Erişilebilirlik

Demokrat Parti’nin resmen başkan adayı olan Kamala Harris: "Gazze’de ateşkesin sağlanması için gece-gündüz çalışıyoruz"


ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün partisinin ulusal kurultayında yaptığı konuşmayla resmen başkan adaylığını kabul etmiş oldu.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün partisinin ulusal kurultayında yaptığı konuşmayla resmen başkan adaylığını kabul etmiş oldu.

ABD’de seçimlerin yapılacağı 5 Kasım'a 75 gün kala Demokrat Parti’nin başkan adayı da resmen belirlenmiş oldu. Donald Trump’ın karşısındaki aday resmen Kamala Harris oldu.

Pazartesi günü Chicago şehrinde başlayan Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, Perşembe akşamı Kamala Harris’in adaylığı kabul konuşmasıyla sona erdi. Böylece Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ve başkan yardımcısı adayı JD Vance’in karşısındaki adaylar Kamala Harris ve Tim Walz oldu.

Kamala Harris, Chicago şehrindeki United Center kapalı spor salonunu dolduran on binlerce kişilik kalabalığa hitaben yaptığı konuşmayla adaylığı resmen kabul etti.

Harris’in yaklaşık 45 dakika süren konuşması öncesi çocukluğundan başlayarak hayat hikayesini anlatan kısa bir video gösterildi. Kamala Harris coşkulu alkış ve tezahüratlar arasında geldiği sahnede, üç dakikadan fazla süren alkışlar ve coşku nedeniyle konuşmasına başlayamadı.

Demokrat Parti’nin resmen başkan adayı olan Kamala Harris: "Gazze’de ateşkesin sağlanması için gece-gündüz çalışıyoruz"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Harris konuşmasına ilk olarak eşi Douglas Emhoff’a teşekkür ederek başladı ve evlilik yıldönümleri olması sebebiyle bunu kutladı. Harris cümlelerine Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden’a teşekkür ederek devam etti. Harris ardından da Başkan Yardımcısı adayı Tim Walz’a seslendi ve “Sen inanılmaz bir Başkan Yardımcısı olacaksın” dedi.

Kamala Harris, kendisinin bu akşam sahnede aday olarak bulunmasına neden olan gelişmelerin beklenmedik olduğunu söylerken, bu tarz beklenmeyen gelişmelere hayatı boyunca alışık olduğunu dile getirdi.

Kamala Harris, partisinin Chicago'da yapılan ulusal kurultayında coşkuyla karşılandı.
Kamala Harris, partisinin Chicago'da yapılan ulusal kurultayında coşkuyla karşılandı.

Çocukluk yılları ve hukukçu olmasının nedenlerini anlattı

Kamala Harris, annesinin 19 yaşında Hindistan’dan yola çıkarak meme kanserini tedavi edebilen bir bilim insanı olmak için ABD’ye geldiğini anlatarak konuşmasını sürdürdü. Annesinin daha sonra Jamaika kökenli babasıyla tanışarak evlendiğini ve kardeşi ve kendisinin dünyaya geldiğini anlattı. Harris anne ve babasının işleri dolayısıyla çocukluk yıllarının ABD’nin değişik eyaletlerine taşınarak ve farklı noktalarda yaşayarak geçtiğini söyledi. Harris annesiyle birlikte devam ettikleri hayatlarında yaşadıkları çevre ve dostluklardan örnekler anlattı ve orta direk bir ailede yetiştiğini söyledi.

Bir akşam önce Başkan Yardımcısı adaylığını kabul eden Tim Walz da nasıl küçük bir kasabada arkadaşlıklar ve dayanışma içerisinde büyüdüğüne vurgu yapmıştı.

Harris, annesinin kendisi ve kız kardeşine adaletsizlik karşısında şikayet etmemeyi ama ona karşı bir şeyler yapmayı öğrettiğini söyledi. Kendisinin sivil haklar konusunda bilgi sahibi biri olarak yetiştiğini ve etrafında sivil haklar savunucusu kişiler ve hukuk insanları olduğunu onlardan etkilenerek kendisinin de hukuk insanı olmaya karar verdiğini belirtti. Harris lise çağında sınıf arkadaşı Wanda adında bir kızın üvey babası tarafından cinsel tacize uğradığını öğrendiğinde bunun kendisinin kararları konusunda ciddi etkileri olduğunu ve böylece kişisel haklar savunucu olmak konusunda karar verdiğini anlattı.

Savcılığı döneminde de mağdur kişilerin haklarını savunurken sadece onlar adına değil insanlık adına bunu yaptığını dile getirdi. Harris bu sebeple kişisel haklar konusunda sadece mağdurların değil herkesin savunucu olması gerektiğini meslek hayatı boyunca savunduğunu söyledi.

Harris bir savcı olarak her zaman “Kamala Harris insanlık için mücadele ediyor” ifadelerini kullandığını anlattı. Kamala Harris, tüm meslek hayatı boyunca ırk, dil, inanç ya da hangi kökenden geldiğine bakmaksızın insanların haklarını savunmak için çabaladığını vurguladı.

Kamala Harris, savcı olarak işçilerin çalınan hakları konusunda çalıştığını uyuşturucu kaçaklarına ve silah kaçakçılarına karşı nasıl mücadele ettiğine değindi.

Harris, konuşmasının sonunda sahneye çıkan eşi Douglas Emhoff’a sarıldı.
Harris, konuşmasının sonunda sahneye çıkan eşi Douglas Emhoff’a sarıldı.


Parti ayrımı olmaksızın herkesin başkanı olmaya söz verdi, uluslararası alanda Trump’ı diktatörlere boyun eğmekle suçladı

Harris bu sözlerinin ardından da “Sizlerin ABD Başkanlığı adaylığınızı kabul ediyorum” cümlesini kurdu ve kalabalık tarafından coşkuyla ayakta alkışlandı.

Kamala Harris ardından “Bu akşam bu konuşmayı izleyen herkese sesleniyorum hepinizin başkanı olmaya söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

Harris, Başkan olarak, hukukun üstünlüğünden adil seçimlere ve kazanana saygı göstererek görev devir teslimine kadar Amerika’nın önde gelen değerlerini savunacağına vurgu yaptı.

Uluslararası alanda da kendisinin dünyanın dört bir yanında zorbalıkla mücadele etme söz veren Harris, rakibi Donald Trump’ı diktatörlere boyun eğmekle suçladı. Harris, “Demokrasi ve tiranlık arasında süregelen mücadelede nerede durduğumu ve ABD'nin nereye ait olduğunu biliyorum” diye konuştu.

Harris, “Donald Trump, ciddiyetsiz biri ama başkan seçilirse olacaklar son derece endişe verici” ifadelerini kullandı.

Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi halinde 6 Ocak Kongre binası saldırılarını yapanları serbest bırakmayı, siyasi muhaliflerini ve gazetecileri hapse atmayı ve ABD ordusunu halka karşı kullanmayı planladığını ileri süren Harris, “Ona tekrar güç verirsek ne yapmayı planladığını bir düşünün” diye konuştu.

Harris, partisinin ulusal kurultayında delegeler tarafından coşkuyla alkışlandı.
Harris, partisinin ulusal kurultayında delegeler tarafından coşkuyla alkışlandı.

