Erişilebilirlik

Demirtaş: 'Sınırları Değiştirmeden Çözüm Mümkün'


Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş Washington'daki Kürt konferansında sınır değişikliği öngörmeyen bir model yaratmaya hazır olduklarını söyledi

Barış ve Demokrasi Partisi’nin başkent Washington’da düzenlediği Kürt konferansında konuşan Selahattin Demirtaş Ortadoğu halkları arasında Kürtlerin özgün bir durumu olduğunu ve tarihlerinde ilk kez Ortadoğu’da bir statü inşa ettiklerini söyledi. Bu nedenle ortaya doğru bir model çıkarsa Kürtlerin bu rolünün Ortadoğu barışının önünü açaca bir model oluşturacağını söyledi.

BDP Washington temsilciliği tarafından Ulusal Basın Merkezi’nde düzenlenen Kürt konferansına PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Skype aracılığıyla katıldı. Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ve ABD Kongresi eski üyesi Lincoln Davis ile ABD'deki bazı üniversitelerden akademisyenler konuşmacı olarak katıldı.

Washington'daki Kürt konferansı
Washington'daki Kürt konferansı
“Kürtler Ortadoğu için avantaj”

Selahattin Demirtaş, barış süreci sırasında hükümetin tavrını şu sözlerle eleştirdi. “Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bu tür bir reforma ve diyaloğa hazır olmadıklarını üzülerek görüyoruz. Hükümetin Kürtlerle görüşmeyi bile lutuf sayıyor. Suriye’deki Kürtlere de aynı tutum sergileniyor. Niye konuştuğumuzu bir türlü anlayamıyor AKP hükümeti. Oysa bizim bizim savunduğumuz çözüm modelleri de Türkiye için de bir şanstır. Türkiye demokrasisini güçlendirecektir.”

Batı dünyası Ortadoğu barış görüşmelerinde ilerleme kaydetmek istiyorsa artık Kürtlerin ortaya koyduğu çözüm önerilerini ciddiye alan bir politika izlemesi gerektiğini savunan Demirtaş “sınırları değiştirmeden çözümü sağlayabiliriz, BDP olarak bu konuda önemli bir rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Amerika’nın da Kürtlerin kültürel dil ve statü kendini yönetme hakını gözeten bir politika izlemesinin Ortadoğu’da çözüm ve barış sürecine katkı sağlayacağını söyleyen BDP eş başkanı Demirtaş, umutsuz ve karamsar bir aşamada olmadıklarını ancak başbakanın müzakere sürecine yönelik eleştirileri ve önerileri ciddiye alması gerektiğini düşündülerini söyledi.

“Silaha sarılın diyen bir kesim var”

Demirtaş, barış sürecinde yaşanan aksalıklar sırasında iki farklı kesimin olduğunu şu sözlerle ifade etti. “Müzakere sürecine karşı olan ve silahlara sarılmalısınız diyen bir kesim var bu bir gerçek. Onların tuzaklarına ve oyunlarına karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ama bir de müzakere böyle yapılmaz diye eleştiren kesimler var onlar da bu sürece inandıkları içindir. Öcalan PKK’yı dağdan indirerek silahlı mücadeleye son vermeye hazır olduğu mesajı verdi.”

Toplantı öncesinde Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş temasları sırasında Amerikalı yetkilerle yapacağı görüşmede anlatacaklarını şu sözlerle anlattı.
Washington'daki Kürt konferansına katılan BDP heyeti
Washington'daki Kürt konferansına katılan BDP heyeti


Amerikalılara ne anlatacak?

“Ortadoğu’da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Kürt sorunu da Türkiye İran Irak ve Suriye üzerindeki bütün ülkeleri ilgilendiren ve bu vesileyle de bütün Ortadoğu’yu ilgilendiren bölgesel bir mesele olduğu için bu sorunun ve bununla bağlantılı Ortadoğu’daki diğer sorunların nasıl çözülebileceğine dair partimizin politikasını yaklaşımlarını birinci ağızdan buradaki kesimlerle ve bu sorunla ilgilenen duyarlılık gösteren çeverlerle bire bir paylaşmak amacımız. Bugüne kadar sorunun çözümüne dair yaklaşımımız neyse burda da aynı şeilde bir yaklaşımız olacak.”

“HDP alternatif ana muhalefet”

Demirtaş, yeni kurulan bir grup BDP’li milletvekilinin istifa ederek saflarına katıldığı HDP’nin BDP’den farkını ise şöyle ifade etti. “Halkların Demokratik Partisi bütün Türkiye genelinde alternatif bir ana muhalefet olması için kurulmuş bir platform. Çok daha geniç kitlelere ulaşması hedefleniyor. Umut ediyorum ki başarılı olacaktır”
HDP’nin BDP sadece Kürtlerin partisi algısına alternatif olarak mı yola çıktığı sorusuna ise , “sadece o nedenden değil, yeni bir parti yeni bir umuttur. Partinin yeni olması da başka kesimlerin katılmını da kolaylaştıran bir unsurdur” şeklinde yanıtladı.

BDP heyetinin bir hafta sürecek gezileri kapsamında Amerika Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland başkanlığındaki bir heyetle 1.5 saatlik bir toplantı yapması planlanıyor. Heyet ayrıca çeşitli düşünce kuruluşları ve Kongre temsilcileriyle de görüşecek.
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG