğü ve cesedi Eğertutmaz Deresi'nde gömdüğü tespit edildi. Son elde edilen görüntülere göre, N.B'nin Narin’in cesedini götürürken ve gömdüğü sırada yalnız olduğu da belirtiliyor.

İfadelerinde Narin’in cesedini amca S.G.’den aldığını öne süren N.B.’nin küçük kızın cesedini okuluna 100 metre mesafedeki bir ağacın altında aldığı bildirildi. N.B.’nin cesedi aldığı yerin çevreden görülmeyen bir yer olması ise dikkat çekiyor.

Narin’in kaybolduğu 21 Ağustos’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, ilk önce amca S.G. tutuklanmıştı. Dört savcının yürüttüğü soruşturmada, Narin’in cesedi bulunduktan sonra 25 kişi daha gözaltına alındı.

Şüphelilerin sorgularının ardından değişik tarihlerde, aralarında annesi, ağabeyi ve amcasının da bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı. Daha önce cesedi gömdüğünü söyleyen N.B. üç kez ifade değiştirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG