Erişilebilirlik

Çin lideri Xi, Avrupa turuna Fransa'dan başlıyor


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa, Sırbistan ve Macaristan'ı kapsayan Avrupa turunda.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa, Sırbistan ve Macaristan'ı kapsayan Avrupa turunda.

Beş yıl aradan sonra ilk kez Avrupa'yı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bugün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.

Xi’nin seyahatinin ana eksenini Avrupa ülkeleri ile Çin arasında gerginleşen ticari ilişkiler ve Avrupa Birliği’nin, kutuplaşan ABD ile Çin arasında kendini nasıl konumlandırdığına dair görüşmeler oluşturuyor. Çin Devlet Başkanı’nın programında Fransa’dan sonra Sırbistan ve Macaristan yer alıyor.

Bugünkü görüşmeler öncesinde liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna ile savaşı da var.

Xi, Paris'e varışında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Çin'in elektrikli araç ihracatına yönelik soruşturması ve Pekin'in çoğunlukla Fransız yapımı konyak ithalatına yönelik soruşturması nedeniyle yaşanan ticari gerilimlere rağmen iki ülke arasındaki bağları övdü.

Çin lideri, ülkesi ve Fransa arasındaki bağların "farklı sosyal sistemlere sahip ülkeler arasında barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliğinin uluslararası toplum için bir modeli" olduğunu söyledi.

"Çin, farklılıkları diyalog yoluyla çözmeye istekli"

Çin devlet medyası bugün yayınladığı yorumlarda, uzlaştırıcı bir ton yakalamaya çalıştı. Komünist Parti'nin amiral gemisi People's Daily gazetesi, "Çin-AB ekonomik ve ticari işbirliği çok büyük, çarpma ve çürükler kaçınılmazdır. Çin, AB ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye, işbirliğini teşvik etmeye ve farklılıkları diyalog yoluyla çözmeye isteklidir" diye yazdı.

Global Times ise "Çin'in Avrupa ile işbirliğini genişletme ve Avrupa'nın stratejik özerkliğini destekleme arzusunun sarsılmaz olduğunu" yazdı.

Başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB'nin 27 üyesi Çin'e karşı tutumlarında birlik içinde değil. Kaynaklara göre Paris elektrikli araç soruşturmasında daha sert bir tutum sergilerken, Berlin daha temkinli davranmak istiyor.

Kaynaklar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un önceki taahhütleri nedeniyle Paris'te Macron ve Xi'ye katılmayacağını söyledi.
Xi'nin Paris’e iki günlük ziyareti öncesinde Fransız La Tribune gazetesine bir mülakat veren Macron, "Avrupa'da bu konuda hemfikir değiliz çünkü bazı oyuncular Çin'i hâlâ bir fırsatlar pazarı olarak görüyor" dedi.

Fransa, Moskova'ya baskı için Çin'i ikna etmek istiyor

Diğer taraftan Fransa, Moskova'ya baskı yapması konusunda Çin'i ikna etmeyi umuyor.

Xi, Macron'un geçen yıl Pekin'i ziyaretinden kısa bir süre sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yi ilk kez aramış ancak Çin, bu görüşme dışında Ukrayna'daki operasyonların durdurulması için neredeyse hiç girişimde bulunmamıştı.

China Daily gazetesi başyazısında Ukrayna'nın, Çin'i ziyaret eden Avrupalı liderler için en önemli gündem maddesi olduğunu belirtti.
"Çin ve Avrupa, Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes sağlanması için birlikte çalışabilir" diyen gazete, Çin'in hem Ukrayna hem de Rusya ile normal ekonomik ve ticari alışverişi sürdürebileceği yorumuna da yer verdi.

Yetkililer, Fransa'nın Çin pazarına ayrıca tarımsal ihracata başlamak istediğini ve Fransız kozmetik endüstrisinin fikri mülkiyet hakları konusundaki endişelerini gidermeyi umduğunu söyledi. Bu arada Çin, Xi'nin ziyareti sırasında yaklaşık 50 Airbus uçağı sipariş ettiğini açıklayabilir.

Macron, Paris'ten sonra Xi'yi, anneannesinin doğum yeri olması nedeniyle çok sevdiği dağlık Pireneler bölgesine götürecek, Xi ise Fransa'nın ardından Rusya dostu Sırbistan ve Macaristan'ı ziyaret edecek.

Forum

XS
SM
MD
LG