Çin’de sıkı COVID-19 önlemleri protestolara neden olurken bazı şehirlerde karantina kurallarında gevşemeye gidiliyor. Ancak halkın genel beklentisinin ulusal bazda önlemlerin gevşetilmesi olduğu belirtiliyor.
Çin’in uygulamakta olduğu sıkı COVID-19 önlemleri üretim süreçlerini engellediği için dünya genelinde tedarik zincirlerini olumsuz yönde etkiliyor. Diğer yandan Çin’de 3 yıldır kısıtlamalarla yaşayan yüz milyonlarca kişinin ağır stres altında olduğuna dikkat çekiliyor.
Çin’de 20’den fazla şehirde yapılan COVID önlemleri karşıtı protestolar Xi Jinping’in 2012’de yönetime gelmesinden bu yana karşılaştığı en büyük protestolar oldu.
Ülkenin önemli üretim merkezlerinden biri olan Guangzu eyaletinde yapılan yoğun gösteriler sonrasında son 24 saatte bazı bölgelerdeki kısıtlama önlemleri gevşetildi. İlk aşamada COVID-19 testi zorunluluklarında bazı değişiklikler ve hafifletmeler olduğu ifade ediliyor.
Yetkililer bazı önlemlerin gevşetilmesiyle ilgili yapılan yeni düzenlemelerde protestolara yönelik herhangi bir atıfta bulunmadı.
Gevşetilen bazı önlemlerin yakın zamanda ülke genelinde uygulanmaya başlanması bekleniyor. Ülkenin en büyük şehirlerinden Chengdu ve Tianjin’de de metro kullanmak isteyen kişilerden COVID negatif olduklarıı gösteren test sonuçlarını gösterme zorunluluğunun Cumartesi gününden itibaren kaldırılacağı belirtiliyor.
Başkent Pekin’de de bazı alışveriş merkezlerinin yeni yeni açılmaya başladığı ifade ediliyor. Ancak Pekin’de ve ülke genelinde pek çok yerde halen sayısız restoran ve kafe kapalı ve sadece eve servis hizmeti veriyor. Virüs taşıyan kişilere yönelik karantina önlemlerinde de bazı gevşemelere gidildiği belirtiliyor.
Çin’de bazı bölgelerde tek bir vakaya dahi rastlansa sokağa çıkma yasağı ve benzeri uygulamalar uzun süredir devam ediyor.