Erişilebilirlik

Tim Walz, Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda başkan yardımcısı adaylığını resmen kabul etti


Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Tim Walz, partinin ulusal kurultayında konuştu.
Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Tim Walz, partinin ulusal kurultayında konuştu.

Demokrat Parti'nin Chicago’da devam eden Ulusal Kurultayı’nda Çarşamba akşamı Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı olarak belirlediği Minnesota Valisi Tim Walz konuştu ve adaylığı resmen kabul etti.

Eski bir öğretmen olan ve iki dönemdir Minnesota Valisi olarak görev yapan Tim Walz, delegelere hitap ettiği konuşmasında Kamala Harris’i överken sık sık Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump’ı eleştirdi.

Walz’ın konuşması sık sık sloganlar ve alkışlarla kesilirken, Walz da delegelere “Biz savaşır ve kazanırız” ve “Geri gitmeyeceğiz” sloganlarıyla tezahürat yaptırdı.

Tim Walz konuşmasında kendisi için Başkan Yardımcılığı adaylığının hayatındaki en büyük onur olduğunu söyledi ve Kamala Harris’e kendisine bu görevi teklif ettiği için teşekkür etti. Walz, Başkan Joe Biden’a da dört yıllık başkanlık süresince ABD için yaptıklarından dolayı teşekkürlerini de sundu.

Tim Walz'ın konuşması sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesildi.
Tim Walz'ın konuşması sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesildi.

"Arkadaşlarımdan hiçbiri Yale Üniversitesi'ne gitmedi"

Demokrat Parti Başkan Yardımcısı adayı Tim Walz, sahnede kendi hayatından kesitler anlatarak bugüne kadar neler yaptığını özetledi.

Walz, Butte isimli Nebraska’nın 400 nüfuslu bir kasabasında büyüdüğünü söyledi. Lisede 24 sınıf arkadaşının olduğunu anlatan Walz, "Bu arkadaşlarımdan hiçbiri Yale Üniversitesi’ne gitmedi” ifadesini kullanarak, Donald Trump’ın başkan yardımcısı adayı JD Vance’e göndermede bulundu.

Walz, 17. yaş gününe iki gün kala ABD ordusuna katıldığını ve orduda 24 yıl boyunca ülkesine hizmet ettiğini söyledi. Walz, Kore Savaşı gazisi olan babasının akciğer kanserinden öldüğünü ve geride “dağ gibi bir hastane borcu” bıraktığını paylaştı.

Walz, “Şükürler olsun ki sosyal güvenlik yardımları vardı. Babamın, benim ve diğer milyonlarca Amerikalının üniversiteye gitmesini sağlayan G.I. Yasası için de şükürler olsun” dedi.

G.I yasası olarak bilinen yasası ABD’de ordu muhariplerinin ailelerinin eğitimleri için devletten destek almalarını sağlayan ve 1944 yılından bu yana yürürlükte olan bir yasa.

Walz ordudaki yıllarından sonra da öğretmenlik ve Amerikan futbol takımı koçluğu yaptığını anlattı.

ABD medyasında pek çok yorumcu Walz’ın delegelere hitaben yaptığı konuşmasındaki heyecanını ve bunu salondakilere yansıtabilmesini, futbolcu koçluğundan kalma tecrübelerine bağlayan yorumlar yaptı.

Walz, konuşmasının sonunda eşi, kızı ve oğluyla delegeleri selamladı.
Walz, konuşmasının sonunda eşi, kızı ve oğluyla delegeleri selamladı.

Project 2025 eleştirisi

Tim Walz konuşmasında ABD kamuoyunda "Project 2025" olarak anılan ve Donald Trump’ın başkan seçilmesi halinde uygulamaya koyacağı iddia edilen 920 sayfalık rapora da atıfta bulundu.

Trump’ın düşünce kuruluşu Heritage Foundation ve daha önce Trump yönetiminde yer almış isimler tarafından hazırlandığı belirtilen raporla ilgili arasına mesafe koymaya çalışmasına rağmen Walz, “Bu konuda hiçbir şey bilmiyormuş gibi davranarak çok zaman harcıyorlar. Ama bakın, lise futbolunda yeterince uzun süre koçluk yaptım, bu konuda bana güvenin, birileri bir oyun kitabı hazırlamak için zaman ayırdığında, onu kullanacaklardır” dedi.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, Kamala Harris’in başkan adaylığını kabulüyle sona erecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:15:13 0:00

Project 2025 isimli planın federal yönetimde kapsamlı değişiklikler içerecek, Başkan’a ait yetkileri genişletecek ve yaklaşık 50 bin kamu çalışanını işten çıkaracak bir plan olduğu ifade ediliyor.

Söz konusu planın her ne kadar Trump’a yakın isimler tarafından hazırlandığı ve Trump’ın başkan seçilmesi halinde uygulanacağı iddia edilse de Cumhuriyetçi başkan adayı daha önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu konu hakkında hiçbir şey bilmediğini ve planın hazırlayıcılarının kimler olduğundan da haberi olmadığını söyledi.

Walz konuşmasında ayrıca Project 2025 ile ilgili olarak “Bu, aramızdaki en zengin ve en aşırı uçtakiler dışında kimseye hizmet etmeyen bir gündem. İhtiyaç sahibi komşularımız için hiçbir şey yapmayan bir gündem. Garip mi? Kesinlikle tuhaf. Kesinlikle. Ama aynı zamanda yanlış ve tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Eski bir Amerikan futbolu koçu olan Walz'la ilgili delegelerin elindeki "Koç Walz" pankartları dikkat çekti
Eski bir Amerikan futbolu koçu olan Walz'la ilgili delegelerin elindeki "Koç Walz" pankartları dikkat çekti

Harris’in seçim vaatlerine vurgu

Walz, Başkan adayı Kamala Harris’in seçim vaatlerine de vurgu yaparak, orta kesim halk için vergi kesintilerine gidileceğini, ilk kez ev sahibi olacaklara da destek olacaklarını dile getirdi.

Tim Walz, Harris’in orta sınıf için vergileri düşüreceğini ve “büyük ilaç firmaları ile mücadele edeceğini” söyledi.

Walz, “Eğer orta sınıf bir aileyseniz ya da orta sınıfa geçmeye çalışan bir aileyseniz, Kamala Harris vergilerinizi düşürecektir. Ev satın almayı düşünüyorsanız size yardımcı olacaktır” dedi.

Minnesota Valisi Tim Walz Demokrat Parti'nin başkan yardımcılığı adaylığını kabul etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Kamala Harris bir süre önce ilk kez ev alacaklara 25 bin dolara kadar peşinat desteği sağlanması, ilk kez ev alacaklara satılan evleri inşa eden inşaatçılara vergi teşvikleri ve uygun fiyatlı kiralık konut inşasına yönelik teşvikler gibi önerileri içeren konut planını açıklamıştı.

Tim Walz’ın 17 yaşındaki oğlu Gus Walz’ın babasının konuşması boyunca duygulanarak ağladığı gözlendi. Gus, gözyaşları arasında “Bu benim babam” diye mırıldandı.

Tim Walz, konuşmasının sonunda sahneye gelen eşi, oğlu ve kızıyla birlikte delegeleri selamladı.

"Bill ve Oprah şovu"

Demokrat Parti'nin Çarşamba akşamı öne çıkan iki destekçisi, ülkenin 42. başkanı Bill Clinton ve ünlü talk şov sunucusu Oprah Winfrey oldu.

Winfrey yıllar önce Trump'ın bir gün başkan olabileceğini söylemiş, Clinton da 2005 yılında Donald Trump'la eşi Melania'nın düğününe katılmıştı.

Kurultayda konuşan Clinton ile Winfrey, Trump'ı bencil, Harris'i ise kendi ihtiyaçlarından ziyade sıradan Amerikalılar'ın ihtiyaçlarına odaklanan biri olarak tanımladılar.

Demokratlar'ın Ulusal Kurultay'ın üçüncü akşamında eski başkanlardan Bill Clinton da konuştu.
Demokratlar'ın Ulusal Kurultay'ın üçüncü akşamında eski başkanlardan Bill Clinton da konuştu.

Trump'la aynı yaşta, 78 yaşında olan Bill Clinton'ın Kamala Harris'e destek verdiği konuşması sırasında kimi zaman duraksadığı, hareketlerinin yavaşladığı ve Harris'in ilk ismini iki kez yanlış telaffuz ettiği görüldü.

İki dönem başkanlık yapan ve Walz'dan 10 dakika daha uzun konuşan Clinton, partisinin ilk kurultayına 1976'da katıldığını belirtti, sonra bunun aslında 1972 olduğunu söyleyerek kendini düzeltti. Clinton, “Bunlardan kaç tanesine daha gelebileceğim konusunda hiçbir fikrim yok” dedi.

Harris-Walz ikilisinin seçilmelerini sağlamak için delegelere seslenen Clinton, “Eğer onları seçtirebilir ve bu yeni soluğu getirmelerine izin verirseniz, hayatınızın geri kalanında bununla gurur duyacaksınız. Çocuklarınız bununla gurur duyacak. Torunlarınız bununla gurur duyacak" diye konuştu.

Ünlü talk şov sunucusu Oprah Winfrey "sağduyuya oy verin" çağrısında bulundu.
Ünlü talk şov sunucusu Oprah Winfrey "sağduyuya oy verin" çağrısında bulundu.

Oprah Winfrey de konuşmasında, “2024'te oy pusulasında nezaket ve saygı var. Saçmalık yerine sağduyuyu seçelim" diye seslendi.

Demokrat Parti'nin hafta boyu süren ulusal konseyinde yarın akşam ise başkan adayı Kamala Harris konuşacak.

Bu arada Demokratlar'ın kurultayı ünlü şarkıcıların performanslarına da sahne oluyor.

Kurultayda ilk iki gecede, Atlantalı rapçi Lil Jon ve Jason Isbell sahne alırken, dün akşam da R&B yıldızları Stevie Wonder ve John Legend şarkılarını söyledi. Kurultayın son gecesinde ise pop yıldızı Pink sahne alacak.

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Stevie Wonder, kurultayın üçüncü gecesinde sahne aldı.
Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Stevie Wonder, kurultayın üçüncü gecesinde sahne aldı.
  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG