Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Lübnan’ın yanında" mesajı verdi, İsrail Dışişleri Bakanı “Savaş suçlusu” dedi


 "Netanyahu'nun, Batı’nın da rızasıyla savaşı yayma planlarının felakete yol açacağını" söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin "Lübnan halkının ve devletinin yanında" olduğunu kaydetti.
"Netanyahu'nun, Batı’nın da rızasıyla savaşı yayma planlarının felakete yol açacağını" söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin "Lübnan halkının ve devletinin yanında" olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, İsrail ile arasındaki gerginliklerin tırmandığı Lübnan ile dayanışma içinde olduğunu söyledi, "Türkiye, kardeş Lübnan halkının ve devletinin yanındadır" dedi.

İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında son haftalarda tırmanan sınır ötesi gerginlik, tam kapsamlı bir İsrail-Hizbullah savaşının patlak vermesi korkularını arttırıyor. İsrail'in kuzey sınırındaki bombardıman, sınırın her iki tarafındaki bölgelerden on binlerce insanın tahliye edilmesine yol açtı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze’deki savaşı bölgeye yaymayı planladığını dile getiren Erdoğan, "Gazze'yi yakıp yıkan İsrail'in, şimdi de gözünü Lübnan'a diktiğinin anlaşıldığı" söyledi.

"Batılı güçlerin, kameralar önünde farklı konuşsalar da, perde arkasında İsrail'in sırtını sıvazladıklarını, hatta desteklediklerini görüyoruz" diyen Erdoğan, "Lafa gelince özgürlükten, insan hakları ve adaletten dem vuran devletlerin, Netanyahu gibi bir ruh hastasının esiri olmaları, son derece vahimdir, zavallılıktır" ifadelerini kullandı.

"Netanyahu'nun, Batı’nın da rızasıyla savaşı bölgeye yayma planlarının büyük bir felakete yol açacağı" uyarısında bulunan Erdoğan, Türkiye’nin "kardeş Lübnan halkının ve devletinin yanında" olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kanlı planlara karşı batıdan önce İslam alemi ve Ortadoğu'daki kardeş ülkelerin tepki göstermesi gerekir" diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan tepki

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz ise sosyal medya platformu X üzerinden Erdoğan’ı "savaş suçlusu" olarak niteledi.

Katz, "@RTErdogan, İsrail'in tehditlerine karşı Hizbullah'ı desteklediğini açıkladı. Erdoğan, Suriye sınırı boyunca masum Kürtler’i katleden ve İran'ın emriyle Lübnan'dan saldıran bir terör örgütüne karşı İsrail'in meşru müdafaa hakkını inkar etmeye çalışan bir savaş suçlusudur" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın bu paylaşımına Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Açıklamada, "İsrail Dışişleri Bakanının, Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan seviyesiz paylaşımını, ancak soykırım suçlamasıyla yargılanan bir devletin yetkilisi tarafından benimsenecek bir üslup olarak değerlendiriyoruz. Bu tür iftira ve yalanlar, İsrail'in işlediği suçları örtbas etme çabasının bir parçasıdır. Türkiye, adalet ve barış için mücadele etmeye devam edecektir" denildi.

Fidan’dan Güney Kıbrıs'a çatışmadan "uzak durma" çağrısında

Bu hafta başında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimle ilgili olarak, Türk hükümetinin çatışmanın yayılma riski gördüğünü söylemişti.

Hizbullah'ın Lübnan'a en yakın AB üyesi ülke olan Güney Kıbrıs'a yönelik tehdidi sorulduğunda Fidan, Kıbrıs'a çatışmadan "uzak durma" çağrısında bulunmuştu.

Fidan, Habertürk televizyonuna verdiği söyleşide, Türkiye'nin elinde Kıbrıs'ın "bazı ülkelerin" Gazze üzerindeki askeri ve keşif uçuşları için bir üs haline geldiğini gösteren istihbarat raporları olduğunu söylemişti.

Güney Kıbrıs ise çatışmaya "hiçbir şekilde müdahil olmadığını" kaydetti. AB'deki ortaklarına Lübnan'a mali yardımda bulunmaları için lobi yapan Güney Kıbrıs, kısa süre önce Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için bir deniz koridoru kurmuştu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen çatışmaların "yoğun aşamasının" yakında sona ereceğini kaydetmişti. İsrail güçlerinin, İsrail ile Lübnan’daki militan grup Hizbullah'ın aylardır karşılıklı ateş açtığı kuzey sınırına yeniden konuşlanacağını söyleyen Netanyahu, bu değişimi savunma amaçlı olarak nitelendirmişti.

Amerikalı yetkililer de bu hafta İsrail'i çatışmayı genişletebilecek hamlelere karşı uyardı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a İsrail ve Hizbullah arasında artan çatışmanın bölgesel bir savaşa yol açabileceğini söyledi.

Salı günü Gallant ile yaptığı görüşmede diplomatik bir çözüm çağrısında bulunan Austin, "İsrail ve Hizbullah arasında yaşanacak bir başka savaş kolaylıkla bölgesel bir savaşa dönüşebilir ve Orta Doğu için korkunç sonuçlar doğurabilir. Diplomasi daha fazla tırmanmayı önlemenin en iyi yoludur" dedi.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG