Dünyada yaklaşık 400 milyon insan diyabetle yaşıyor.
Vücutlarının şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonunu üretmeyen şeker hastaları, insülin iğnesine muhtaç bir şekilde yaşıyor. Hatta bazıları, gün içinde defalarca insülin iğnesi olmak zorunda.
Tip 1 diyabetli hastalar, iğne olmadıkları zaman hayatlarını kaybediyor.
Ancak ağrılı iğnelerin yerini, yakın bir zamanda “akıllı” deri bantları alacak. Bu bantların üzeri, yüzden fazla ince ve ağrı vermeyen iğneyle kaplı. İğnelerin içinde insülinle doldurulmuş depolama birimleri bulunuyor.
Chapel Hill’de bulunan Kuzey Carolina Üniversitesi'nde Biyo-medikal Mühendisliği Profesörü olan Zhen Gu bandın kandaki glikoz oranını düzenli şekilde ölçtüğünü söylüyor. Zhen Gu, kan şekeri seviyesinin yüksek olması durumunda da bandın vücuda otomatik olarak insülin zerk edebilecek bir şekilde ayarlanabileceğini söylüyor. Gu, kirpik boyutunda olacak “mikro iğnelerin” hastaya sadece ihtiyacı olduğu kadar insülin zerk edeceğini de söylüyor.
Düzenli olarak şeker oranının ölçen “kapalı döngü” sistemi, kana ihtiyacı olan insülin miktarını otomatik zerk ediyor. Bu sistem, insan hatalarını ortadan kaldırmak isteyen şeker hastalığı araştırmacılarının uzun zamandan beri ulaşmak istedikleri nihai hedefi oluşturuyordu.
Gu, deri bandın fazla insülin alma riskini en aza indirdiğini söylüyor: “Çok fazla insülin, bazen ölümcül olan hipoglisemi’ye neden oluyor. Bu nedenle, pankreasın fonksiyonunu taklit edebilen ve insan hatasını en aza indiren kapalı bir devre geliştirmeye uğraşıyoruz.”
Pankreas insülin üreten ve salgılayan organ. Kan şekeri seviyesine son derece duyarlı olan sağlıklı bir pankreas, şeker seviyesine göre vücudun ihtiyacı olan insülini salgılar.
Ancak tip1 diyabet hastalarının, kanlarını düzenli olarak test edip vücutlarının ne kadar insüline ihtiyacı olduğunu öğrenmeleri gerekiyor.
Daha yaygın olan tip 2 diyabet hastaları da, kan şekeri oranını düzenli egzersiz ve diyetle düzenlemekte zorluk çekiyor. Bu nedenle bu hastalar, az da olsa, kendilerine insülin iğnesi yapmak durumunda kalıyor.
Kan şekeri seviyesinin uzun yıllar boyunca dalgalanması hastaların, körlük, ampütasyon ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlarla karşı karşıy a kalmasına neden oluyor.
Gu ve arkadaşları, tip 1 diyabeti olan farelerde yaptıkları deneylerde, deri bant sayesinde 9 saat boyunca farelerin kan şekerini kontrol altında tutabildiklerini söyledi.
Çalışma, Ulusal Bilimler Akademisi dergisi Proceeding’de yayınlandı.