"(İsrail-Hamas) Bu savaşı sona erdirmeye çalışıyoruz"

Konuşmasında Gazze’de devam eden savaşa da değinen Kamala Harris, savaşı sona erdirmek için Başkan Biden'la birlikte gece-gündüz çalıştıklarını belirterek, "Şimdi bir rehine anlaşması ve ateşkes anlaşması yapmanın tam zamanı” dedi. Harris’in bu sözleri alkışlarla kesilirken Kamala Harris sözlerine, “Açık konuşayım, İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman savunacağım ve İsrail'in kendini savunma kabiliyetine sahip olmasını her zaman sağlayacağım ancak geçtiğimiz 10 ay boyunca Gazze'de yaşananlar yıkıcı. Çok sayıda masum insan hayatını kaybetti, çaresiz ve aç insanlar tekrar tekrar güvenlik için kaçıyor. Yaşanan acıların boyutu yürek parçalayıcı” diye konuştu.

Kamala Harris, “Başkan Biden ve ben, İsrail'in güvende olması, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'deki acıların sona ermesi ve Filistin halkının onur, güvenlik, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirebilmesi için bu savaşı sona erdirmeye çalışıyoruz” dedi.

Harris, bugüne kadarki en detaylı dış politika açıklamalarında, İran'a karşı ABD çıkarlarını savunmak için ne gerekiyorsa yapacağını ve tiranlara ve diktatörlere boyun eğmeyeceğini söyledi.

Kamala Harris, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da dahil olmak üzere bu tür liderlerin “Trump'ı desteklediklerini” söyledi. Harris ayrıca Rusya'ya karşı savaşında Ukrayna'nın ve NATO müttefiklerinin yanında durma sözü verdi.

Harris, konuşmasında yasadışı göç konusuna da değindi ve Donald ve Trump Cumhuriyetçi Parti üyelerinin engellediği ABD’nin sınır güvenliği yasasını da kendisinin başkan seçilmesi halinde yeniden gündeme getirmesini ve tasarının yasalaşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Harris, bir yandan sınırlarının güvenliğini sağlayarak diğer yandan vatandaşlık ve göçmenler konusunda düzenlemeler yapılabileceğini savundu ve bunları yapacaklarını ifade etti.

Vergi kesintileri sözü verdi

Konuşmasının ABD iç siyasetiyle ilgili kısmında da Harris, orta sınıf Amerikalılar için vergi kesintileri sözü verdi. Harris detaylarına girmemekle birlikte rakibi Donald Trump’ın planlarının aksine 100 milyon Amerikalının fayda sağlayacağı bir vergi düzenlemesine gideceklerini söyledi.

Harris seçilmesi halinde orta sınıfı güçlü getirmeyi “başkanlığının belirleyici bir hedefi” olarak nitelendirdi ve “herkesin rekabet etme ve başarılı olma şansına sahip olduğu” bir “fırsat ekonomisi” yaratma sözü verdi.

Konuşmanın sonunda United Center’ın tavanından aşağıya on binlerce balon bırakıldı.
Konuşmanın sonunda United Center’ın tavanından aşağıya on binlerce balon bırakıldı.

Kürtaj yasakları konusunda Trump’ı ve Cumhuriyetçileri eleştirdi

Demokrat Parti Başkan adayı Kamal Harris, Yüksek Mahkeme'nin Roe v. Wade kararını bozmasının ardından ülke çapında kürtaja erişim hakkını yeniden sağlama sözü vererek, 20’den fazla eyalette kürtaj yasaklarını mümkün kılan ve daha da ileri gitmeye çalışan Trump ve Cumhuriyetçi parti üyelerini eleştirdi ve “Akıllarını kaçırmış durumdalar” dedi.

Harris konuşmasının sonunda sahneye çıkan eşi, Başkan Yardımcısı adayı Tim Walz ve onun eşiyle birlikte uzun süre alkışlar ve sloganlar arasında delegeleri ve salondakileri selamladı. Konuşmanın sonunda United Center’ın tavanından aşağıya on binlerce balon bırakıldı.

59 yaşındaki Kamala Harris 5 Kasım'daki başkanlık seçimini kazanırsa, ABD'nin ilk siyah kadın ve Güney Asya kökenli başkanı olacak.

Bu haberde Reuters ve Associated Press haber ajanslarının haberlerinden bazı bölümler alıntılanmıştır.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG