Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Fidan BRICS toplantısında


Dışişleri Bakanı Fidan Rusya'nın Volga Nehri kıyısındaki Nizhny Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüştü- 11 Haziran 2024.
Dışişleri Bakanı Fidan Rusya'nın Volga Nehri kıyısındaki Nizhny Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüştü- 11 Haziran 2024.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya’da temaslarda bulunuyor. Fidan dün Moskova'da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile biraraya geldi.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile de Moskova'da görüşen Fidan ayrıca, Rus-Türk İş İnsanları Birliği'nin (RTİB) düzenlediği etkinliğe katıldı.

Dışişleri Bakanı bugün ise Rusya'nın Volga Nehri kıyısındaki Nizhny Novgorod kentinde gerçekleştirilen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamındaki BRICS+ oturumuna katıldı.

Reuters haber ajansı Fidan'ın bu akşam Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüştüğünü bildirdi.

Rus haber ajanslarına göre, Putin, Fidan'a, gelecek ay Kazakistan'da yapılacak Şangay İşbirliği Örgütü toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya gelmeyi umduğunu söyledi. Putin'in, "Çok yakında, 3 ya da 4 Temmuz'da, (Erdoğan'ın) Astana'da olacağını umuyorum. Halihazırdaki tüm meseleleri tartışma fırsatı bulacağız" dediği belirtildi.

Türkiye, çoğu zaman Şangay İşbirliği Örgütü'nün toplantılarına "diyalog ortağı" olarak katılıyor.

Oturumdan önce Fidan bugün toplantıya katılan çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler de yaptı. Bu çerçevede Bakan Fidan bugün, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla ile biraraya geldi.

Türkiye BRICS’e katılacak mı?

Fidan geçen haftaki Çin temaslarında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin BRICS'e katılmak isteyip istemeyeceği sorusuna “Elbette isteriz, neden istemeyelim?” demiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.

Hakan Fidan, AB ile Gümrük Birliği'ne sahip Türkiye'nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini de dile getirmişti.

Dışişleri Bakanı’nın sözlerinin ardından Kremlin’den bir açıklama gelmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov geçen hafta Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'nin BRICS grubunun bir parçası olma isteğini memnuniyetle karşıladığını ve konunun örgütün bir sonraki zirvesinin gündeminde olacağını söylemişti.

Peskov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Etiyopya, İran, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan BRICS'e çeşitli devletler tarafından artan bir ilgi olduğunu, ancak grubun, tüm ülkelerin ilgisine karşılık vermesinin mümkün olmadığını da kaydetmişti.

NATO üyesi Türkiye, son yıllarda Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle Batılı müttefiklerinin eleştirilerine maruz kalmış ve bazı müttefikler, Türkiye'nin “ekseninin” Batı askeri ittifakından uzaklaştığını belirtmişti.

Ankara bunu reddederek ittifakın sadık bir üyesi olmaya devam ettiğini ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini sürdürdüğünü kaydetti.

BRICS nedir?

Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006'da, bu ülkelerin İngilizce adlarının baş harflerinin oluşturduğu "BRIC" grubunu kurdu. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.

Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ise 1 Ocak 2024’te BRICS'e katıldı ve böylece grubun üye sayısı dokuza yükseldi. Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS+" olacağı düşünülüyor.

BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor. Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanlığını üstleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG